Când vom merge pe autostrăzile A7 şI A8? Ce previziuni face consilierul Cătălin Urtoi şI ce sprijin politic spune că are

sâmbătă, 25 februarie 2023, 02:50
3 MIN
 Când vom merge pe autostrăzile A7 şI A8? Ce previziuni face consilierul Cătălin Urtoi şI ce sprijin politic spune că are

Dacă Autostrada Moldovei va fi gata în cea mai mare parte până la sfârşitul anului viitor, pe tronsonul ieşean al Autostrăzii Unirii abia atunci ar putea să înceapă lucrările.

 

Cinci mii de lei net va primi Cătălin Urtoi în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere. El a prezentat într-o conferinţă de presă atât acest detaliu, cât şi atribuţiile noii entităţi, precum şi stadiul proiectelor de autostrăzi şi drumuri expres.

Cititi si: Traseul exact al A8, din caietul de sarcini al licitaţiei pe Leghin-Moţca. Iaşul are doar 672 m. Când începe şi când ajunge A8 la Iaşi?

„Mi-am dorit să fac parte din această companie de când an aflat ce program şi statut are şi cu ce se va ocupa”, a spus el. Cătălin Urtoi îşi va păstra şi calitatea de consilier al ministrului Transporturilor, dar onorific, adică neremunerat.

CNIR va prelua de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere câteva proiecte, dar, spune Cătălin Urtoi, este vorba de cele care se vor şi realiza, având finanţarea asigurată. Pentru moment, noua companie se află în plină organizare, care va dura toată primăvara.

Cititi si: Reportaj: pe aici va trece A8. O zi printre primii muncitori care sapă deja la autostradă. Lutul e bun, nisipul pune probleme

A7 şi A8 trebuie să fie la CNIR, a subliniat cofondatorul Asociaţiei „Împreună pentru A8” – din care a fost exclus la începutul anului, foştii colegi reproşându-i că a trecut de la activitatea civică la una plătită. Totuşi, la conferinţa de presă au asistat şi membri ai asociaţiei.

Dacă A8 ar fi practic integral la CNIR, A7 ar urma „să vină” cu segmentul Paşcani-Suceava-Siret, celelalte loturi fiind deja în lucru. De altfel, Cătălin Urtoi s-a arătat convins că ritmul în care se desfăşoară lucrările va face ca Autostrada Moldovei să fie gata în mare parte anul viitor.

Cititi si: Lovitură pentru Moldova: A8 s-a scumpit cu 100%. În studioul ZdI TV, Cătălin Urtoi

Cât priveşte A8, în două luni va fi obţinut acordul de mediu şi finalizat studiul de fezabilitate pe sectorul montan. Amintim că cele două capete ale acestui sector sunt în licitaţie de atribuire a contractului de execuţie. Rămâne partea din judeţul Iaşi, adică de la Moţca la Ungheni, pentru care acordul de mediu se preconizează că va fi gata abia la sfârşitul anului. Pentru moment, pe tronsonul ieşean al A8 cert este doar podul de la Ungheni. Cu alte cuvinte, pe Autostrada Unirii lucrările ar putea să înceapă în cel mai fericit caz în a doua parte a anului viitor. Chiar şi aşa, A8 va fi gata şi ea până în 2030, a afirmat Urtoi.
Întrebat ce sprijin a primit din partea politicienilor Iaşului, Cătălin Urtoi l-a menţionat doar pe Maricel Popa, de care „am nevoie pentru că deschide unele uşi”. Ceilalţi reprezentanţi ai Iaşului la Bucureşti „nu m-au căutat”, a spus el, adăugând însă că nu stă toată ziua la minister, iar aria de lucru este foarte mare. În schimb, pe teren a primit ajutor de la prefecţii judeţelor Neamţ şi Mureş, iar Gheorghe Flutur, preşedintele CJ Suceava, i-a „dat” chiar un consilier cu care să ţină legătura pentru orice problemă.

Cititi si: Epopeea lui Urtoi: Se poate să ajungi într-un consiliu de administrație fără carnet de partid?

În final, Cătălin Urtoi a remarcat că Programul Operaţional pe Transport este supralicitat de trei ori şi că rămâne de văzut „de unde vom lua diferenţa de 200 la sută”, a mai spus el, referindu-se la alocările de fonduri europene din exerciţiul 2021-2027. 

 

Comentarii