De Business

Punem punctul pe știi

Bate un vânt călduţ dinspre SUA! Ce arată datele privind vânzările şi şomajul?

vineri, 19 aprilie 2019, 08:40
2 MIN
 Bate un vânt călduţ dinspre SUA! Ce arată datele privind vânzările şi şomajul?

Vânzările cu amănuntul din SUA au înregistrat în martie cea mai mare creştere din ultimul an şi jumătate, susţinute de achiziţiile de vehicule şi o gamă de alte bunuri, în timp ce solicitările pentru indemnizaţii pentru şomaj au scăzut în săptămâna încheiată pe 13 aprilie la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani, indicatori care sugerează că avansul economiei americane s-a accelerat în primul trimestru, după un debut de an dificil, transmite Reuters.

Îngrijorările legate de o încetinire bruscă a activităţilor s-au amplificat la începutul acestui an, după o serie de date economice slabe, dar temerile s-au risipit în ultimele câteva săptămâni pe fondul unor indicatori peste aşteptări, referitori la comerţ, stocuri şi cheltuielile pentru construcţii, care au sugerat că creşterea din primul trimestru ar putea fi mai ridicată decât ritmul moderat consemnat în ultimele trei luni ale anului 2018. Un raport publicat miercuri de Rezerva Federală a descris activităţile economice ca fiind în creştere uşoară până la moderată, în martie şi la începutul lunii aprilie.

”Cheltuielile gospodăriilor par să fie bine poziţionare pentru creştere în următoarele luni, susţinute de condiţiile favorabile de pe piaţa muncii şi de înbunătăţirea creşterii salariilor. Îngrijorările privind încetinirea creşterii economice au fost exagerate”, a declarat Jim Baird, director de investiţii la firma Plante Moran Financial Advisors din Kalamazoo, Michigan. Departamentul pentru Comerţ a anunţat că vânzările cu amănuntul au crescut în martie cu 1,6%, cel mai mare avans consemnat după septembrie 2017, în timp ce în februarie au scăzut cu 0,2%, potrivit datelor nerevizuite. Analiştii intervievaţi de Reuters anticipau o creştere de 0,9% a vânzărilor de retail, în martie.

Excluzând automobilele, benzina, materialele de construcţii şi serviciile alimentare, vânzările de retail au crescut cu 1% în martie, după un declin revizuit de 0,3% în februarie. Aşa-numitele vânzări cu amănuntul de bază corespund mai mult componentei cheltuielilor de consum din PIB. Un raport separat al Departamentului Muncii, publicat joi, arată că solicitările iniţiale pentru indemnizaţii pentru şomaj au scăzut cu 5.000, la un nivel ajustat sezonier de 192.000, în săptămâna încheiată pe 13 aprilie, cel mai scăzut nivel atins după septembrie 1969, Solicitările au scăzut timp de cinci săptămâni consecutiv. Analiştii anticipau că aceste solicitări vor creşte la 205.000.

 

Comentarii