Casele Pogor şi Dosoftei vor fi reabilitate cu bani europeni

Fondurile nerambursabile pentru cele două monumente de patrimoniu însumează 10 milioane de lei u contractele de finanţare vor fi semnate astăzi.

vineri, 24 noiembrie 2017, 02:50
1 MIN
 Casele Pogor  şi Dosoftei vor fi reabilitate cu bani europeni

Proiectele pentru restaurarea Muzeelor „Vasile Pogor“ şi „Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul“, depuse în cadrul Programului Operaţional Regional  (POR) la Agenţia de Dezvoltare a Regiunii Nord-Est au fost acceptate pentru finanţare. Astăzi, în Sala Galbenă de la Casa Pătrată, vor fi semnate cele două proiecte de finanţare de către ministrul  delegat pentru fonduri europene, Marius Nica, de preşedintele CJ, Maricel Popa, şi de către directorul ADR Nord-Est, Vasile Asandei. Valoarea proiectului pentru Casa Pogor este de 6.525.336 lei, iar asistenţa financiară nerambursabilă este de 6.393.779 lei. CJ va contribui cu suma de 131.556 lei. Pentru Casa Dosoftei, valoarea proiectului se ridică la 3.670.826 lei, asistenţa financiară nerembursabilă fiind de 3.597.060 lei. Partea CJ este de 72.766 lei.

Construcţia din strada Anastasie Panu necesită intervenţii la pereţi, atât la interior, cât şi la exterior. Piatra aflată în structura acestora se macină şi se deteriorează continuu, rezultând un praf care se depune pe exponatele de o inestimabilă valoare. Clădirea Muzeului „Vasile Pogor“ prezintă zone afectate de infiltraţiile de apă atât din subsol, cât şi din tavan. Prin urmare, sunt necesare intervenţii la fundaţia clădirii, la pereţi, la acoperiş şi la jgheaburile de scurgere a apei, se arată într-un comunicat al CJ. Casa Pogor este sediul central al muzeelor literare ieşene. Clădirea a fost construită de vornicul Vasile Pogor, în anul 1850. Aici a fost fondată, în 1863, Societatea „Junimea“, iar, patru ani mai târziu a devenit şi sediul revistei „Convorbiri literare“.

Comentarii