Averile aleşilor locali. Surprize, surprize! Primarul are leafă mai mică decât vicii săi

luni, 09 iulie 2018, 01:50
8 MIN
 Averile aleşilor locali. Surprize, surprize! Primarul are leafă mai mică decât vicii săi

Consilierii locali şi-au actualizat în sfârşit declaraţiile de avere. În unele cazuri, agoniseala aleşilor a înregistrat modificări substanţiale, mai ales în ceea ce priveşte proprietăţile imobiliare, unde se vede în mod cert o activitate febrilă în a vinde sau cumpăra. De câţiva ani, unii consilieri au speculat avântul imobiliar şi au început chiar să construiască blocuri şi să facă zeci de tranzacţii cu terenuri sau apartamente. Publicarea declaraţiilor a adus şi o surpriză: viceprimarii au avut un salariu mai mare decât al primarului, iar unul dintre aceştia a trecut pragul de 100.000 lei în 2017. În acelaşi timp, un cunoscut consilier local PSD a încasat mai mulţi bani într-un an decât toţi ceilalţi 26 de consilieri la un loc. În ceea ce-i priveşte pe consilierii PNL, de remarcat, deşi nu sunt la putere, apetitul acestora în a încheia contracte cu instituţii de stat.

Aşa cum era de aşteptat, cele mai multe modificări au apărut în declaraţia de avere a consilierului PSD Gabriel Surdu, cel mai înstărit consilier local. Un calcul sumar arată că social-democratul a încasat de la firmele sale (restituiri credite şi dividende) o sumă mai mare decât toate veniturile nete încasate anul trecut de restul celor 26 de consilieri. Consilierul Gabriel Surdu cumpără şi vinde bunuri imobiliare pe bandă rulantă

În ultimul an, Gabriel Surdu a achiziţionat şase terenuri intravilane, două fiind în zona centrală a Iaşului, unul în Copou, două în Aroneanu şi altul în Bârnova. Surdu mai are în proprietate alte şapte terenuri. În total, cele 13 terenuri au o suprafaţă de peste 33.300 mp. Dar, în ultimul an, consilierul PSD nu a achiziţionat doar terenuri, ci a devenit proprietar şi asupra a două apartamente, a unei clădiri de birouri, a unei vile şi a unui spaţiu comercial. În acelaşi timp, social-democratul a vândut un teren şi o construcţie (321.877 lei), un spaţiu comercial (249.925 lei) şi a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare (50.000 euro) pentru un apartament din zona Gării. Economiile sale din bănci sunt de aproape un milion de lei, iar colecţia sa de ceasuri şi de bijuterii, dobândită până în anul 2008, are o valoare estimată de 210.000 euro. Cifrele din declaraţia de avere a lui Surdu nu se opresc aici: are de recuperat de la diverse firme (în unele fiind şi el implicat) o sumă de aproape 15 milioane lei. De exemplu, tot în ultimul an, unele dintre firme i-au restituit credite de peste 1,2 milioane lei, iar din dividende a încasat aproape 700.000 lei. Suma de peste 1,9 milioane lei este mai mare decât toate veniturile totale înregistrate, din diverse surse, de restul celor 26 de consilieri locali. Nu în ultimul rând, consilierul PSD s-a împrumutat (de la rude), în perioada 2017 – 2018 cu o sumă de peste 755.000 lei.

Vicele Harabagiu:cel mai mare salariu

Viceprimarul Gabriel Harabagiu a încasat anul trecut un venit net de 107.567 lei (circa 9.000 lei/lună). Comparativ, potrivit declaraţiei publicate în luna ianuarie de primarul Mihai Chirica, edilul-şef al Iaşului a avut un venit în 2017 de numai 84.611 lei. Inclusiv viceprimarul Radu Botez l-a întrecut pe primar, în contextul în care liderul ALDE Iaşi a încasat 90.143 lei anul trecut (circa 7.500 lei/lună). Explicaţia constă în faptul că viceprimarii au un supliment la salariu, fiind implicaţi în proiecte europene, proiecte în care potrivit legii primarul nu poate fi beneficiar. În cazul lui Harabagiu, singura modificare în declaraţia de avere vizează achiziţia, de către soţia sa, a unui autoturism. În schimb, viceprimarul Botez nu a adus modificări declaraţiei, în condiţiile în care el are de recuperat în continuare de la firma sa („CD Total“ SRL) un împrumut de circa 2,5 milioane lei. Radu Botez are şi o colecţie de tablouri, ce are o valoare estimată de 20.000 euro.

