Averile și afacerile noilor consilieri locali. Cine, cât şi de unde a strâns banii

joi, 19 noiembrie 2020, 02:50
5 MIN
 Averile și afacerile noilor consilieri locali. Cine, cât şi de unde a strâns banii

Media de vârstă în CL este de 40 de ani. Deşi mulţi sunt tineri, nu se pot plânge de venituri. Sunt şi situaţii stranii, cu venituri anuale reduse, dar cu depozite bancare grase. Cel mai bogat salariat este un medic, cu 7.000 de euro pe lună

 

Consiliul Local (CL) a fost constituit ieri în integralitatea lui. Deciziile importante pentru Iaşi în următorii ani vor fi luate de persoane care sunt profesori, antreprenori, avocaţi, arhitecţi, medici sau manageri culturali. Din deliberativul trecut, doar opt dintre cei 27 de consilieri au „supravieţuit”, iar patru dintre aceştia au migrat la alt partid pentru a prinde un nou mandat. Cei mai mulţi dintre consilierii locali au încasat lunar din salarii, pe parcursul anului trecut, cel puţin 2.000 euro.

Acei consilieri cu venituri minime îşi completează economiile din dividende de la firmele pe care le deţin sau din activităţi independente. Spre diferenţă de mandatul trecut, „consilieri-imobiliari” lipsesc din deliberativ sau, cel puţin, încă nu şi-au manifestat astfel de tendinţe. Mai bine de jumătate dintre consilieri deţin firme sau sunt implicaţi în mediul privat. Afacerile lor diferă de la servicii de consultanţă la IT, şi până la modă. În schimb, cele mai mari venituri le au cei care lucrează preponderent în sistemul de stat. Media de vârstă în noul CL este de 40 de ani: şase consilieri sunt născuţi după 1990, nouă consilieri în anii ’80, patru consilieri în anii ’70, iar opt consilieri în anii ’60.

Averea consilierilor: terenuri, locuinţe şi conturi în bănci

Cu câteva excepţii, consilieri locali bifează capitolul proprietăţi imobiliare. Unii au câte cinci terenuri, respectiv trei apartamente (cazul lui Silviu Apostol – PNL), dar cei mai mulţi au câte 1-2 terenuri şi o locuinţă. Patru consilieri au declarat că deţin bijuterii şi obiecte de artă cu valori cuprinse între 5.000 şi 25.000 euro: Ciprian Bostan (PNL), Marian Dălban (PSD), Camelia Ciornia (PMP) şi George Pleşu (USR-PLUS). Doi consilieri şi-au rotunjit veniturile în ultimul an din tranzacţii: Bostan a vândut o casă din Bârnova (54.000 euro), iar colega lui de partid, Liliana Pintilie un apartament în Iaşi (82.000 euro). Daniel Juravle (PNL, viitor viceprimar) s-a împrumutat cu peste 340.000 lei în 2020 şi, în acelaşi timp, şi-a cumpărat o casă în Moara de Vânt. Iulian Huşanu (USR-PLUS) este „jucător” pe bursă: el deţine acţiuni la numeroase companii, precum Antibiotice, Electrica, Fondul Proprietatea, Romcarbon, Romgaz, OMV Petrom, Nuclearelectrica şi alte aproape 20 de societăţi. În acest an, Huşanu şi-a deschis cinci depozite bancare, fiecare cu aceeaşi valoare (50.000 lei).

Colegul său de partid, George Pleşu, se numără printre consilierii cu cele mai mari sume economisite în bănci: într-un singur cont a declarat că are peste 100.000 euro. Economii are şi Filip Hăvârneanu (USRPLUS): anul trecut el a declarat un venit total de doar 9.097 lei, dar în conturi bancare, deschise în perioada 2016 – 2019, a agonisit aproape 90.000 lei. Medicul Călin Scripcaru (PNL) a obţinut anul trecut cele mai mari venituri dintre toţi consilierii locali. Însumat, acestea au atins pragul de 410.000 lei, iar medicul a obţinut cea mai mare parte a banilor (peste 312.000 lei) de la Institutul de Medicină Legală.

Ce afaceri derulează consilierii locali

Avocatul Eduard Boz (PNL) se remarcă prin afacerile pe care le are cu statul: pe de o parte, oferă consultanţă juridică, iar pe de altă parte, consultanţă în studii de fezabilitate aferente înfiinţării unor sisteme de distribuţie gaze naturale. În primul caz, Boz a încheiat un contract cu comuna Moţca (48.000 lei), pentru perioada 2018 – 2020. În situaţia celorlalte contracte, acestea au fost încheiate printr-o firmă la care a devenit recent acţionar (Envi Grup SRL). „Ziarul de Iaşi” a prezentat încă de vara trecută cum această companie a prins în timp record 4 contracte cu primării pentru studii de fezabilitate (peste 400.000 lei), dar şi contracte de livrare de măşti de protecţie (circa 110.000 lei). Alţi colegi de-ai lui se ocupă de firme care au obiecte de activitate precum: acvacultură şi modă (Juravle), IT (Tudor Dornean), administrare de imobile şi comerţ (Bostan), telecomunicaţii (Daniela Tăutu) sau transporturi (Apostol). Cei mai mulţi dintre consilierii USR-PLUS derulează şi ei afaceri prin diverse firme: comerţ cu aparate electrice (Huşanu), cursuri online (Răzvan Timofciuc), editare de cărţi (Andrei Popescu), activităţi fotografice (Ana Raluca Roşu) şi comerţ cu cărţi (Pleşu). Pe listă îl putem include şi pe Iulian Nicolau, consilier care deţine un birou individual de arhitectură.

La PSD se remarcă Bogdan Balanişcu: viitorul lider de grup al consilierilor social-democraţi are activităţi în publicitate, dar şi în întreţinerea autovehiculelor sau fabricarea de motociclete. Balanişcu este unul dintre cei doi consilieri locali care deţin o motocicletă: o Yamaha din 1988. Celălalt motociclist este Bostan, cu o Kawasaki din 2017. De la PSD, doar Bogdan Crucianu mai declară afaceri în mediul privat, respectiv în întreţinerea şi repararea autovehiculelor.

La PMP, Camelia Ciornia deţine 50% dintr-o firmă care se ocupă cu „intermedieri în comerţul cu combustibili, minereuri, metale şi produse chimice pentru industrie”. CL are în componenţă 27 de consilieri: 11 liberali, 9 reprezentanţi ai USRPLUS, 5 social-democraţi şi 2 reprezentanţi ai PMP. Cu toate că toţi cei 27 au depus jurământul, activitatea CL este blocată: nu au fost constituite comisiile de specialitate, astfel că plenul nu poate adopta decizii. Surse din mediul politic spun că plenul CL îşi va intra în efectivitate abia după alegerile parlamentare din 6 decembrie, scrutin în urma căruia va fi creată o nouă alianţă de guvernare la nivel central care, este de aşteptat, să determine şi coaliţia care va conduce Iaşul în următorii patru ani. În urma alegerilor, niciunul dintre partide nu a obţinut majoritatea absolută în plen (14 din 27 de mandate).

Comentarii