ANALIZĂ – Ce sanşe are Poli în prima ligă. Câţi bani va scoate Chirica pentru a finanţa fotbalul?

vineri, 26 mai 2023, 01:50
11 MIN
 ANALIZĂ – Ce sanşe are Poli în prima ligă. Câţi bani va scoate Chirica pentru a finanţa fotbalul?

Prognozele date în mod repetat de "Ziarul de Iaşi" pe parcursul sezonului 2022-2023 al Ligii a II-a de fotbal s-au adeverit: Politehnica Iaşi a promovat fără probleme în Liga I de fotbal. Trei au fost principalele chei ale promovării: culoarul extrem de favorabil avut, banii ieşenilor şi Cornel Şfaiţer. În detaliu, au fost însă şi alte conjuncturi.

 

Poli a avut şansa faptului că Liga a II-a a fost mai modestă ca niciodată în acest sezon. Două echipe căzute din prima ligă vara trecută s-au desfiinţat (Clinceni, Mediaş), alta a fost în mare degringoladă (Dinamo), toate nucile tari din sezonul trecut au promovat, făcând faţă cu brio la Liga I (Petrolul, Hermannstadt, U Cluj), Steaua a rămas fără drept de a juca în elită, iar în competiţie au rămas grupări care au cheltuit banii aiurea (Braşov, Chiajna) sau extrem de modeste.

Al doilea element decisiv al atingerii obiectivului de către Poli a fost susţinerea fără precedent oferită echipei de Consiliul Local Iaşi, din buzunarele ieşenilor, circa 2 milioane de euro. Astfel, bugetul Politehnicii a fost net superior adversarelor, dublu, de două, trei sau chiar patru-cinci ori mai mare. Nu în ultimul rând, trebuie spus că banii au fost cheltuiţi cu cap de preşedintele Consiliului Director, Cornel Şfaiţer. Astfel, Iaşi, care şi în sezonul precedent a avut 2 milioane de euro de la CL, s-a transformat dintr-o echipă care a evitat in extremis retrogradarea într-una care a promovat la pas. Cu aceeaşi sumă primită de la municipalitate. Şfaiţer s-a implicat la Poli nu doar pe plan sportiv. A făcut-o şi pe plan uman (a renunţat la liniştea de la o echipă europeană, Sepsi, pentru a veni în Copou, în Liga a II-a, a făcut naveta des pentru a rezolva problemele clubului, chiar şi când a trecut prin momente tragice etc.) şi financiar. Omul de afaceri din Botoşani nu a luat salariu de la Iaşi, a împrumutat Poli cu 500 000 de euro, bani fără de care clubul nu putea aspira fondurile de la bugetul local, şi a sponsorizat clubul cu 100 000 de euro. Mai trebuie spus că şi cosmetizarea arenei antice din Copou l-a avut ca principal ferment pe Şfaiţer.

În rândurile de mai jos puteţi citi o amplă retrospectivă a sezonului.

Povestea verii

După ce a irosit sezonul trecut, cheltuind mult peste echipe calificate în play-off pentru a se menţine cu emoţii în Liga a II-a, Poli s-a trezit în vara lui 2022 că a rămas şi cu datorii mari şi fără un schelet de echipă! Drept urmare, Şfaiţer a dat tonul unei remanieri totale la nivel de lot. Au plecat 18 jucători, rămânând doar cinci, Plămadă, Brînză, Kouadio, Fr. Cristea, Plohotniuk, doar primul cu statut de titular, şi au fost aduşi 25! Printre noii veniţi s-au numărat destui fotbalişti cu ştaif, români şi străini, lotul având cea mai mare cotă dintre toate cluburile. În condiţiile în care contractul lui Costel Enache nu a mai fost prelungit, iar antrenorii cunoscuţi curtaţi au refuzat Poli, echipa a ajuns pe mâna lui Claudiu Niculescu, care a avut parte de condiţii care nu au existat la Iaşi nici în Liga I: două cantonamente de vară (Daniel Pancu nu a avut niciunul în 2020!), salarii peste multe de la prima ligă, plătite la zi, deplasări cu avionul, cazări şi la hoteluri de patru şi cinci stele etc., peisajul financiar idilic fiind prezent pe tot parcursul sezonului.

