Balamuc la Institutul Socola. Control de la minister după dezvăluirile Ziarului de Iași

joi, 03 octombrie 2019, 02:00
2 MIN
 Balamuc la Institutul Socola. Control de la minister după dezvăluirile Ziarului de Iași

Corpul de Control al ministrului Sorina Pintea a ajuns ieri la Iaşi. Descinderea are legătură şi cu dezvăluirile făcute de „Ziarul de Iaşi“ luna trecută, urmate de suspendarea concursului pentru 93 de asistenţi. Managerul Gabriel Oprişanu a refuzat ieri să comenteze situaţia.

 

 

Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii (MS) a ajuns ieri la Institutul de Psihiatrie „Socola“, după ce, luna trecută, concursul pentru ocuparea a 93 de posturi de asistenţi medicali şi infirmieri a fost suspendat, unul dintre motivele suspendării fiind legat de existenţa unui dosar la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Iaşi, sesizat de neregulile de aici după ce acestea au ajuns şi în paginile cotidianului nostru. 

Concursul a fost suspendat pe data de 20 septembrie, în urma unei decizii a conducerii, celelalte motive fiind legate de nerespectarea prevederilor din articolele 37 şi 38 din anexa la Hotărârea de Guvern nr. 286/2011 referitor la aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale din sectorul bugetar, precum şi de nerespectarea Regulamentului de Ordine Interioară al unităţii medicale. Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a confirmat prezenţa Corpului de Control, însă nu a dorit să ofere momentan un punct de vedere privind situaţia din cadrul unităţii medicale. „Până nu am raportul, nu vreau să ofer un punct de vedere“, a precizat aceasta pentru „Ziarul de Iaşi“. De asemenea, reprezentanţii Institutului de Psihiatrie „Socola“ nu au dorit să comenteze în niciun fel motivele vizitei.

Controlul de ieri nu este singurul din acest an. La începutul anului, în luna ianuarie, spitalul a primit încă o vizită din partea MS. Atunci, Sorina Pintea a precizat că au fost găsite mai multe nereguli, atât referitor la modul în care se fac achiziţiile publice, cât şi în ce priveşte activitatea RUNOS. 

Astfel, conform raportului, deficienţele de ordin administrativ au fost identificate în întocmirea şi avizarea programelor anuale ale achiziţiilor publice, dar şi prin faptul că nu au fost respectate cerinţele legislative privind încheierea, cât şi derularea unor contracte de furnizare, prestare sau derulare de lucrări. De asemenea, au fost găsite nereguli în statele de funcţii, acestea nereflectând starea reală de ocupare a locurilor de muncă, regulamentul de organizare şi funcţionare nu era actualizat în conformitate cu structura funcţională şi organigrama, iar în urma verficării aleatorii a dosarelor de concurs pentru ocuparea posturilor vacante s-a constatat şi aici încălcarea prevederilor legale în domeniu. Corpul de Control funcţionează în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii şi printre atribuţiile sale se numără şi realizarea, planificarea, organizarea şi desfăşurarea activităţilor de monitorizare şi control a activităţii institutuţiilor sanitare aflate în subordinea ministerului. 

Comentarii