Astăzi, Universitatea de Arte îşi alege rectorul. Ambii candidaţi sunt optimişti

joi, 06 februarie 2020, 02:49
3 MIN
 Astăzi, Universitatea de Arte îşi alege rectorul. Ambii candidaţi sunt optimişti

Universitatea Naţională de Arte „George Enescu“ din Iaşi se pregăteşte astăzi pentru cele mai importante alegeri pentru ciclul 2020-2024: comunitatea va decide în urma votului general rectorul şi componenţa Senatului.

Aşa cum „Ziarul de Iaşi“ a anunţat în premieră, pentru funcţia de rector vor candida Doru Albu, de la Facultatea de Interpretare, Compoziţie şi Studii muzicale teoretice, şi Aurelian Bălăiţă, de la Facultatea de Teatru.

Ambii candidaţi au declarat, pentru „Ziarul de Iaşi“, că se simt încrezători în şansele pe care le au mâine, în special în urma discuţiilor pe care le-au avut cu reprezentanţii facultăţilor în această perioadă a campaniei electorale.

„Eu sunt pregătit pentru orice rezultat, şi îl iau ca atare. Va fi ceea ce va considera comunitatea academică. Am avut întâlnirile în facultăţi, au mers bine, chiar surprinzător de bine. Planul meu este puţin mai curajos şi poate că unii au fost speriaţi de el, cel puţin cei mai în vârstă, care sunt puţin reticenţi, în timp ce pe tineri i-a încurajat că se gândeşte cineva la ei“, a declarat Doru Albu.

Acesta a punctat faptul că nu există o compatibilitate semnificativă între el şi contracandidatul său şi că a transmis în comunitate că în următorii patru ani, dacă va câştiga, „urmează o muncă serioasă fiindcă sunt lucruri scăpate de sub control; le-am spus oamenilor, cine mă votează ţine la universitate, cine nu mă votează ţine la mine, avem mult de lucru“.

Aurelian Bălăiţă a precizat că a avut întâlniri foarte constructive cu reprezentanţii celor trei facultăţi în timpul campaniei electorale, dar şi cu studenţii, şi a punctat faptul că, deşi are o echipă creionată în minte, aşteaptă rezultatul voturilor din Senat pentru a vedea şi cum priveşte comunitatea eventuali membri ai echipei de conducere.

El a precizat însă că la nivel de prorectori se va consulta cu fiecare facultate în parte cu privire la numele avansate, dorind să îşi asume o „modalitate transparentă de alegere“.

„Pornesc cu gânduri foarte optimiste, pentru că în campania electorală, care a fost dinamică, am avut întâlniri foarte constructive, m-am simţit într-o zonă de colaborare foarte bună, prietenească, şi mâine sunt convins că comunitate academică o să aleagă ce este mai bun pentru destinul universităţii“, a precizat Aurelian Bălăiţă.

Urnele sunt deschise până la ora 16.00, având drept de vot toate cadrele didactice, cercetătorii şi studenţii din structurile de conducere ale UNAGE.

Conform metodologiei universităţii, Senatul are 32 de membri, 24 de cadre didactice şi 8 studenţi. În total sunt 40 de persoane înscrise pentru cele 24 de locuri din Senat, regăsindu-se şi cadrele didactice cu cea mai mare notorietate din UNAGE.

Interesant este că doar unul dintre candidaţii pentru funcţia de rector s-a înscris şi pentru o poziţie în Senat, mai exact Doru Albu, cel care a fost în trecut şi preşedintele Senatului, în timp ce celălalt candidat, Aurelian Bălăiţă, rămâne în cursă doar pentru poziţia de rector. Sunt 178 de votanţi înscrişi pe listele UNAGE care vor alege membrii Senatului şi rectorul.

Comentarii