Mandatul lui Niculescu

Din nefericire, chiar dacă adversarele au confirmat că sunt la ani lumină de Poli din punct de vedere economic şi sportiv, rezultatele nu au excelat. De pildă, Iaşi a bătut pe Viitorul Pandurii doar cu două şuturi pe poartă, din penalty şi în prelungiri, pe Chiajna în ultimul minut, pe Buzău cu un autogol, iar alte rezultate pozitive, victoria de la Dej şi remiza de la Slobozia, au fost mai mult meritul arbitrilor. Cum jocul era evident mult sub nivelul investiţiilor, Niculescu a fost destituit după primul eşec dur, 1-3 cu Ripensia, grupare care a retrogradat. Mutarea fusese anunţată de incredibila eliminare din Cupă, după un meci la care Niculescu nici nu a catadicsit să facă deplasarea.

Descălecarea lui Grozavu

Numirea lui Leo Grozavu ca antrenor nu a adus peste noapte revirimentul. Tehnicianul a fost învins la debut, la Slatina, de o nou-promovată, şi a pierdut apoi primele puncte pe teren propriu din sezon, cu Ciuc. Şi unele victorii apărute până în iarnă au fost chinuite (cu Dinamo s-a tras de timp vârtos, Unirea Constanţa a fost la un pas de a remiza), astfel că urcuşul a fost amânat pentru primăvară, în ultimele trei runde ale sezonului regulat Poli defilând în faţa unor adversari modeşti. Asta după ce iarna a fost gestionată eficient, cu transferuri de la echipe din play-off-ul Ligii I sau de la cluburi străine de primă ligă. Intrată pe locul II în play-off, Politehnica a rulat mai bine decât adversarele în faza a doua a campionatului, terminând neînvinsă în 2023. Chiar dacă a făcut, din nou, şi jocuri modeste, contra unor adversari extrem de subţiri, remizând, de pildă, acasă cu Buzău şi Dej, Poli, care a bifat şi o repriză secundă foarte bună, cu Dinamo, în deplasare, şi două meciuri excelente, cu Steaua şi Dinamo – acasă, şi-a asigurat promovarea matematic încă din runda a VI-a, iar după runda a VIII-a şi-a securizat şi primul loc.

Gafe organizatorice incredibile

Rezultatele sportive au fost în contrast cu interfaţa între club şi suporteri, gafele incredibile din sezonul trecut, când Iaşi s-a făcut de râs în toată lumea scriind, în engleză, „oale crude” în loc de „stop războiului” pe tricourile fotbaliştilor sau când vicepreşedintele Dan Cojocaru a fost prezentat îmbrăcat în treningul unei alte echipe când a anunţat un transfer, continuând. Au fost vândute abonamente pe fotolii inexistente şi bilete pe locurile abonaţilor (!), de la staţia de amplificare s-au auzit o mulţime de comicării, limba română a fost faultată des pe canalele clubului, unde până şi numele jucătorilor şi a cluburilor de unde au fost aduşi unii au fost scrise greşit, Ziua Unirii Principatelor a fost sărbătorită cu steagul Andorrei etc. Colac peste pupăză, la festivitatea de premiere de la final, plină de erori şi huiduieli, Şfaiţer, omul numărul unu al promovării, s-a trezit fără medalie. Poate şi din această cauză nu a apărut niciun sponsor serios la club, iar promovarea nu a mai avut impactul emoţional din trecut: cu peste 10 000 de oameni în Piaţa Unirii, în 1995, pentru a vedea revenirea echipei de la Braşov, cu 15 000 de oameni în tribune la Divizia C, în 2002, sau cu 15 000 de plătitori în 2004, când porţile arenei au trebuit să fie închise cu circa o oră înainte de meciul cu Vaslui pentru că alţi o mie de oameni erau în afara stadionului.

