Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Axa rutieră Iaşi-Suceava a picat la testul licitaţiei. Niciun constructor nu vrea să se lege la cap cu cei 92 km de șosea

GALERIE
sosea
  • sosea
- +

Procedura continuă însă pentru modernizarea traseului din judeţul vecin. Veştile de pe celelalte „fronturi” sunt ceva mai îmbucurătoare: cel puţin câte o ofertă de evaluat pentru DJ 246 Şcheia-Ţibăneşti şi pentru DN 28B Tg. Frumos-Botoşani

Niciun constructor de drumuri nu s-a înscris în licitaţia lansată de Consiliul Judeţean pentru atribuirea contractului de execuţie a Axei rutiere strategice I Iaşi-Lespezi-Suceava. Pentru cei 92,2 km ai traseului de pe teritoriul administrativ al judeţului, CJ a oferit 141,6 milioane de lei - bani, amintim, din fonduri europene. Licitaţia lansată pe 1 Iunie a fost prelungită cu o săptămână, dar, nici aşa, nu a fost depusă vreo ofertă până la termenul final. Pentru ca lucrările să meargă mai repede, cei 92 km fuseseră împărţiţi în trei loturi, însă niciunul nu a atras ofertanţi. Aşa cum relatatm în ediţia de ieri, directorul de la Drumuri Judeţene estima o creştere a sumei alocate pentru reparaţiile pe porţiunea cel mai intens circulată şi, implicit, cel mai grav afectată. În şedinţa CJ de mâine, consilierii judeţeni ar urma să aprobe deja cheltuirea a 1,23 de milioane de lei pentru plombe şi petice de asfalt, mai mult decât s-a estimat iniţial. Intervenţiile acoperă o suprafaţă totală de 10.000 mp de-a lungul a 25 km din DJ 282, respectiv de la ieşirea din municipiu până la Forăşti.
 
În ceea ce priveşte partea ieşeană a Axei rutiere strategice I, licitaţia va fi reluată, dar asta înseamnă că lucrările nu vor începe sub nicio formă anul acesta. Cum durata prevăzută pentru modernizarea drumurilor judeţene existente este de 24 de luni, traseul alternativ spre Suceava va deveni astfel viabil abia în 2022. De cealaltă parte a graniţei judeţului, licitaţia lansată de CJ Suceava, partener în acest proiect, urmează să închidă lunea viitoare prima etapă, cea a depunerii ofertelor. Porţiunea de axă de pe raza judeţului vecin însumează 75,7 km, iar procedura începe de la 118,6 milioane lei. La începutul lunii septembrie se vor împlini doi ani de la semnarea contractului de finanţare – de către ministrul delegat de atunci pentru Fonduri Europene Rovana Plumb, de preşedintele CJ Maricel Popa şi de către directorul Agenţiei de Dezvoltare a Regiunii de Nord-Est, Vasile Asandei. La momentul respectiv, previziunile erau extrem de optimiste: noul drum era văzut gata în 2020.
 
Celelalte drumuri, poate
 
Cealaltă axă care va străbate judeţul Iaşi - de fapt, doar 7 km, din Şipote până la limita lideţului - a fost lansată pe 19 iulie. Consiliul Judeţean Botoşani a reluat procedura după o primă încercare eşuată, la acelaşi preţ de pornire: 272,2 milioane de lei, pentru modernizarea a 106 km de drum judeţean. Ofertele sunt aşteptate până pe 9 septembrie. 
 
Un alt drum de legătură dintre municipiile reşedinţă ale judeţelor Iaşi şi Botoşani, DN 28B, tocmai a ieşit dintr-o procedură de licitaţie prelungită de cinci ori. Eşuată la începutul anului, după o licitaţie care s-a întins pe parcursul a nouă luni şi care a fost anulată deşi se înscriseseră mai mulţi ofertanţi, procedura a fost reluată în martie la aceeaşi valoare estimată de 268,6 milioane de lei pentru cei 76 km de drum. Licitaţia a fost organizată de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Faptul că nu a fost anulată automat la termenul de depunere a ofertelor, aşa cum „a păţit” Axa rutieră Iaşi-Suceava, arată că există măcar un candidat.
 
La fel, o ofertă era depusă până ieri, la finalizarea perioadei de licitare, şi pentru lucrările de pe traseul DJ 246 dintre limita judeţului Vaslui şi Ţibăneşti prin Şcheia şi Ipatele. Cei 36 km de drum reprezintă cel mai mare proiect finanţat pentru Iaşi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Totuşi, şi acest proiect „s-a împiedicat” o dată pe platforma de achiziţii publice, astfel că CJ a decis suplimentarea fondurilor cu circa 20 de milioane din bugetul propriu. Valoarea estimată a lucrărilor a ajuns la aproape 70 de milioane de lei fără TVA.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri