Bacteria care cauzează cariile ar favoriza răspândirea cancerului de colon

miercuri, 22 iulie 2020, 19:57
1 MIN
 Bacteria care cauzează cariile ar favoriza răspândirea cancerului de colon

O bacterie din cavitatea bucală care provoacă apariţia cariilor ar putea favoriza, de asemenea, răspândirea cancerului de colon la alte organe, conform constatărilor unui studiu publicat marţi în jurnalul Science Signaling.

Numită Fusobacterium nucleatum, bacteria călătoreşte prin fluxul sangvin către alte organe ale corpului, provocând infecţii şi permiţând celulelor canceroase să migreze sau să se metastazeze, potrivit unei echipe de cercetători de la Virginia Tech University din Statele Unite.

“Infecţiile orale care cauzează inflamaţia gingiilor au fost raportate ca factori de risc pentru infecţii sistemice, boli cardiovasculare, rezultate nedorite ale sarcinii, diabet, cancer şi boala Alzheimer”, a declarat pentru UPI Daniel J. Slade, coautor al studiului.

Aceste bacterii nu provoacă cancer de colon – asociat cu o dietă nesănătoasă, fumatul şi consumul exagerat de alcool, precum şi cu prezenţa acestei boli în istoricul familial – ci are mai degrabă un rol în “progresia tumorii”, a precizat Slade.

 

Comentarii