Aproape 250 de persoane dispărute în urma cutremurului din Japonia, iar speranţa de a găsi supravieţuitori scade. Sunt 92 de morți

vineri, 05 ianuarie 2024, 10:59
2 MIN
 Aproape 250 de persoane dispărute în urma cutremurului din Japonia, iar speranţa de a găsi supravieţuitori scade. Sunt 92 de morți

Forțele de intervenție duc o luptă contracronometru, în căutarea celor aproape 250 de persoane încă dispărute după cutremurul devastator produs de Anul Nou în Japonia. Perioada critică de 72 de ore pentru găsirea supravieţuitorilor s-a încheiat joi seară, potrivit BBC.

Vineri, bilanţul morţilor în urma cutremurului cu magnitudinea 7,6 din îndepărtata peninsulă Noto ajunsese la 92, în timp ce 242 de persoane sunt date dispărute în continuare.

Forţele de autoapărare ale Japoniei au dublat la 4.600 numărul echipajelor care participă la acţiunile de căutare, a transmis agenţia de ştiri Kyodo, conform News.ro. Se crede că mulţi oameni sunt prinşi sub locuinţele prăbuşite – cei mai mulţi în oraşele Suzu şi Wajima. Structurile de lemn nu au fost construite să reziste la cutremurele puternice care afectează frecvent ţara.

Zeci de mii de locuitori nu au încă electricitate şi apă, în timp ce sute rămân izolaţi din cauza alunecărilor de teren şi a drumurilor blocate. Unele zone au devenit instabile în urma cutremurului principal care s-a produs în ziua de Anul Nou, la ora 16:10 (07:10 GMT), având magnitudinea 7,5, potrivit Serviciului de Prospectare Geologică al SUA (USGS), sau 7,6 conform JMA, dar şi a celor câteva sute de replici, unele puternice, şi a tsunamiului care a urmat, cu valuri de peste un metru, devastând coastele, drumurile şi casele de la malul mării.

„Nu vom renunţa”, a afirmat premierul japonez Fumio Kishida, vineri, după o întâlnire cu oficialii responsabili pentru răspunsul la dezastre. Kishida le-a cerut salvatorilor şi voluntarilor să nu neglijeze niciun detaliu pentru a ajunge la comunităţile afectate.

Japonia a afirmat că va aloca 4,74 miliarde de yeni (34 de milioane de dolari) din rezervele bugetare pentru a acorda asistenţă victimelor.

Masuhiro Izumiya, primarul din Suzu, a declarat că "practic, nicio casă nu mai este în picioare" în acest mic oraş situat în vârful Peninsulei Noto, potrivit televiziunii TBS. „Aproximativ 90% dintre case sunt distruse total sau aproape total (…). Situaţia este catastrofală”, a adăugat el.

Comentarii