Bomba plasată de PSD în noua lege a pensiilor: dacă cheltuielile vor depăși un neprecizat procent din PIB, crește și impozitarea

marți, 21 noiembrie 2023, 10:51
1 MIN
 Bomba plasată de PSD în noua lege a pensiilor: dacă cheltuielile vor depăși un neprecizat procent din PIB, crește și impozitarea

Bomba plasată de PSD în noua lege a pensiilor: dacă cheltuielile vor depăși un neprecizat procent din PIB, va crește și impozitarea, respectiv contribuția la asigurările sociale de stat, se arată în articolul 84 din proiectul legii pensiilor, în varianta votată de Senat.

Articolul este astfel scris încât este foarte confuz: nu este deloc clar de ce un raport al Consiliului Fiscal devine reper pentru majorarea fiscalității, nu este clar la ce procent din PIB se face referire în lege, definit vag drept „referința stabilită, exprimată ca procent din PIB”.

Ce prevede acum proiectul de lege, la articolul 84:

„(10) Începând cu anul 2027 și periodic, din 3 în 3 ani, Consiliul Fiscal va întocmi un raport privind evoluția cheltuielilor cu pensiile publice în funcție de proiecțiile Ageing Working Group (AWG). Raportul va fi publicat pe site-ul Consiliului Fiscal.

(11) În situația constatării depășirii cheltuielilor cu pensiile publice comparativ cu raportul la care face referire alin.( I0), luate în considerare la momentul adoptării prezenței legi, autoritățile competente vor lua măsurile necesare pentru revenirea la referința stabilită, exprimată ca procent în PIB, inclusiv de creștere a contribuțiilor de asigurări sociale de stat”.

Prevederea a fost remarcată și de deputatul USR Claudiu Năsui. Citeşte articolul complet pe defapt.ro.

Comentarii