Perspective

Ţinând cont de decalajul uriaş existent între actualul eşalon secund şi prima ligă, la Poli e nevoie de întăriri serioase pentru ca echipa să reziste în elită. Acolo unde adversari vor fi Farul, Rapid, Craiova sau FCSB, nu alde Slobozia, Dej, Metaloglobus ori Progresul Spartac. Prima problemă care trebuie rezolvată, urgent, este bugetul. În condiţiile în care banii din drepturile TV doar vor tranzita conturile clubului, pentru a stinge datoria de circa un milion de euro existentă, Poli trebuie să se bazeze doar pe fondurile de la CL Iaşi şi pe ce produce, la ultimul capitol varianta de a vinde vreun jucător fiind aproape nulă. Drept urmare, esenţială este găsirea soluţiilor legale de a achita salariile jucătorilor din bani publici (până acum, primarul Mihai Chirica spunea că acest lucru nu e legal) şi eliminarea gafelor impardonabile amintite, pentru ca Poli să atragă sponsori şi să vândă mai multe abonamente şi bilete. Dacă va avea stabilitate financiară, Iaşi trebuie să fie inspirat apoi la transferuri, minimum cinci titulari de valoare fiind doriţi până la startul sezonului. În ceea ce priveşte obiectivul, chiar dacă Grozavu a anunţat că nu-i convine să joace doar pentru menţinerea în prima ligă, acest deziderat pare a fi cel mai logic, Politehnica fiind extrem de departe acum de echipele care au jucat în play-off-ul Ligii I.

REZULTATE

SEZON TOAMNĂ

  • Oţelul – Poli 0-0
  • Poli – Viitorul Pandurii 2-0 (0-0). Vaşvari (’55, penalty), Finica (‘90^2).
  • Dej – Poli 1-2 (1-0). Kereki (’42) – Vaşvari (’61, pen.), Tomczyk (’88).
  • Poli – Chiajna 2-1 (0-0). Harrison (’72, ’90) – Cierpka (’87).
  • Steaua – Poli 2-1 (1-0). Chipirliu (’22), Ad. Popa (’63) – Plohotniuk (’89).
  • Poli – Buzău 1-0 (0-0). Trebotic (’56, autogol).
  • Slobozia – Poli 0-0.
  • Poli – Baia Mare 2-0 (0-0). Plămadă (’70), Plohotniuk (‘90^4).
  • Ripensia – Poli 3-1 (3-0). Sofran (‘2, ’30), D. Ciurel (’44) – Plămadă (’87).
  • Poli – Metaloglobus 1-0 (0-0). Hlistei (’67).
  • Slatina – Poli 1-0 (1-0). Doman (’30).
  • Poli – Ciuc 0-0
  • Dumbrăviţa – Poli 0-3 (0-1) Hlistei (’26, ’74), Roman (’70).
  • Braşov – Poli 2-2 (0-1) R. Lazăr (’55), Chică-Roşă (‘90^4) – Vaşvari (’28, pen., 74).
  • Poli – Dinamo 1-0 (0-0) Hlistei (’49).
  • Unirea Ct – Poli 1-2 (1-2) Chiriţoiu (‘3) – Roman (’19), Harrison (’29).

SEZON PRIMĂVARĂ

Sezon regulat

  • Iaşi – Şelimbăr 4-1 (2-0). Harrison (‘2), Vaşvari (’17, pen.), Hlistei (’47), R. Ion (‘90^4) – Gele (’55).
  • Poli Timişoara – Iaşi 1-3 (0-2). D. Benzar (’67) – Vaşvari (’10, penalty), Hlistei (’15), Roman (’83).
  • Iaşi – Progresul Spartac 3-1 (1-0). Roman (‘45^1), Harrison (’49), Musi (’60) – Marica (’86).

Play-off

  • Oţelul – Iaşi 1-2 (1-1). Cisotti (’11) – Itu (’12), Dumitru (’68).
  • Iaşi – Buzău 1-1 (1-0). Hlistei (’31) – Angelov (’47).
  • Steaua – Iaşi 2-2 (1-1). Ciunciukov (’45), Chipirliu (’71) – Vojtus (’71, ’86).
  • Iaşi – Dej 0-0.
  • Dinamo – Iaşi 1-3 (1-1). Ghezali (’22) – Harrison (’42), Roman (’57, ’68).
  • Iaşi – Oţelul 2-0 (1-0). Roman (‘45^1), Harrison (’58).
  • Buzău – Iaşi 1-1 (0-0). Dudu (‘90^4) – Itu (’53).
  • Iaşi – Steaua 5-1 (2-0). Hlistei (’27), Harrison (’39, ‘65), Musi (’69, ’72) – E. Pacionel (’61).
  • Dej – Iaşi 0-0
  • Iaşi – Dinamo 4-1 (2-1). Ion (‘9, ’14), Musi (’48, ’80) – Ghezali (’23).

