Azi începe FILIT: Peste 100 de evenimente, cu reputaţi scriitori români şi străini

miercuri, 20 octombrie 2021, 01:50
2 MIN
 Azi începe FILIT: Peste 100 de evenimente, cu reputaţi scriitori români şi străini

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) a debutat oficial începând cu ziua de astăzi. Peste 100 de evenimente se vor desfăşura sub umbrela acestuia în locurile special amenajate din Iaşi. Conform organizatorilor, ediţia 2021 a festivalului va relua o serie de manifestări deja consacrate: Scriitori în Centru (întâlniri şi dezbateri la Casa Muzeelor), Scriitori printre liceeni (evenimente în 15 licee din oraşul Iaşi), Serile FILIT (la Teatrul Naţional Iaşi), Casa Copilăriei (transmise online din Palatul Copiilor Iaşi), Casa Fantasy (întâlniri cu scriitori şi performances artistice la Casa de Cultură a Sindicatelor), Întâlnirile Alecart, Întâlnirile Clubului Logos, mese rotunde şi întâlniri profesionale, la care se adaugă expoziţii speciale şi evenimente conexe: concerte, spectacole-lectură, ateliere pentru copii. 

Cele mai importante puncte ale FILIT la Iaşi vor avea loc în fiecare seară la Teatrul Naţional din Iaşi şi vor fi prezentate de Cătălin Sava. Miercuri, 20 octombrie 2021, de la ora 20.00, sub denumirea „Suntem cei mai frumoşi din oraşul acesta”, Andrei Crăciun va modera o întâlnire cu Ion Barbu, Dan Coman şi Viorel Ilişoi, fiind programat şi un concert de Andra Botez. Ziua următoare, joi, 21 octombrie, de la ora 20.00, Robert Şerban va modera o întâlnire a publicului cu autorul José Luís Peixoto. Vineri, la Teatrul Naţional se va „Noaptea albă a poeziei”, un maraton de lecturi cu zeci de poeţi români şi străini, moderatori fiind Marin Mălaicu-Hondrari şi Alex Tocilescu.

Sâmbătă, 23 octombrie 2021, scriitoarele Simona Goşu, Mihaela Miroiu, Alina Nelega, Ioana Nicolaie şi Miruna Vlada vor discuta despre „Procentul convenabil. Cum scriem când scriem despre noi”, într-o discuţie moderată de Elena Vlădăreanu. În ultima seară a FILIT, duminică, 24 octombrie 2021, de la ora 18.00, va fi decernat premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte şi va avea loc o întâlnire cu Ana Blandiana, moderată de Svetlana Cârstean. „Pentru Serile FILIT este nevoie de rezervare prealabilă, care se poate realiza completând un formular de pe site. Intrarea la evenimentele din program se va face cu respectarea reglementărilor sanitare legale privind prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, au transmis organizatorii.

 

 

Comentarii