De Sănătate

Punem punctul pe știi

Amenajarea open space, o idee interesantă mai ales pentru spațiile de locuit mici

joi, 14 septembrie 2023, 07:35
4 MIN
 Amenajarea open space, o idee interesantă mai ales pentru spațiile de locuit mici

Amenajarea de tip open space poate oferi casei tale un look modern și spațios, dar înainte să te apuci să dărâmi pereți, află care sunt avantajele și dezavantajele unui astfel de tip de amenajare.

Deoarece cel mai reușit cămin combină esteticul cu funcționalitatea, este recomandat să analizezi bine avantajele și dezavantajele unei amenajări open space înainte de a decide dacă acest stil este potrivit pentru tine și familia ta.

Avantaje amenajare open space
Aspectul este unul dintre cei mai importanți factori luați în considerare de cei care decid să apeleze la o amenajare open space. Dărâmarea pereților pentru crearea unui spațiu de locuit deschis îți poate transforma apartamentul sau casa într-un spațiu de locuit ultramodern.

Lumina naturală este un avantaj estetic, dar efectele amenajării open space se vor vedea și în reducerea facturii la energie electrică. Spoturile consumă mult mai puțină energie ca becurile tradiționale și sunt des folosite în acest tip de amenajare.

Organizarea versatilă a spațiului, care combină un living open space cu o bucătărie, îți oferă ocazia de a petrece momente speciale alături de mai mulți prieteni și invitați, care se vor simți mai confortabil.
În plus, spațiile mici, dacă ar fi delimitate de pereți, vor arăta mult mai generos într-un spațiu comun, iar mobila va fi mai simplu de aranjat.

Un alt avantaj oferit de o amenajare open space este posibilitatea de a ști ce fac copiii în fiecare moment, de a-i supraveghea activ și a interveni de fiecare dată când este necesar, fără a crea senzația că sunteți cu ochii pe ei. 

Iar dacă ești o persoană creativă, ei bine, într-un spatiu open space, mutarea mobilei devine mult mai ușoară și poți crea, de câte ori îți dorești, ”interioare noi”. Dacă îți place să schimbi mereu câte ceva prin casă, acest tip de amenajare îți oferă libertatea cea mai mare.

Dezavantaje amenajare open space
Înainte să iei în considerare cele câteva dezavantaje ale amenajării open space, trebuie să știi că această soluție nu este ușor de aplicat în cele mai multe apartamente din România. În funcție de legislația locală, dărâmarea pereților poate implica acceptul scris al tuturor proprietarilor din asociație sau chiar o adeverință specială de la primărie care să certifice că nu ai umblat la structura de rezistență a construcției.

Pentru că ai de a face cu un spațiu deschis, noțiunea de intimitate va ține clar de buna înțelegere  a celor din casă. Dacă cineva vrea să privească la televizor, altcineva să citească, să vorbească la telefon sau un altul să gătească, este clar că aici este nevoie de multă înțelegere.

Pe de altă parte, dezordinea este unul dintre cei mai mari dușmani al amanejarii open space. Într-o casă amenajată în stil tradițional poți închide ușa în fața dezordinii, însă într-un living open space nu o mai poți ascunde la fel de ușor. Nici dezordinea din bucătărie nu mai poate fi ascunsă, atunci când chemi apropiații la masă. Și, clar, aerisirea după ce gătești, se va realiza mai greu, probabil după ce hainele și părul vor păstra ceva din ”meniul zilei”.
Și, dacă vrei ca totul să se asorteze în casa ta, vei avea de înfruntat multe probleme. Pentru că mai multe camere împart același spațiu, s-ar putea să ajungi să te întrebi dacă frigiderul se asortează cu canapeaua.

În sfârșit, iarna, un spațiu de locuit open space va fi mai greu de încălzit și factura la energie poate crește semnificativ față de o amenajare clasică, cu camere separate în care fiecare calorifer are repartitor și robinet.

În concluzie, zona de open space reprezintă un spațiu specific vieții moderne, care este totodată funcțional și complex pentru că asigură mai mult spațiu, flexibilitate și creativitate.

Însă, înainte de a alege o amenajare open space pentru locuința ta, gândește-te în care camere din casă te simți mai bine. Dacă preferi camerele mai mici, decorate mai cald și intim, acest tip de amenajare ți-ar putea crea disconfort pe termen lung.

Comentarii