Amendamentele USR şi PSD, cât bugetul de investiţii din fonduri proprii al Primăriei

Vor fi mai mult un exerciţiu de imagine deoarece PNL şi PMP vor trece bugetul oraşului fără multe modificări.

miercuri, 09 februarie 2022, 02:50
3 MIN
 Amendamentele USR şi PSD, cât bugetul de investiţii din fonduri proprii al Primăriei

Consilierii locali se întrec în amendamente depuse la bugetul local. Peste 170 de propuneri au fost înaintate, iar valoarea lor trece pragul de 100 milioane lei, sumă apropiată de bugetul de investiţii propus de Primărie din venituri proprii. Demersul acestora, în special al consilierilor de opoziţie, pare a fi unul sortit eşecului având în vedere că nu există surse alternative de finanţare, iar, pentru liberali, aflaţi la putere, aprobarea bugetului va fi o formalitate. 

Chiar dacă exercită atribuţii de primar, viceprimarul Daniel Juravle (PNL) şi-a păstrat dreptul de vot în Consiliul Local (CL), astfel că cei 11 liberali, alături de PMP şi viceprimarul Cezar Baciu (exclus din USR), au majoritatea necesară adoptării bugetului local. Fără îndoială că mare parte din amendamente sunt utile în domeniile propuse, dar fără un acord transpartinic între forţele politice, astfel de propuneri pot fi interpretate în contextul unui exerciţiu de imagine în speranţa unei creşteri a capitalului politic.

Vezi aici amendamentele depuse de PNL

Pe varianta web a „Ziarului de Iaşi” puteţi consulta amendamentele depuse de fiecare partid în parte. Bugetul local va fi supus aprobării pe 11 februarie, în absenţa lui Mihai Chirica, suspendat de facto din funcţia de primar: în aceeaşi zi, edilul va fi la Tribunal, unde se va judeca măsura controlului judiciar decisă de DNA în dosarul „Flux”.

USR vrea 65 mil. lei dintr-un fond de 10 mil. lei

Cele mai multe amendamente sunt depuse de consilierii USR: aproape 100 de propuneri (73 milioane lei). Dintre acestea, peste 80 de amendamente cu o valoare de circa 65 milioane lei, iar ca sursă de finanţare este identificat fondul de rezervă. Problema este că acest fond ajunge la 10 milioane lei şi, de regulă, este utilizat pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul anului, inclusiv în situaţia înlăturării efectelor ca urmare a unor calamităţi naturale.

Vezi aici amendamentele depuse de PSD

În ceea ce priveşte celelalte partide, tot fondul de rezervă este principala sursă, iar dacă, prin absurd, ar fi aprobate toate amendamentele depuse de fiecare partid, prin suplimentarea acestui fond, atunci, bugetul ar avea o problemă de legalitate: potrivit legii, fondul poate fi constituit în limita a 5% din cheltuielile totale ale bugetului, astfel că nu poate depăşi, în cazul Iaşului, 71 milioane lei. Or, amendamentele depuse de partide au o valoare totală de 100 milioane lei, bani solicitaţi din fondul de rezervă.

Ce amendamente au şanse reale să treacă?

Potrivit surselor „Ziarului de Iaşi”, un amendament agreat de toate partidele, cel puţin în culise, este alocarea de fonduri pentru un proces de bugetare participativă: în esenţă, cetăţenii depun proiecte, iar Primăria le finanţează pe cele care sunt agreate de comunitate în urma unui vot public. O sumă care ar putea fi alocată în acest sens este cuprinsă 2 şi 5 milioane lei, iar sursa este tot fondul de rezervă.

Vezi aici amendamentele depuse de USR

Totodată, amendamentele care au şanse să treacă sunt cele care sunt depuse de PNL şi PMP, în virtutea alianţei dintre cele două partide şi a faptului că deţin majoritatea în plen. În total, cele două formaţiuni au făcut 17 propuneri cu o valoare de 3,7 milioane lei, bani solicitaţi tot din fondul special. În cazul liberalilor, este vorba despre amendamente în domenii precum: digitalizare, educaţie, agrement şi spaţii verzi, proiectarea str. Aeroportului, parcări şi un concurs de soluţii pentru amenajarea Pieţei Agroindustriale Hala Centrală.

Vezi aici amendamentele depuse de PMP

În cazul PMP, este vorba despre reabilitarea de şcoli, elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unei autogări în locul depoului CTP şi altele. În ceea ce priveşte opoziţia politică, propunerile USR şi PSD au şanse minime să treacă, dar nu este exclus, la fel ca anul trecut, ca unele amendamente să fie aprobate şi de majoritatea din CL. În general, solicitările de finanţare vizează toate domeniile de activitate, de la infrastructură la sistemul de educaţie, de la sănătate la sport şi alte sectoare în care sunt necesare investiţii. În total, cele două liste cu amendamente ale USR şi PSD formează, practic, un program paralel de investiţii publice cu cel propus de executivul Primăriei. În context, relevant este faptul că suma totală solicitată prin intermediul amendamentelor ajunge la 102 milioane lei, în timp ce întreg bugetul de investiţii al Primăriei, din venituri proprii, este de circa 140 milioane lei.

Comentarii