Epopeea lui Urtoi: Se poate să ajungi într-un consiliu de administrație fără carnet de partid?

marți, 14 februarie 2023, 02:50
5 MIN
 Epopeea lui Urtoi: Se poate să ajungi într-un consiliu de administrație fără carnet de partid?

Cătălin Urtoi susține că nu este membru PSD și că nu are de gând să se înscrie în vreun partid. Presa de la București îl dă deja membru în CA al Companiei Naționale de Investiții Rutiere. Asociația „Împreună pentru A8” s-a dezis de el n cofondator al asociației, Urtoi a dat asigurări că un mandat la CNIR nu-i va schimba abordarea față de proiectele autostrăzilor din Moldova .  

 

Cătălin Urtoi, cunoscutul membru fondator al Asociației „Împreună pentru A8”, acum consilier onorific al ministrului Transporturilor, ne-a declarat că nu se consideră membru al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere până când rezultatul selecției va deveni oficial. Acest lucru presupune ca membrii desemnați, 6 la număr plus 1 din partea Ministerului Finanțelor Publice, să treacă de Adunarea Generală a Acționarilor, iar numele lor să apară pe ordin de ministru. Totuși, presa centrală l-a inclus deja pe o listă cu șase nume, ceilalți fiind președintele PNL Argeș, fostul șef al Asociației Zona Metropolitană Oradea, secretarul general din Ministerul Transporturilor și doi foști directori din CNAIR.

Cititi si: Un militant pro-autostrada A8 va fi consilier al ministrului Transporturilor

În ce îl privește, Cătălin Urtoi ne-a spus că nu este membru PSD și că nu are de gând să se înscrie în vreun partid. Mai mult, el a afișat pe pagina sa de Facebook ordinul ministrului Transporturilor care îi atribuie calitatea de consilier onorific – adică o funcție neremunerată, după cum ne-a precizat – începând cu data de 6 februarie 2023. Altfel spus, nu va primi bani din două locuri.

De la Cioloș la Grindeanu, via Drulă

Dar ce înseamnă CNIR? Noua structură, care preia o parte din atribuțiile CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), se va ocupa de proiectele ce urmează să fie finalizate până în 2030. „Pentru proiectele care rămân la CNAIR nu există certitudinea că se vor încheia în 2030”, ne-a spus Cătălin Urtoi. Împărțirea proiectelor între cele două companii se va face în perioada următoare și nu este exclus ca deciziile să fie influențate de politic.

De remarcat că CNIR a fost înființată printr-o ordonanță a guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloș, pe vremea căruia CNAIR nu era prea eficientă. Ordonanța a fost transformată în lege în timpul alianței PNL-USR. Dar actuala coaliție PNL-PSD a fost cea care s-a gândit să o facă funcțională. Inițial, cele două autostrăzi din Moldova, A7 și A8 și Centura Capitalei erau câteva dintre proiectele de care urma să se ocupe CNIR.

Urmariti si: Lovitură pentru Moldova: A8 s-a scumpit cu 100%. În studioul ZdI TV, Cătălin Urtoi

Noua companie se va ocupa de execuția proiectelor care au finanțare, autostrăzi, drumuri expres și centuri ocolitoare, ne-a precizat Cătălin Urtoi. El a adăugat că, în calitate de administrator („mai întâi să văd numirea negru pe alb”), obiectivul lui este finalizarea autostrăzilor „A8 integral, A3 până la Borș, A1 integral și A7 integral”.

De la activist civic la activist în companie

Cătălin Urtoi a devenit cunoscut după ce, în vara anului 2017, a înființat împreună cu câțiva ieșeni Asociația „Împreună pentru A8”. Notorietatea asociației a crescut repede, devenind cunoscută pentru o serie de mișcări și manifestații de amploare, care au culminat cu marșurile spre București din 2018 și 2021 ale unor coloane formate din sute de autovehicule adunate din toate județele Moldovei.

La începutul anului trecut, Cătălin Urtoi a fost numit consilier al ministrului Transporturilor, calitate în care a făcut naveta Iași-București (pe care o făcuse și înainte, împreună cu Ionel Apostol, unul dintre fondatorii asociației), dar și deplasări în puncte de pe traseul Autostrăzii Unirii. Fiecare moment a fost raportat conștiincios pe pagina sa de Facebook.

Dar această activitate nu a fost considerată suficientă de colegii de la asociație, care i-au reproșat apropierea de PSD. Dacă, la începutul lui 2020, Urtoi a renunțat la funcția de conducere din cadrul asociației ca să candideze în alegerile locale, anul trecut asociația i-a retras sprijinul. Mai mult, săptămâna trecută a fost exclus cu totul din „Împreună pentru A8”.

„Derapaje ignobile”

„În ianuarie 2022, asociațiile «Împreună pentru A8» și «Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei» l-au sprijinit pe dl. Cătălin Urtoi să ocupe funcția de consilier al ministrului Transporturilor, dl. Sorin Grindeanu. Mandatul său era foarte clar: să monitorizeze și să se implice, păstrându-și autonomia civică, în numele asociațiilor amintite, în demersurile de construire a autostrăzilor din Moldova, cu prioritate a autostrăzii A8, Ungheni-Iași-Târgu Neamț-Târgu Mureș. Totodată, dl. Urtoi trebuia să informeze în permanență asociațiile mandatare cu privire la stadiul derulării acestui proiect, să nu ia decizii și să nu se implice în acțiuni care ar putea afecta credibilitatea celor două organizații. Am sperat în buna credință a d-lui Urtoi și a d-lui Grindeanu. Acceptăm că ne-am înșelat. Ambii au avut propriile agende: dl Grindeanu să anihileze, eventual să anexeze acțiunea civică, iar dl. Urtoi să parvină în Partidul Social Democrat, cu tot cu asociația noastră, pe care să o poată prezenta ca ofrandă la picioarele noilor săi tovarăși politici”, au explicat decizia liderii celor două asociații civice într-un comunicat dat publicității imediat după apariția listei cu noii administratori ai CNIR.

Cititi si: Ieşenii vor autostradă! Lanţ uman pe Pietonalul Ştefan cel Mare. Vede cineva de la Bucureşti?

„Numirea domnului Cătălin Urtoi ca membru în Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR) este o răsplată din partea conducerii PSD pentru serviciile aduse”, motivează ei în documentul menționat. „Luând act de aceste derapaje ignobile ale fostului nostru coleg, Consiliul Director aduce la cunoștința opiniei publice și a decidenților politici care îl susțin că domnul Cătălin Urtoi nu mai are nicio calitate în Asociația «Împreună pentru A8»”, încheie comunicatul. 

Comentarii