Atenţie la căpuşe: au furat micii şi berile unor români ieşiţi la iarbă verde!

marți, 11 mai 2021, 11:27
2 MIN
 Atenţie la căpuşe: au furat micii şi berile unor români ieşiţi la iarbă verde!

* Perioada de după Paşti e marcată şi în zilele noastre de obiceiuri populare rămase de la strămoşii care au consumat de sărbători şi pe care i-a apucat pofta de conceput tradiţii; prin părţile Ardealului se ţine obiceiul udatului: "fetele şi femeile vor fi vesele şi sănătoase tot anul dacă vor fi udate de flăcăi cu apă proaspătă sau parfum". Cum pe acolo vieţuiesc cetăţeni de diverse etnii, obiceiul stropitului a îmbrăcat diverse forme: unele fete au fost stropite de flăcăi nu cu apă din fântână ori apă de toaletă, ci cu apă din baltă sau apă din toaletă, iar în loc de parfumuri tinerii au utilizat soluţii parfumate pentru desfundat chiuvete, pentru înlăturat grăsimea de pe oale sau pentru gândaci, furnici şi coropişniţe. Obiceiul udatului s-a ţinut şi prin Moldova, unde mai mulţi săteni s-au udat singuri, pe dinăuntru, cu vin şi bere.

 

* În aceeaşi perioadă se respectă şi obiceiul "tocacilor" (cuvânt ciudat, care poate fi confundat cu altă panaramă): flăcăii se adună în cete la cimitir, unde păzesc o toacă, să n-o fure ceilalţi, şi bubuie din tunuri cu carbid. Pe fondul consumului din perioada sărbătorilor (nu la consumul de ouă şi pască ne referim), spiritele celor din Machitori s-au încins, iar vechile dispute dintre sătenii din deal şi cei din vale s-au reaprins; din păcate, ambele tabere au beneficiat de tunuri cu carbid, în care au fost băgate pietre pe măsura ţevilor groase. Obiceiul tocacilor, sub forma unui inedit duel de artilerie, a fost respectat până când li s-au terminat pietrele; din fericire, s-a încălzit şi sătenii nu sunt prea incomodaţi de lipsa geamurilor sau chiar a pereţilor.
 
* Alt obicei este cel al "grătăritului", pe care îl respectă mai toţi românii; în acest an ei respectă, în plus, şi distanţa socială, deci caută spaţii inedite şi întinse de făcut grătar. Cu cât un spaţiu e mai întins, cu atât şansele de a te alege cu căpuşe sunt mai mari; avem informaţii: * Sute de copii care s-au tăvălit, sprinţari, prin iarba verde, proaspătă şi grasă, s-au întors la părinţi, la grătare, mai grei cu măcar un kilogram fiecare, de la căpuşe. / * Un primar de localitate rurală chiar s-a lăudat că, după o săptămână de păscut, toate animalele sătenilor care l-au votat au prins şi ele mult în greutate. / * Tăticul unei fetiţe i-a spus că, de-acum, nu mai e nevoie să-i cumpere păpuşă Barbie, că are deja căpuşă în bărbie. / * Câţiva români ieşiţi cu familiile lor la iarbă verde s-au plâns că, într-o clipă de neatenţie, căpuşele le-au furat micii şi berile. Vom reveni!

Comentarii