Astăzi, cel mai negru post din an. Este ajunul Bobotezei. Mâine se face Agheasma Mare

vineri, 05 ianuarie 2018, 03:00
2 MIN
 Astăzi, cel mai negru post din an. Este ajunul Bobotezei. Mâine se face Agheasma Mare

Mâine credincioşii vor putea lua Agheasma mare de la biserici.

Astăzi, în ajunul Bobotezei, creştinilor li se recomandă să ţină post negru, asupru: adică nu mănâncă şi nu beau nimic pe durata întregii zile. Astfel, conform canoanelor Bisericii, astăzi se ajunează total, iar a doua zi, de „Botează“, se ia agheasmă pe nemâncate. Totuşi, conform Tipicului Sfântului Sava, creştinii nu mai ţin post negru dacă ajunul Bobotezei cade sâmbăta sau duminica, aşa cum se va întâmpla în 2019, faţă de anul acesta, când cade vineri.

Postul din ziua de 5 ianuarie îşi are originea încă din secolele IV-VI, din perioada în care catehumenii, adică cei care se pregăteau să primească Taina Botezului, ţineau post şi se rugau timp de 40 de zile. Astfel, în ajunul Bobotezei, aceştia nu mâncau nimic, pentru a putea primi mai apoi Botezul în seara aceleiaşi zile. După ce primeau Botezul, catehumenii puteau participa, pentru prima dată, la întreaga Liturghie, nu doar la prima parte, şi nu mai trebuiau să iasă din biserică înaintea rostirii Simbolului de credinţă. De asemenea, aceasta era şi prima Liturghie la care aceşti creştini care tocmai au primit Botezul puteau primi altă Sfântă Taină, cea a Euharistiei, adică se puteau Împărtăşi.

Astăzi, creştinii postesc în această zi pentru a putea să se „înfrâneze“ de la patimi şi să poată mai apoi lua Agheasma mare. În unele zone ale ţării, dar mai ales în zona Moldovei, creştinii obişnuiesc să guste, pe nemâncate, Agheasma mare timp de 8 zile, până pe 14 ianuarie.

De asemenea, cei care sunt opriţi de la Împărtăşanie, în cazul în care duhovnicul permite acest lucru, pot gusta şi ei Agheasma mare. Acest acord este menit să fie însă o „mângâiere“ pentru cei opriţi de la Împărtăşanie, Agheasma mare neputând înlocui Împărtăşania.

Slujba de sfinţire a Aghesmei mari, conform canoanelor, se poate săvârşi de două ori pe an, pe 5 ianuarie şi pe 6 ianuarie, în ziua de Bobotează. 

De asemenea, spre deosebire de Agheasma mică, Agheasma mare poate fi consumată doar în zilele de post şi ajunare, întotdeauna pe nemâncate.

În ziua de 7 ianuarie, duminică, creştinii prăznuiesc Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.

Comentarii