De Sănătate

Punem punctul pe știi

Când ar trebui să mergeți cu copilul la un specialist în cardiologie pediatrică? (P)

miercuri, 24 mai 2023, 14:17
3 MIN
 Când ar trebui să mergeți cu copilul la un specialist în cardiologie pediatrică? (P)

Problemele cardiace îi afectează atât pe adulți, cât și pe copii. Deși majoritatea simptomelor cardiace, cum ar fi palpitațiile și durerile în piept sunt adesea inofensive, dacă observați că aceste simptome sunt din ce în ce mai frecvente, este recomandat să vă prezentați cu copilul la un medic specialist cardiolog.

Depistarea suflului cardiac anormal la o clinică de cardiologie pediatrică

O bătaie normală a inimii emite un sunet specific, care poate fi auzit printr-un stetoscop. Închiderea supapelor care permite sângelui să alimenteze inima produce acest sunet. Pe de altă parte, dacă după închiderea supapei, se mai aude un zgomot suplimentar pe lângă sunetul specific, atunci este vorba de suflu cardiac. Este un sunet ce seamă cu un șuierat și este determinat de sângele care circulă mai repede decât în mod normal prin inimă. 

Suflul cardiac este deosebit de frecvent și apare la 1 din 4 copii aflați în anii de creștere. În majoritatea cazurilor, suflul cardiac este normal și nu necesită nicio intervenție medicală. În schimb, un suflu cardiac anormal poate avertiza în privința unei probleme structurale sau a unui defect cardiac, care necesită o evaluare amănunțită efectuată de către un specialist în cardiologie pediatrică.

Electrocardiogramă Iași – metoda principală de evaluare a suflului cardiac

Medicul de familie sau pediatrul copilului poate identifica mai multe caracteristici ale suflului cardiac pentru a determina dacă este normal sau anormal. Însă, în unele cazuri, medicul pediatru vă poate sugera să vă prezentați cu copilul la un specialist în cardiologie pediatrică pentru a efectua evaluări suplimentare, care pot include analize de sânge și o electrocardiogramă.

Puteți obține o electrocardiogramă Iași dacă medicul pediatru vă îndrumă către o clinică specializată în cardiologie pediatrică. Electrocardiograma va analiza ritmul cardiac al copilului pentru a depista dacă există unele tipare electrice anormale. De asemenea, medicul cardiolog poate solicita o ecocardiografie, aceasta fiind o ecografie care depistează eventualele anomalii structurale ale inimii.

Prezentați-vă la o clinică de cardiologie pediatrică dacă copilul suferă de palpitații

Foarte mulți copii se plâng adesea de dureri în piept sau simt că inima lor bate în mod neregulat. Durerile toracice și palpitațiile sunt frecvente în rândul copiilor aflați în creștere. În ceea ce privește durerile în piept, acestea pot fi cauzate de o întindere sau o iritare a mușchilor sau a oaselor din piept.

Palpitațiile apar atunci când inima copilului bate puțin mai repede decât de obicei. Atât durerile toracice, cât și palpitațiile sunt de obicei inofensive, dar pentru a exclude ceva mai grav, este recomandat să vă prezentați cu copilul la un specialist în cardiologie pediatrică. Înainte de examinare, încercați să vă dați seama cât de frecvent apar durerile în piept și palpitațiile și dacă apar în timpul exercițiilor fizice sau a altor activități mai solicitante. Aceste observații pot fi de ajutor medicului cardiolog.

De asemenea, discutați cu specialistul cardiolog despre eventualele antecedente familiale de boli de inimă. Dacă istoricul familial este caracterizat de mai multe cazuri de afecțiuni cardiace, cu atât mai mult ar trebui să vă prezentați cu copilul la un medic cardiolog pediatru.

 

 

Comentarii