Alcoolul, circumstanţă atenuantă în procesul accidentării a doi copii

Beţiv inconştient care a furat o maşină şi a lovit doi copii, iertat de justiţie

miercuri, 11 noiembrie 2020, 03:00
3 MIN
 Beţiv inconştient care a furat o maşină şi a lovit doi copii, iertat de justiţie

Judecătorii din Hârlău invocă starea în care se afla inculpatul atunci când motivează lipsa de intenţie a acestuia în a lovi doi minori. Acuzatul, care a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare, a furat o maşină pe când era beat aproape de comă şi a lovit doi copii, unul dintre ei – de 8 ani – fiind rănit grav.

Un an cu suspendare a primit un bărbat de 42 de ani din Belceşti care a rănit grav doi copii după ce a furat o maşină şi a condus-o beat pe un drum privat. Iulian Dan Gherman a fost judecat pentru vătămare corporală din culpă după ce anchetatorii au considerat că nu poate fi tras la răspundere şi pentru conducere sub influenţa alcoolului şi conducere fără permis. Clasarea pentru aceste două infracţiuni s-a dat deoarece individul ar fi condus maşina pe un drum care nu era public. De asemenea, individul a scăpat şi de furt, după ce persoana a căreia maşină a sustras-o nu a depus plângere.

Cazul al cărui protagonist a fost Gherman a avut loc pe 24 martie 2019, la Belceşti. Atunci, în jurul orei 20.00, după ce a ajuns în stare avansată de ebrietate, deşi nu avea permis, s-a urcat la volanul maşinii unor vecini şi a vrut să conducă. Maşina se afla atunci pe o cale de acces dintre două proprietăţi, având caracter privat. Gherman a pierdut controlul autoturismului şi a intrat în doi copii, unul de 16 şi celălalt de 8 ani. Dacă adolescentul a suferit răni ceva mai uşoare, cel mic a avut o fractură deschisă la picior şi a avut nevoie de 75-80 de zile de îngrijiri medicale.

La faţa locului a ajuns o ambulanţă, dar şi un echipaj de poliţie, care l-a testat pe individ. Acesta avea o alcoolemie în sânge de aproximativ 1,7 mg/l, el spunând că băuse în acea zi 4 litri de bere şi 50 de mililitri de ţuică de prune.

Pentru isprava sa de acum mai bine de un an, Gheman a fost judecat doar pentru vătămare corporală din culpă. Instanţa a reţinut culpa în condiţiile în care individul a spus că era prea beat pentru a-şi aminti ce s-a întâmplat şi nu a putut da detalii despre caz. Beţia, de altfel, a fost invocată inclusiv de judecători, fiind folosită ca argument pentru lipsa de intenţie a individului.

„Instanţa reţine că inculpatul a acţionat din culpă întrucât, în mod impulsiv şi aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice, fără a avea un scop anume, a urcat la volanul maşinii şi a pus-o în mişcare şi, cu toate că în timp ce conducea i-a văzut pe copi, acesta nu a intenţionat vreo clipă să îi accidenteze, motivat şi de faptul că la acel moment nu putea, cu o îmbibaţie alcoolică atât de mare, să gândească limpede“, au stabilit judecătorii de la Hârlău, care au decis ca cei doi copii să primească daune morale de 27.000 de lei de la individ.

Comentarii