Aparatul mobil pentru depistat cancerul la sân va merge prin 12 judeţe. Condiții de testare

miercuri, 22 iunie 2022, 01:50
4 MIN
 Aparatul mobil pentru depistat cancerul la sân va merge prin 12 judeţe. Condiții de testare

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi a prezentat ieri, 21 iunie, o unitate mobilă pentru screening de cancer de sân, cu care se vor face mamografii gratuite. „Cabinetul imagistic pe roţi” va ajunge în 12 judeţe din regiunile Nord-Est şi Sud-Est, pentru testarea a 30.000 de femei cu vârste între 50 şi 69 de ani care au acces limitat la servicii medicale. Deşi ieri a fost doar o prezentare a unităţii mobile, în parcarea din faţa Palas ieşencele au putut să se programeze pentru investigaţii în intervalul 10.00-17.00, însă locurile disponibile s-au epuizat imediat, fiind programate în total 27 de femei.

 

Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar a fost achiziţionată de IRO Iaşi în cadrul proiectului „ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenţie, depistare, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân” şi a costat aproximativ 2,5 milioane de lei, fiind fonduri europene. Unitatea este dotată cu un mamograf digital 3D, care oferă o acurateţe a imaginilor obţinute în urma scanării, reducând riscul de a repeta investigaţia şi implicit timpul de expunere la raze X. „Sunt doar două astfel de unităţi în ţară, una la Cluj, care desfăşoară screening în Nord-Vest şi Centru şi aceasta de la Iaşi, pentru Nord-Est şi Sud-Est. Ne dorim să avem succes cu acest proiect pentru că grupul ţintă este unul generos, 30.000 de femei. Nu este uşor să te deplasezi cu asemenea unitate într-o regiune atât de mare din ţară. Ministerul Sănătăţii îşi doreşte ca de la începutul 2024 să deruleze acest proiect în toate regiunile ţării. Sperăm să ne facem auziţi în toate regiunile, iar femeile să vină cu încredere, chiar azi (n.red. ieri) au venit mai multe femei decât ne-am aşteptat”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iaşi.

Mai exact, unitatea mobilă va ajunge în Iaşi, Bacău, Vaslui, Botoşani, Neamţ, Suceava, Galaţi, Brăila, Constanţa, Vrancea, Tulcea, Buzău, fiind nevoie de sprijinul autorităţilor locale, al medicilor de familie şi al asistenţilor medicali comunitari. Prima femeie interesată de testarea gratuită a ajuns încă de la 7 dimineaţa, iar până la ora 10.00 deja îşi făcuseră mamografii cinci femei. „Un medic mi-a recomandat să fac acest test, chiar ieri (n.red. luni) am sunat şi mi s-a zis că marţi dimineaţă găsesc unitatea mobilă aici. Nu este o procedură dureroasă, în zece minute este gata, ştiu deja cum este pentru că am mai făcut acum şase ani o mamografie”, a precizat Maria Brişan, în vârstă de 66 de ani. Rodica Tătaru, în vârstă de 63 de ani, a venit împreună cu fiica sa pentru testare. „Am vrut să vin să văd dacă am un nodul la sân, mi-a zis fiica mea despre această caravană. Nu am mai făcut de mult timp această investigaţie, probabil de acum zece ani”, a povestit femeia.

Într-un an, aproape 1.700 de mamografii, 16 cazuri de cancer confirmate

Proiectul a început încă din luna mai a anului trecut, însă a fost organizat doar la IRO unde era o staţie fixă de mamografie. Specialiştii susţin că speră ca numărul femeilor examinate să fie cât mai mare, mai ales al femeilor din zone defavorizate care nu îşi permit financiar să ajungă la medic. „Din păcate, cancerul de sân este pe primul loc ca incidenţă la femei, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În România, neavând program de screening, depistarea pacientelor în stadii avansate are o incidenţa în proporţie de 80%, spre deosebire de ţările care au program de screening naţional de peste 10 ani de zile. Acolo incidenţa este inversată, adică 20% din femei sunt diagnosticate în stadii avansate”, a precizat dr. Cristina Macuc, medic radiolog şi resposabil de proiect.

Începând cu luna mai 2021 şi până la 16 iunie 2022, s-au făcut la IRO, în cadrul proiectului ONCOFEM, 1.649 mamografii, dintre care 1.409 au avut rezultat negativ. Pacientele au fost informate că trebuie să revină la screening de rutină peste 2 ani, au primit recomandări privind semnele şi simptomele la care să fie atente şi recomandări privind un stil de viaţă sănătos. De asemenea, 240 de femei din totalul celor testate au fost programate pentru investigaţii suplimentare, cum ar fi ecografiile. Dintre acestea, 24 au avut recomandare pentru puncţie, iar 16 au fost deja confirmate cu cancer de sân. Pentru a beneficia de mamografie gratuită femeile trebuie să îndeplinească anumite criterii: să aibă vârsta între 50 şi 69 de ani, să nu fie diagnosticate cu cancer mamar, să nu aibă simptome sau antecedente sugestive pentru această patologie, să nu fie însărcinate şi să nu alăpteze. De asemenea, nu trebuie să fi făcut mamografie în ultimul an şi să aibă domiciliul în unul dintre cele 12 judeţe vizate de proiect.

Programul deplasărilor unităţii mobile va fi anunţat în fiecare lună pe pagina de Facebook a IRO Iaşi. Valoarea totală a proiectului ONCOFEM este de 38 de milioane de lei şi se derulează până în decembrie 2023.

Comentarii