Atmosfera de la congresul PSD este una plină de tensiuni din cauza liberalilor

sâmbătă, 22 august 2020, 08:00
3 MIN
 Atmosfera de la congresul PSD este una plină de tensiuni din cauza liberalilor

Social-democraţii îşi aleg sâmbătă, în congres extraordinar, o nouă conducere. Alegerile interne din PSD sunt lipsite de miză după ce în cursa pentru funcţia de preşedinte s-au depus doar două candidaturi: Marcel Ciolacu şi Eugen Teodorovici. După nouă luni de interimat la şefia partidului, Marcel Ciolacu urmează să fie validat fără emoţii în funcţia de preşedinte al PSD. Atmosfera înainte de congres este una tensionată, în contextul în care demersul privind moţiunea de cenzură şi înlăturarea Guvernului se află în impas după ce liberalii au început racolări la nivel parlamentar.

 

În plină pandemie de coronavirus, congresul social-democraţiilor se va desfăşura online din cauza restricţiilor privind întrunirile publice. Mai exact, liderii PSD care vor ţine discursuri se vor afla la Palatul Parlamentului, iar delegaţii social- democraţi îi vor urmări online şi vor vota fizic.

Fiecare judeţ va avea alocat un număr de delegaţi care vor fi prezenţi fizic în săli (maxim 20 de persoane în sală) puse la dispoziţie de organizaţiile locale. Astfel, social-democraţii vor urmări online discursurile şi vor vota clasic noua echipă de conducere.

PNL a depus vineri la Curtea Constituţională o contestaţie privind moţiunea de cenzură, iar Comitetul Executiv al PSD a amânat decizia în privinţa datei la care să se voteze aceasta. În spatele uşilor închise, liderii PSD au decis să amâne o decizie în acest sens până după ce va fi validată noua conducere a partidului. La finalul şedinţei, Marcel Ciolacu a declarat că PSD nu are suficiente voturi de a trece această moţiune de cenzură şi că negociază în acest moment voturi pentu susţinere.

În calitate de candidat la şefia PSD, Marcel Ciolacu miza pe succesul moţiunii de cenzură, care l-ar fi legitimat în fruntea partidului. Pierderea voturilor în Parlament pentru înlăturarea Guvernului Orban îi afectează imaginea chiar în ziua congresului.

Actul preşedinte interimar al PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, candidează la congresul extraordinar cu o echipă formată din doi prim-vicepreşedinţi, un secretar general şi opt vicepreşedinţi regionali.

În urmă cu nouă luni, Ciolacu, susţinut de Paul Stănescu, a preluat de la Viorica Dăncilă conducerea interimară a PSD. Din postul de preşedinte al Camerei Deputaţilor, el a încercat să fomeze o echipă nouă pentru conducerea partidului, însă fără prea mare succes.

O parte dintre liderii locali i-au cerut să renunţe la candidatura pentru şefia PSD şi să-l susţină pe Sorin Grindeanu pentru această funcţie. Ionel Arsene, Radu Moldovan, Dumitru Buzatu se numără printe social-democraţii care i-au cerut acestuia să facă un pas în spate şi să-l lase pe Sorin Grindeanu să candideze.

Susţinut de Paul Stănescu, Olguţa Vasilescu, Claudiu Manda, Gabriea Firea, Ciolacu a rezistat presiunilor. Pentru a face pace cu oponenţii, Ciolacu a anunţat că-l susţine pe Vasile Dîncu pentru funcţia de preşedinte al Consilului Naţional al PSD.

Echipa cu care candidează Marcel Ciolacu:

  • Sorin Grindeanu – prim-vicepreşedinte
  • Gabriela Firea – prim-vicepreşedinte

Vasile Dîncu – preşedinte al Consiliului Naţional

Vicepreşedinţi pe domenii:

  • 1. Lia Olguţa Vasilescu – social
  • 2. Gabriel Zetea – infrastructură
  • 3. Doina Fedorovici – administraţie
  • 4. Mihai Tudose – economie

Vicepreşedinţi regionali:

  • 1. Claudiu Manda
  • 2. Titus Corlăţean
  • 3. Daniel Băluţă
  • 4. Ionut Pucheanu
  • 5. Radu Moldovan
  • 6. Laurenţiu Nistor
  • 7. Vasile Gliga
  • 8. Dragoş Benea

Cu o zi înainte de congres, social-democraţii au avut un nou motiv de stres. Tribunalul Bucureşti a judecat solicitarea lui Eugen Teodorovici de amânare a congresului din 22 august pe motiv că actuala conducere interimară este nelegitimă.

Teodorovici şi-a depus candidatura la funcţia de preşedinte al PSD şi, în acelaşi timp, a făcut o plângere în instanţă prin care solicita amânarea congresului din 22 august. Cu o zi înaintea congresului, Tribunalul Bucureşti i-a respins cererea.

Fost ministrul al Finanţelor în Guvernul Dăncilă, Eugen Teodorovici şi-a pierdut funcţia de preşedinte executiv al PSD după alegerile europarlamentare, în cadrul Comitetului Executiv în care Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu – susţinuţi de liderii locali – au cerut demisia conducerii PSD.

SURSA: hotnews.ro

 

Comentarii