Calendarul procesului electoral al alegerilor prezidenţiale

marți, 24 septembrie 2019, 07:13
2 MIN
 Calendarul procesului electoral al alegerilor prezidenţiale

Biroul Electoral Central (BEC) comunică, până la cel târziu 24 septembrie 2019, candidaturile pentru prezidenţiale sau semnele electorale admise sau respinse, potrivit calendarului stabilit prin Hotărârea de Guvern privind alegerile prezidenţiale, din 27 august 2019. Candidaţii pentru alegerile prezidenţiale din 2019 au putut să îşi depună candidaturile la BEC până la data de 23 septembrie. Campania electorală pentru primul tur de scrutin se va desfăşura în intervalul 12 octombrie – 9 noiembrie.

Până la 23 septembrie, candidaţii şi-au putut depune candidaturile la BEC. Potrivit calendarului, data rămânerii definitive a candidaturilor este 26 septembrie.

La 26 septembrie, BEC aduce la cunoştinţa publică declaraţiile de avere şi de interese ale candidaţilor.

Tot până la 26 septembrie, primarii au obligaţia de a stabili locurile speciale pentru afişajul electoral.

Biroul Electoral Central comunică public, la 29 septembrie, ordinea de înscriere a candidaţilor pe buletinele de vot. Până la aceeaşi dată, Ministerul Afacerilor Externe trebuie să comunice AEP proiectul de listă cu sediile secţiilor de vot din străinătate.

Campania electorală pentru primul tur de scrutin (12 octombrie-9 noiembrie)

Campania electorală aferentă primului tur de scrutin începe la 12 octombrie şi se încheie la 9 noiembrie, ora 7.00.

Primarii, cu sprijinul prefecţilor, trebuie să facă publice, până la 12 octombrie, numărul circumscripţiilor electorale, precum şi delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare.

1 noiembrie este data până la care prefecţii şi Ministerul Afacerilor Externe confecţionează ştampilele birourilor electorale pentru secţiile de votare din ţară şi din străinătate.

Până la cel târziu 8 noiembrie, primarii au obligaţia de a întocmi şi tipări listele electorale permanente, în două exemplare.

Zilele votării (8, 9, 10 noiembrie – primul tur)

Zilele votării pentru prezidenţiale sunt, pentru alegătorii care votează pe teritoriul ţării, 10 noiembrie (primul tur de scrutin) şi 24 noiembrie (al doilea tur).

Aflați amănunte de pe agerpres.ro.

Comentarii