Averea şefului CJ a intrat la apă? Dilema din spatele declaraţiei de avere a lui Maricel Popa

miercuri, 10 iulie 2019, 02:03
4 MIN
 Averea şefului CJ a intrat la apă? Dilema din spatele declaraţiei de avere a lui Maricel Popa

O privire aruncată în bilanţurile contabile ale firmelor familiei Popa arată că cele mai multe nu stau tocmai pe roze. O altă societate primeşte o infuzie de capital printr-un contract încheiat cu Poşta Română. Anul trecut, Maricel Popa a primit de trei ori mai mulţi bani de la CJ decât din dividende

Publicarea declaraţiilor de avere dezvăluie, în fiecare an, cum a evoluat starea materială a fiecărui ales sau funcţionar public. Şefii CJ nu fac excepţie. Vicele Romeo Olteanu deţine aceleaşi apartamente de 46, respectiv 58 mp din ’91/’92 şi conduce acelaşi autoturism BMW X3 din 2008. În schimb, comparativ cu 2017, veniturile i-au crescut cu peste 50 la sută anul trecut, salt datorat îndeosebi majorării salariilor din administraţie – în cazul vicelui CJ, de la 89 la 133 de mii de lei pe an. Celălalt vicepreşedinte, Victor Chirilă, a avut în 2017 un venit de 96 de mii de lei, iar anul trecut a ajuns, la fel, la 133 de mii.
 
Partea profitabilă
 
Declaraţia preşedintelui Maricel Popa e consistent mai lungă, datorită numeroaselor proprietăţi imobiliare, şi a plasamentelor. În schimb, veniturile i-au rămas relativ constante. Pe lângă ce a câştigat din indemnizaţia de la CJ, 116,5 mii lei, şeful CJ a obţinut în 2017 dividende de 81 de mii de lei. Anul trecut, de la Consiliu a primit 150 de mii, iar dividende, 51 de mii de lei. În ambele cazuri, dividendele provin de la aceeaşi firmă, CertInd SA, specializată în servicii de certificare a sistemelor de management. 
 
Declaraţia de interese a lui Maricel Popa precizează că această companie, la care este unul dintre cei zece acţionari, a avut anul trecut 90 de contracte cu autorităţi publice. În aceeaşi declaraţie este menţionat şi venitul obţinut din contractul de închiriere a unui spaţiu al SC Vitalef SA către Compania Naţională Poşta Română SA. Aşa cum ziarul nostru a relatat, aici s-a mutat Serviciul de tranzit regional, în urma unui contract încheiat la începutul lunii martie pentru o perioadă de patru ani (VEZI AICI). Întrebat atunci despre această afacere, preşedintele CJ ne-a spus că nu are de făcut nicio declaraţie, pentru că nu el administrează firma, ci soţia sa. Declaraţia de interese menţionează un venit total în cei patru ani de contract (din care au trecut patru luni) „307.156,80 de euro plus TVA plus contravaloarea utilităţilor consumate“. Asta înseamnă 6.400 de euro/lună sau 7.600, cu TVA. 
 
Maricel Popa nu a vorbit în ultimii ani despre afacerile familiei
 
Menţionarea în cele două declaraţii a încă zece firme la care este acţionar sau pe care le administrează familia sa a atras comentarii din partea adversarilor politici din CJ. Romeo Vatră, liderul grupului liberal din CJ, nu a ratat momentul şi a amintit problemele acestor firme: aproape 100 de milioane lei datorii. Sunt „dovada că nu este valabil că trebuie să treci printr-un faliment pentru a deveni milionar, ci trebuie să treci prin 10 falimente pentru a deveni preşedinte de CJ“, a declarat Vatră. 
 
De la începutul mandatului său în fruntea CJ, cu trei ani în urmă, Maricel Popa a evitat de fiecare dată să comenteze afirmaţii legate de firmele administrate de membrii familiei sale sau unde aceştia sunt acţionari. Ba chiar s-a abţinut de la votarea oricărui proiect de hotărâre din CJ privitor la investiţii pe raza comunei Comarna, unde se află mai multe proprietăţi menţionate în declaraţia de avere. 
 
Oile negre
 
Dintre cele zece firme amintite în declaraţiile de avere şi de interese, toate preluate sau unde au fost cumpărate acţiuni la sfârşitul anilor ’90 şi în deceniul trecut, cele mai multe au înregistrat de atunci o scădere continuă a numărului de angajaţi. Singura excepţie este cea de la care a încasat constant dividende. Una dintre firme este în faliment (Omega Tehnoton Energetic), una, în întrerupere temporară de activitate (Tehnoton Electronics), iar una, în reorganizare judiciară (Augustus SRL). Acesteia din urmă i se adaugă altele două, care nu mai apar în declaraţii: Antrepriza Lucrări Drumuri şi Poduri şi Moldoforest, ambele, de asemenea, în reorganizare judiciară. În fine, alte trei societăţi au cifra de afaceri „îngheţată“ pe zero de mai mulţi ani. 
 
Maricel Popa nu a făcut niciodată, în cei trei ani de preşedinţie a CJ, un bilanţ al activităţii sale, chiar dacă mass-media a consemnat anumite evenimente sau etape din derularea unor proiecte pentru care nu-i contestă nimeni meritele. A susţinut, în schimb, că a adus în judeţ investiţii de sute de milioane de euro, deşi opoziţia îi reproşează că le-a moştenit din mandatul precedent. Aşadar, unde a fost un administrator bun: la firmele (familiei) sale sau, după localele din 2016, la şefia CJ? 
 
Pe de altă parte, în administraţia judeţului pe care o conduce, doar câţiva consilieri – mai puţin de un sfert din efectivul de 37 de aleşi – şi-au publicat rapoartele anuale de activitate. Ultima oară, asta s-a întâmplat în 2017.

Comentarii