Vlad Nedelcu cumpără proprietăţi în Suceava

Modificări importante în avere au apărut şi la social-democratul Vlad Nedelcu. De circa doi ani, tânărul consilier Nedelcu a intrat în rândul afaceriştilor imobiliari: dacă în 2016 achiziţionase cinci terenuri, două case şi un spaţiu comercial, în perioada 2017-2018 bunurile imobiliare ale acestuia au crescut cu trei terenuri (unul în Suceava şi două în Iaşi), două locuinţe în Iaşi şi un spaţiu comercial în Suceava. În acelaşi timp, Nedelcu susţine că are colecţii de artă şi alte bunuri (cărţi, obiecte decor, albume etc.) evaluate la 177.000 euro. În ultimul an, Nedelcu a „scăpat“ şi de încă două apartamente dintr-un bloc pe care l-a construit în Valea Lupului, locuinţe pe care a încasat 352.660 lei şi, respectiv, 37.000 euro. Dar, acestea nu sunt singurele tranzacţii făcute în ultimul timp de Nedelcu. Consilierul PSD a mai vândut două terenuri în Rediu (8.500 euro) şi un autoturism BMW (4.000 euro). La fel ca în precedenta declaraţie, Nedelcu figurează cu trei împrumuturi acordate în nume personal, dar, în ultimul an, a recuperat o parte din ele: 80.000 euro de la mama sa şi 9.500 euro de la o persoană fizică. În schimb, consilierul PSD aproape a dublat împrumutul dat unei firme („Plastic Inject“ SRL) până la concurenţa sumei de 573.000 lei.

Florin Boca a „uitat“ de o casă în construcţie?

Consilierul PSD Florin Boca, la rândul lui afacerist imobiliar, continuă să aibă în proprietate patru terenuri, patru apartamente şi o vilă, toate dobândite în 2009. Anul trecut, a început construcţia unei vile în Copou, casă ce se apropie de faza „la roşu“, dar consilierul nu precizează acest lucru în declaraţie. De menţionat că alţi consilieri, ce au case în construcţie, menţionează acest lucru în declaraţie chiar dacă locuinţa nu este încă intabulată. În schimb, terenul pe care construieşte Boca este enumerat în lista bunurilor imobile din proprietate. Boca este „de facto“ şi proprietarul unui teren în zona centrală a Iaşului, în apropiere de Palas, dar suprafaţa nu figurează în declaraţie întrucât este deţinută de o firmă („Rafant Company“ SRL) ce aparţine sorei lui. În schimb, ca de obicei în ultimii ani, Boca a vândut un nou apartament (55.000 euro) în decembrie 2017. În prima parte a anului trecut, el a mai vândut alte două apartamente şi un teren, proprietăţi înstrăinate înainte de depunerea declaraţiei pe 2017. Consilierul PSD are economii de aproape 670.000 lei şi, susţine el, trebuie să recupereze un împrumut de peste 63.000 euro. La capitolul venituri, Boca declară doar indemnizaţia de consilier (9.983 lei). De menţionat că, la scurt timp după ce Boca a intrat în Consiliul Local, soţia sa a fost angajată în Primărie, iar, acum, aceasta este şefă de serviciu cu un venit anual de 66.179 lei (peste 5.500 lei/lună).

