Asta înseamnă să fii mafiot bătrân

joi, 22 februarie 2018, 02:50
3 MIN
 Asta înseamnă să fii mafiot bătrân

Dacă ai bani şi “eşti mafiot” trebuie să fii prost să nu alegi opţiunea unei şpăgi la magistrat când riscul se traduce prin câteva luni în plus de închisoare.

Fraţii Becali s-au întors marţi la închisoare, fiind condamnaţi pentru mituirea unei judecătoare în celebrul dosar al Transferurilor. Ioan, zis Giovanni, a primit 7 ani şi 4 luni, Victor s-a ales cu 5 ani şi opt luni. Bucurie mare pe forumurile ziarelor, un sentiment de uşurare pe reţelele de socializare. “S-a făcut dreptate!”

Oare? În ambele cazuri, pedeapsa primită marţi se contopeşte cu cea din dosarul Transferurilor. Se aplică pedeapsa cea mai mare – cu un eventual spor -, din care se scade perioada executată deja de cei doi. Să luăm cazul lui Giovanni. Din cei 7 ani şi 4 luni, el trebuie să execute jumătate, adică 3 ani şi opt luni (pentru că a împlinit 60 de ani). Din această pedeapsă se scad cei doi ani şi şase luni din pedeapsa executată în primul dosar, aşa că ar mai avea de executat un an şi două luni. De aici mai scădem zile muncite, cărţi scrise şi alte “dovezi” de îndreptare. Până la sfârşitul anului, Giovanni va fuma trabuc pe Coasta de Azur. De aici şi seninătatea cu care fostul impresar s-a predat. Giovanni declara, înainte să se prezinte la Poliţie, că pe calculele avocatului său, atât el, cât şi Victor (care a primit o pedeapsă mai mică acum şi a executat mai mult din primul dosar) vor fi liberi în câteva săptămâni. Pe calculele mele, failibile, ar fi vorba de câteva luni, nu săptămâni. Dar tot aia e.

Să recapitulăm. Un individ fură grosolan statul şi un număr de entităţi private (în speţa noastră, cluburile) şi este condamnat la 6 ani şi patru luni de închisoare. Până la condamnarea definitivă, el mituieşte o judecătoare în primul dosar, care îl şi achită. Are un pic de ghinion. Procurorii află despre mită. Primeşte o altă condamnare, de 7 ani şi patru luni de închisoare. Execută 2 ani şi şase luni din prima, mai are de executat cel mult un an şi două luni din pedeapsa cumulată. Aşadar, dintr-un cumul aritmetic de 13 ani şi opt luni de închisoare (cum s-ar fi aplicat în sistemul britanic şi cel american), individul nostru va sta cel mult 3 ani şi 8 luni după gratii. Practic, legea aproape că îl instigă pe cel cu probleme penale grave să încerce să mituiască judecătorii. Dacă ai bani şi “eşti mafiot” trebuie să fii prost să nu alegi opţiunea unei şpăgi la magistrat când riscul se traduce prin câteva luni în plus de închisoare.

Fraţii Becali au fost condamnaţi în baza vechiului Cod Penal, beneficiind de legea penală mai favorabilă. Prevederile noului Cod sunt mai severe la stabilirea pedepsei rezultate în urma cumulului de infracţiuni. Judecătorul nu mai “poate” să aplice un spor la pedeapsa cea mai mare, ci este “obligat” să aplice un spor de o treime din totalul aritmetic al celorlalte pedepse mai mici. În speţa noastră, la cei 7 ani şi patru luni (pedeapsa mai mare), Giovanni ar mai fi încasat obligatoriu 2 ani şi şase luni, deci cam 9 ani şi zece luni. Tăiem jumate, rămân 4 ani şi zece luni, scădem cei doi ani şi şase luni executaţi, mai răman 2 ani şi 4 luni. Apoi, eventual, se mai scad dovezile de bună purtare. Acesta este riscul pe care trebuie să ţi-l asumi astăzi, pe noul Cod (sever), dacă eşti un “mafiot bătrân”, procurorii te-au trimis în judecată într-un dosar “greu”, iar tu vrei să-i corupi pe judecători. Patru-cinci ani de închisoare, cu totul. Repet, calculele sunt perfectibile, dar în esenţă diferenţa nu poate fi mai mare de plus/minus câteva luni. Merită să dai şpagă la magistraţi? Absolut. S-a făcut dreptate în cazul fraţilor Becali, şi al altora ca ei, toţi cei care pozează acum în victimele “statului paralel”? Absolut, nu.

Comentarii