Banalitatea răului, sau cum diavolul din azilele groazei se ascundea după icoane

luni, 17 iulie 2023, 01:50
4 MIN
 Banalitatea răului, sau cum diavolul din azilele groazei se ascundea după icoane

Anormal este că, deşi toţi ştiau, nu s-a făcut nimic până în momentul de faţă, iar gunoiul are toate şansele să fie acoperit cu un preş mai mare.

Imaginile cu ororile celui de-al Doilea Război Mondial rămase mărturie peste timp sunt foarte multe. Cele mai greu de privit sunt cele din lăgărele de concentrare naziste. Totuşi, poate cele mai crâncene, nu sunt cele în care corpurile umane sunt stivuite ca sacii într-o magazie sau cele în care prizonierii sunt numai piele şi os, ci fotografiile care-i înfăţişează pe ofiţerii nemţi la picnic, prin poieniţe verzi, cu berea în mână, alături de iubitele lor, după o zi grea de muncă într-o „fabrică a morţii”. La prima vedere, pozele înfăţişează grupuri de oameni tineri, fericiţi şi fără grijă, gata să guste din toate darurile vieţii. Dacă pentru o clipă am uita de ororile din lagăre aproape că i-am putea cataloga pe oamenii din imagini ca îngeri. Acum, când lucrurile au fost date în vileag şi crimele torţionarilor nu le mai pune aproape nimeni la îndoială putem să spunem că erau doar nişte îngeri ai morţii. Aproape că nici nu mai erau oameni cu toate că arătau ca unii. De dimineaţă până spre seară îndesau oameni în duşurile cu gaz şi scoteau cadavre pe bandă rulantă, iar în timpul liber mergeau la picnic şi afişau un aer degajat ca şi cum nimic nu se petrecuse înainte, parcă la muncă ar fi plantat lalele sau ar fi descoperit leacul pentru o boală considerată până atunci incurabilă.

Acum, în prezent, în 2023, în România vedem, păstrând proporțiile, o reflexie a imaginilor de acum 80 de ani. Pozele cu cuplul Florentin Pandele şi Gabriela Firea, el primar în Voluntari, ea fost ministru şi primar al capitalei, postate pe reţele de socializare, arată doi oameni împliniţi, atinşi de graţia divină, alături de  pereţi plini de icoane. În spaţiul public au mai ajuns şi imagini cu Ştefan Godei, un fel de locotentent al celor doi, omul care „spărgea”, spun procurorii, şi câte 5.000 de euro pe noapte pe prostituate, băuturi fine şi jocuri de noroc. El patrona aşa-numitele azile ale groazei, unde seniorii erau trataţi extrem de prost, iar imaginile şi detaliile care au transpirat în spaţiul public, desigur păstrând proporţiile, lasă loc de comparaţie cu lagărele de exterminare. Dezvăluirile presei au arătat legături clare între Godei şi Firea, chiar dacă fostul primar al Bucureştiului a negat până în ultima clipă că ar avea ceva de-a face cu această mafie, una la fel de nocivă ca şi nazismul. Godei a fost angajat şofer al Gabrielei Firea la cabinetul senatorial şi spune ea a fost dat afară în momentul în care ar fi aflat că are legăruri cu instituţiile în care oamenii în vârstă era lăsaţi să zacă în propriile fecale şi câte o săptămână întreagă. Aceste legături au fost invocate vineri când Firea şi-a dat demisia din postul de ministru şi de premierul Ciolacu. La rândul lui, Pandele neagă că ar fi ştiut ceva sau că ar avea vreo legătură cu acest caz îngrozitor. Dar în mass-media au apărut informaţii din care rezultă că primăria condusă de soţul Gabrielei Firea a fost sesizată în câteva rânduri despre azilele groazei şi oricum nu de azi sau de ieri.

„Monştrii adevăraţi au adesea chip agreabil uman, apar la tv, susţin cauze filantropice, se oferă să se sacrifice pentru binele nostru cetăţenesc şi sunt, desigur, «credincioşi». Exact după chipul şi asemănarea celui care-i inspiră: «tatăl minciunii», marele denigrator al Domnului în faţa omului, marele sabotor al Binelui, marele scamator care trunchează realitatea, rânjind din spatele ei, marele clovn care-l maimuţăreşte pe Dumnezeu, dar care descinde azi elegant, îmbrăcat impecabil, vorbind retoric despre orice, promiţând marea cu sarea şi mierea cu laptele, mimând convingător situarea sa exclusiv în slujba binelui comun, invocându-L oricând ca martor pe însuşi bunul Dumnezeu, neuitând să adauge şi ceea ce a făcut el cândva pentru El”, a fost una dintre reacţiile faţă de acest caz a lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Cazul azilelor groazei seamănă izbitor de mult cu cel al gunoiului băgat sub preş. Toţi ştiau că e acolo, dar nimeni nu a avut curaj să facă ceva concret pentru a îndepărta mizeria. Când presa a ridicat uşor de un colţ, mirosurile grele s-au răspândit peste tot. Nimic şi nimeni nu a scăpat neatins. S-a văzut clar că TOŢI ŞTIAU sau cum ar spune cei mai glumeţi dintre noi, făcând aluzie la obiceiurile preşedintelui, TOŢI SCHIAU! Normal că Gabriela Firea se revoltă acum: „doar ştiaţi cu toţii ce vă veni acum să săriţi în capul meu?” Normal că vede totul ca un atac. Anormal este că deşi toţi ştiau nu s-a făcut nimic până în momentul de faţă, iar gunoiul are toate şansele să fie acoperit cu un preş mai mare. Istoria se repetă, imaginile din anii ’40 şi cele din 2023 sunt la fel, o reflexie, arată aceeaşi lipsă de compasiune şi de omenie.

Comentarii