Unii liberali au apetit pentru afaceri cu statul

Modificări importante au intervenit şi în declaraţia de avere a liberalului Eduard Boz. El a achiziţionat, în 2017, alături de soţie, două terenuri intravilane în Miroslava în suprafaţă totală de aproape 1.000 mp, precum şi două apartamente în Iaşi. Boz are afaceri şi cu statul: în martie 2018 a încheiat un contract de asistenţă juridică cu Primăria din Moţca în valoare de 24.000 lei pentru o perioadă de un an. Un apartament a cumpărat în 2017 şi colegul liberal al lui Boz, Alexandru Coţofan. În cazul acestuia, apare un credit nou în 2017 în valoare de 174.700 lei, dar demn de precizat este că liberalul are de recuperat de la o firmă („Gemite Ro“ SRL) un împrumut de 500.000 lei. Un alt liberal ce are afaceri cu statul este Vlad Ghizdovăţ. În 2015, el a câştigat un concurs la UMF şi s-a angajat la universitate până în 2020, contractul având o valoare de 200.000 lei. În paralel, Ghizdovăţ deţine firma „Med Phys Solutions SRL-D“, iar în perioada iunie 2017 – mai 2015, a încheiat contracte de prestări servicii cu UMF, Institutul Regional de Oncologie şi Spitalul „Sf. Spiridon“ în valoare totală de aproape 71.000 lei. În declaraţia de interese, Ghizdovăţ a mai declarat alte două contracte de prestări servicii, în valoare de 5.000 lei, care au fost semnate de „Potenţial“ SRL cu Spitalul de Recuperare şi Spitalul „Sf. Spiridon“. Firma este deţinută de o persoană din familia sa şi figurează la aceeaşi adresă cu societatea consilierului (birouri vecine). Toate contractele menţionate au fost atribuite prin încredinţare directă. În cazul liberalului Lucian Jugrin, în declaraţie apare un teren nou, de 225 mp, achiziţionat anul acesta. Tot în 2018, Jugrin a încasat 10.000 euro în urma semnării unui antecontract de vânzare-cumpărare pentru un apartament din Tătăraşi, în timp ce, anul trecut, a vândut un teren în Aroneanu cu 7.000 euro şi un autoturism Audi cu 8.000 euro. În 2017, soţia sa a încheiat cu Consiliul Local Iaşi un contract de superficie pentru un teren, valoarea fiind de 300 euro/an, în condiţiile în care contractul a fost atribuit prin negociere.

Călin Scripcaru are cele mai mari venituri din salarii

Dintre consilierii ce nu sunt implicaţi în firme, social-democratul Călin Scripcaru a încasat anul trecut cel mai mare venit, respectiv peste 330.000 lei (venit mediu lunar: 27.500 lei). Medicul a avut mai multe surse de venit: Institutul de Medicină Legală, Universitatea „Al.I. Cuza“, UMF, Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava şi Consiliul Local. Şi profesorul universitar Paul Boişteanu este unul dintre consilierii cu cele mai mari venituri: el a încasat, în 2017, peste 200.000 lei (16.700 lei/lună, în medie), iar indemnizaţia de consilier local reprezintă doar 5% din această sumă, restul banilor fiind de la Universitatea Agronomică, acolo unde Boişteanu este decan, la Facultatea de Zootehnie. Economiile din bănci ale liderului de grup al consilierilor PSD se apropie de un sfert de milion lei, în timp ce colecţia sa de tablouri şi bijuterii este evaluată la 5.000 euro. O colecţie de bijuterii şi obiecte de artă are şi liberalul Ciprian Bostan, evaluarea fiind, de asemenea, de peste 5.000 euro. În aprilie 2018, Bostan a vândut un teren în Valea Ursului pentru suma de 50.000 euro. În schimb, social-democratul Traian Ciobotaru şi-a achiziţionat un autoturism Toyota Yaris, la fel şi colegii săi de partid Mihail Pintilei (Dacia Duster) şi Călin Scripcaru (Land Rover Discovery), în timp ce liberalul Tudor Dornean a încasat 4.000 euro din vânzarea unei maşini. La liberal apare şi un credit nou, în valoare de 25.000 euro, contractat în 2017. Deşi veniturile sale sunt minime, undeva la 20.000 lei anul trecut, Violeta Găburici (PMP) are o colecţie şi obiecte de artă, alături de bijuterii şi numismatică, evaluată de 200.000 euro. Totodată, consiliera trebuie să recupereze de la firma ei („Concept MSG Trade“) aproape două milioane de lei.

În cazul a nouă consilieri, modificările din declaraţia de avere au fost minime sau inexistente, acesta fiind şi motivul pentru care averile lor nu au făcut obiectul acestui articol. În schimb, veniturile lor anuale au fost luate în evidenţă doar pentru a calcula totalul sumelor încasate (din salarii, chirii şi pensii, fără venituri ale soţiei/soţului sau cele din alocaţii pentru copii) de către cei 27 de consilieri: peste 1,8 milioane în 2017, sumă ce este, aşa cum menţionam mai sus, mai mică decât banii încasaţi de la firme de către consilierul PSD Gabriel Surdu. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii