Primarul suspendat urmăreşte votul pe internet

Asemănare izbitoare între cazul Chirica și cazul Nichita. Juravle face încălzirea

luni, 07 februarie 2022, 03:02
3 MIN
 Asemănare izbitoare între cazul Chirica și cazul Nichita. Juravle face încălzirea

În urmă cu şapte ani, Gheorghe Nichita, primarul de la acea vreme, era în aceeaşi situaţie, era în arest la domiciliu şi nu putea participa la şedinţă. Mihai Chirica ar putea rata şi şedinţa când se va adopta bugetul, pe 11 februarie.

Şedinţa Consiliului Local (CL) de astăzi va bifa o premieră a ultimilor aproape 7 ani: primarul în funcţie are interdicţia de a participa la lucrările plenului. Odată cu decizia de vineri a DNA de a-l plasa pe Mihai Chirica sub control judiciar, o măsură suplimentară a vizat ca acesta "să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârşit fapta" pentru care este cercetat de către procurori.

O situaţie similară a fost şi în 2015, când fostul primar Gheorghe Nichita nu a mai putut participa la şedinţa CL întrucât fusese suspendat din funcţie ca urmare a stării de arest la domiciliu.

Printre atribuţiile primarului se numără şi participarea la şedinţele CL: el nu are drept de vot, dar are dreptul, printre altele, de a depune amendamente la proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi. Totodată, şedinţele CL sunt convocate, de regulă, prin dispoziţia primarului. Reuniunea de astăzi a fost convocată de către viceprimarul Daniel Juravle (PNL), cel care exercită atribuţiile de primar în perioada în care Mihai Chirica se va afla sub control judiciar.

Principalul punct de pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi vizează unele modificări în componenţa comisiilor de specialitate ale CL. Totodată, este de aşteptat ca Laura Chiticariu (USR) să depună jurământul pentru funcţia de consilier local, în condiţiile demisiei Ralucăi Roşu. Chiticariu, avocat de profesie, o va înlocui pe colega ei de partid şi în componenţa comisiilor din care Roşu a făcut parte. O situaţie similară este şi în cazul grupului PSD: la precedenta şedinţă a CL a depus jurământul Mihai Gavril în urma demisiei lui Bogdan Balanişcu, numit secretar de stat la Ministerul Mediului. La fel ca în cazul Laurei Chiticariu, Gavril va fi desemnat în comisiile în care Balanişcu a fost membru.

Şedinţa CL pentru aprobarea bugetului este pe 11 februarie

La sfârşitul acestei săptămâni, va avea loc o altă şedinţă, una dintre cele mai importante reuniuni ale anului întrucât va fi supus aprobării proiectul de buget al Iaşului pe 2022. Dacă Mihai Chirica nu va avea câştig de cauză în instanţă cu contestaţia la măsura dispusă de DNA, atunci, el nu va putea participa nici la această şedinţă. Faţă de anul trecut, votarea proiectului de buget în forma propusă de executiv pare o formalitate întrucât PNL are majoritatea necesară: liberalii au 11 voturi la care se adaugă 2 ale PMP şi "votul de aur" al lui Cezar Baciu, consilier exclus din USR şi, devenit, ulterior viceprimar, ca răsplată pentru faptul că, prin votul său, asigură cele 14 necesare aprobării celor mai multe dintre hotărârile care pot fi adoptate de către plenul CL.

Amintim că bugetul general al Iaşului ajunge la peste 1,8 miliarde lei, în condiţiile în care 1,4 miliarde lei reprezintă bugetul local, iar circa 400 milioane lei sunt cheltuielile instituţiilor din subordine. Bugetul de dezvoltare al Iaşului ajunge la 675 milioane lei, două sferturi din această sumă fiind proiectele europene cu finanţare de UE, Guvern şi cofinanţare locală.

Comentarii