CUPA ROMÂNIEI

  • 14 septembrie – Turul 3: Ştiinţa Miroslava – Poli 1-3 (0-2). Ayemantey (’89) – Del Priore (’10), Plămadă (’15), Plohotniuk (’64).
  • 27 septembrie – Play-off: CSC Dumbrăviţa – Poli 7-6 după penaltiuri. 0-0 la finalul prelungirilor.

GOLGETERI

  • Sezon

Harrison (9), Hlistei (8), Roman (7), Vaşvari (6, 5 din penalty), Musi (5), R. Ion (3), Vojtus (2), Plohotniuk (2), Plămadă (2), Itu (2), Finica, Tomczyk, Dumitru, Wiktorski (Buzău – autogol).

  • Sezon toamnă

Hlistei (4), Vaşvari (4, 3 din penalty), Harrison (3), Plohotniuk (2), Plămadă (2), Roman (2), Finica, Tomczyk, Wiktorski (Buzău – autogol).

  • Sezon primăvară

Harrison (6), Musi (5), Roman (5), Hlistei (4), R. Ion (3), Vojtus (2), Itu (2), Vaşvari (2, ambele din penalty), Dumitru.

CLASAMENT FINAL

  • Play-off

1. Poli (60 puncte); 2. Steaua (52); 3. Oţelul (49); 4. Dinamo (46); 5. Buzău (42); 6. Dej (40).

  • Play-out

GRUPA A: 1. Ciuc (39 puncte); 2. Şelimbăr (36); 3. Slatina (34); 4. Slobozia (34); 5. Metaloglobus (32); 6. Baia Mare (22); 7. Poli Timişoara (19).

GRUPA B: 1. Braşov (44); 2. Chiajna (39); 3. Dumbrăviţa (33); 4. Târgu Jiu (32); 5. Progresul (29); 6. Unirea Constanţa (18); 7. Ripensia (17).

Au promovat direct Poli şi Oţelul.

La baraj merg Dinamo şi Gloria Buzău.

Au retrogradat Baia Mare, Poli Timişoara, Unirea Constanţa, Ripensia şi Progresul (ultima, după un baraj cu Metaloglobus).

LINII CLASAMENT POLI

  • TOAMNĂ

General 16 9 4 3 20-11 31p (loc 2)

Acasă 7 6 1 0 9-1 19p (loc 2)

Deplasare 9 3 3 3 11-10 12p (loc 6)

  • Mandat Niculescu

General 9 5 2 2 11-7 17p (^5)

Acasă 4 4 0 0 7-1 12p

Deplasare 5 1 2 2 4-6 5p

  • Mandat Grozavu

General 6 3 2 1 8-4 11p (^5)

Acasă 2 1 1 0 1-0 4p

Deplasare 4 2 1 1 7-4 7p

Cu Metaloglobus (1-0), Poli a fost condusă de interimarii Cornăţeanu şi Chiribici.

PRIMĂVARĂ (Grozavu antrenor)

Total: 13 8 5 0 30-11 29p (^8)

Acasă 7 5 2 0 19-5 17p (-4)

Deplasare: 6 3 3 0 11-6 12p (^12)

Sezon regulat: 3 3 0 0 10-3 9p (^3)

Acasă 2 2 0 0 7-2 (0) 6p

Deplasare 1 1 0 0 3-1 (^3) 3p

Play-off: 10 5 5 0 20-8 20p (^5)

SEZON REGULAT

General 19 12 4 3 30-14 40p (^13) (loc 2)

Acasă 9 8 1 0 16-3 25p (-2) (loc 2)

Deplasare 10 4 3 3 14-11 15p (^15) (loc 5)

PLAY-OFF

General 10 5 5 0 20-8 20p (^5)

Acasă 5 3 2 0 12-3 11p (-4)

Deplasare 5 2 3 0 8-5 9p (^9)

SEZON

General 29 17 9 3 50-22 60p (^18)

Acasă 14 11 3 0 36p (-6)

Deplasare 15 6 6 3 24p (^24)

TRANSFERURI

VARĂ

  • Sosiri (25)

Vaşvari (Sepsi), Tincu (Sepsi), Ştefanovici (SJ Vaslui – împrumut), Lică (Petrolul Ploieşti), Karacianakov (Pirin, Bulgaria 1), Tomczyk (Mioveni), Martac (Chindia Târgovişte), Hunte (Den Bosch, Olanda 2), Marchioni (Panserraikos, Grecia 2), Ciaun (Miroslava), Anton (Ceahlăul), A. Dumitru (Corvinul), Cracea (SJ Vaslui – împrumut), Finica (Rapid – împrumut), Bujor (Farul – împrumut), Fosu-Mensah (Helmond, Olanda 2), Jankov (Kaspiy Aktau, Kazahstan 1), A. Roman (Amstetten, Austria 2), Knoflach (Sambenedettese, Italia 4), Harrison (Hayes & Yeading, Anglia 7), Del Priore (Maipu, Argentina 2 – împrumut), Hlistei (U Cluj), Telcean (U Cluj); D. Deac (Ardealul Cluj – împrumutat la Rapid Brodoc), D. Ciubăncan (Lipova – împrumutat la Unirea Ungheni).

Fică (CFR Cluj) a fost dat înapoi fără să joace, iar transferul lui Dohotariu (Vaslui) nu a mai fost oficializat.

  • Plecări (18)

Camara (revenit la FC Botoşani), Mărieş (revenit la Craiova – Baia Mare), Cană (revenit la FCSB – Unirea Constanţa), Ad. Ilie (revenit la CFR Cluj II), Serediuc (Slobozia), Muratovic (Niederkorn, Luxemburg 1), Axinte (Dante Botoşani), Aftanache (Rădăuţi), Okan (Metaloglobus), Stan (Tunari), Asăvoaei (Dante Botoşani), Defta (CSM Alexandria), Pop (CSM Sighet), Pelivan (Farul II), Chiorean (Metaloglobus), Ungurenaşu (împrumut Rapid Brodoc), Kamara, Puşcaş.

IARNĂ

  • Sosiri (8)

Ion (Farul), Musi (FCSB – împrumut), Katanec (NK Varazdin, Croaţia I), Vojtus (Rapid), Itu (CFR Cluj – împrumut), Istratie (Jiul), Mogoş (Ripensia Timişoara), Ailenei (SJ Vaslui).

  • Plecări (10)

Karacianakov (Montana, Bulgaria 2), Hunte (De Treffers, Olanda 3), Plohotniuk (CSM Slatina), Del Priore (Maipu, Argentina 2), Anton (împrumutat la Ceahlăul), Bujor (revenit la Farul Constanţa, dat la Slobozia), Cracea (Ripensia Timişoara), Fosu-Mensah (Brattvag, Norvegia 3), Tomczyk (Polonia Varşovia, Polonia 3), Knoflach.

Curiozităţi

  • În ultimele trei etape din sezonul regulat, Poli a înscris 10 goluri, jumătate din câte a înscris în primele 16 meciuri. Astfel, a ajuns la a doua ofensivă a campionatului, după Steaua (37). Tot pe locul II, la egalitate cu Dej, s-a clasat Iaşi în ierarhia eficacităţii pe teren propriu (16 goluri), după Dinamo (17), ieşenii având însă cea mai bună defensivă, doar trei goluri primite. Şi în deplasare, Iaşi a avut a doua ofensivă, la egalitate cu Dej (14 goluri) şi după Steaua (19).
  • Poli, care a beneficiat de cinci lovituri de la 11 metri (locul V în ierarhia penalty-urilor primite), toate fiind transformate, a fost singura echipă nesancţionată cu astfel de lovituri!
  • În play-off, Poli a avut cea mai bună linie de clasament, cu 20 de puncte, cinci peste Dinamo, şapte peste Oţelul şi opt peste Steaua. Buzău a avut 11 puncte, iar Dej – opt. În această fază a campionatului, Politehnica a avut cel mai bun atac şi cea mai bună apărare.

 

Comentarii