Ne aşteaptă în continuare o luptă îndelungată cu coronavirusul

Azoicăi: Sunt lucruri care vor rămâne obligatorii chiar dacă nu va mai fi stare de urgenţă

joi, 23 aprilie 2020, 01:59
4 MIN
 Azoicăi: Sunt lucruri care vor rămâne obligatorii chiar dacă nu va mai fi stare de urgenţă

Relaxarea măsurilor de restricţie, anunţată de preşedintele Klaus Iohannis începând cu data de 15 mai, în contextul în care vom intra pe o pantă descendentă a cazurilor şi deceselor de COVID-19, ne va aduce într-o stare de „normalitate de tranziţie“, a explicat prof.dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii de Epidemiologie Române, pentru „Ziarul de Iaşi“.

Aceasta a explicat că nu vom ajunge în situaţia în care vom putea să ne reluăm complet viaţa cu care eram obişnuiţi, şi că purtarea de mască în continuare când suntem în afara izolării este o măsură prudentă şi necesară.

„Vom fi prudenţi să nu favorizăm intrarea în colective mari, să nu intrăm în contact cu mai multe persoane, spălatul pe mâini rămâne un element care trebuie să ne intre în sânge, să ne intre în obicei: dacă am ieşit afară, când m-am întors, întâi m-am spălat pe mâini, dar mi-am schimbat şi hainele purtate afară. Sunt lucruri care vor rămâne obligatorii chiar dacă nu va mai fi stare de urgenţă“, a declarat prof.dr. Doina Azoicăi.

Aceasta a explicat că relaxarea măsurilor este o decizie luată corect, mai ales că toate prognozele matematice ne arată că pe 15 mai ar trebui să fim în panta descendentă a epidemiei. Însă epidemiologul avertizează că nu e suficient să punem o barieră precum data de 15 mai şi să spunem că din acel moment se relaxează măsurile, ci trebuie să ţinem cont de numărul de cazuri – dacă este în descreştere pronunţată, şi dacă numărul de decese se apropie de zero. Măsurile ce vor fi implementate atunci, susţine prof.dr. Doina Azoicăi, vor viza sănătatea, dar şi starea psihologică a populaţiei şi economia.

Ne aşteaptă aproape sigur un nou val

Prof.dr. Doina Azoicăi confirmă însă informaţiile venite din mediul ştiinţific internaţional care sugerează că trebuie să ne aşteptăm la o nouă epidemie, conform modelelor matematice, în toamna acestui an, în perioada octombrie-noiembrie. Ea spune că acest lucru poate fi intuit prin faptul că, în mare, COVID-19 s-a comportat precum majoritatea bolilor infecţioase întâlnite în istoria omenirii, iar evoluţia acestora implică un caracter sezonier, mai ales că, în timpul verii, chiar dacă numărul de cazuri va scădea (influenţat sau nu de căldură), virusul va circula în continuare.

„Ţinând cont de faptul că este vorba totuşi de un virus respirator, în momentul în care reintrăm în sezonul rece, revenirea cazurilor este cât se poate de plauzibilă din punctul de vedere al evoluţiei epidemiologice a fenomenelor. Nici virusul gripal nu dispare de tot vara, doar că sunt cazuri mai puţine şi mai puţin «zgomotoase»“, a declarat prof.dr. Doina Azoicăi.

Aceasta însă a precizat că valul epidemic din toamnă va fi mult mai redus ca intensitate şi consecinţe, fiindcă o parte din populaţie deja va fi imunizată la momentul respectiv, iar autorităţile vor fi mult mai bine pregătite, după această experienţă, să gestioneze cazurile care vor mai apărea între timp.

Testele rapide, dublate de cele moleculare

În ceea ce priveşte „testele rapide“ despre care se vorbeşte acum ca fiind o soluţie pentru a identifica şi izola posibile noi focare de coronavirus, profesorul atrage atenţia asupra faptului că, deşi sunt unele care sunt eficiente în momentul de faţă, ele trebuie dublate mereu de testele Real Time PCR şi nu pot fi elemente de sine stătătoare.

Aceste teste rapide reprezintă de fapt metodele de testare serologică care se bazează pe o imunoenzimatice – practic determină prezenţa de anticorpi în organism şi poate spune dacă persoana respectivă trece prin perioada acută a bolii sau dacă este în perioada de convalescenţă, că s-a imunizat şi a trecut prin boală.

„Aceste teste nu pun diagnosticul, ele sunt doar cu caracter de screening, de evaluare la modul grosier a lucrurilor. Sunt utile pentru de­pis­tarea celor care trec prin perioada acută sau cro­nică a bolii şi care trebuie să stea în izolare până când testul este dublat de cel molecular, Real Time PCR. Aceste teste rapide te ajută să faci o estimare a proporţiilor de persoane care au trecut prin boală, mai ales că boala se manifestă şi asimptomatic“, a conchis prof.dr. Doina Azoicăi.

Comentarii