Cauţi o aventură? A început sezonul activităţilor de aventură în Bihor, cu rafting, via ferrata, mountain bike şi speoturism

duminică, 11 aprilie 2021, 11:17
2 MIN
 Cauţi o aventură? A început sezonul activităţilor de aventură în Bihor, cu rafting, via ferrata, mountain bike şi speoturism

Odată cu venirea primăverii, s-a deschis sezonul activităţilor de aventură în Bihor. Între atracţii se numără şi un nou traseu de via ferrata, la Roşia, care promite senzaţii tari…

Zonele pitoreşti ale judeţului Bihor nu oferă doar frumuseţi, ci şi oportunitatea practicării unor activităţi atractive în natură. Tocmai pentru că se desfăşoară în aer liber, acestea sunt permise şi în pandemie, bineînţeles cu respectarea unor reguli, cum ar fi limitarea participanţilor şi dezinfectarea echipamentelor.

Una dintre activităţile care a prins în ultimii ani în Bihor este via ferrata, adică parcurgerea unor trasee de diferite dificultăţi "sculptate" în stânci şi echipate cu cabluri metalice şi, pe alocuri, cu scăriţe.

La finalul lunii martie, în comuna Roşia, a fost inaugurat cel de-al şaselea traseu de via ferrata din Bihor (foto). Amenajată în Cheile Cuţilor, noua rută are o lungime de 270 de metri, iar cel mai spectaculos tronson este un pod indian (realizat doar din cabluri) suspendat la o înălţime de 35 de metri, deasupra Văii Cuţilor. O parte a traseului trece printr-o peşteră, aflată pe versantul drept al văii.

Cu grijă şi cu… ghizi

Parcurgerea traseelor de via ferrata se face obligatoriu cu echipament de siguranţă (cască, ham, lonjă dublă de asigurare), iar accesul minorilor până la 16 ani este permis doar dacă aceştia sunt însoţiţi de un adult.

Din aprilie, curioşii – care au şi ceva condiţie fizică – pot urca pe noul traseu de via ferrata din Pădurea Craiului, amenajat de Agenţia de Management a Destinaţiei Bihor, CAPDD Bihor, Primăria Roşia şi Serviciul Salvamont Salvaspeo. "Traseul are două versiuni, una mai dificilă, care cuprinde şi podul indian, şi una mai puţin scurtă şi mai puţin abruptă", spune Paul Iacobaş, directorul CAPDD.

Cei care vor să încerce traseul pot contacta unul dintre operatorii turistici de aventură din Bihor, pentru a pregăti o ieşire pe stâncă. Între aceştia se numără Aventura Trekking, care lucrează cu ghizi specializaţi, ca Dezideriu Szabo, şi poate pune la dispoziţie şi echipamentele necesare, costul experienţei urcând la 90 lei. Astfel de trasee sunt amenajate şi la Vadu Crişului (Peretele Zânelor şi Casa Zmeului), precum şi la Şuncuiuş (acestea din urmă sunt însă închise pentru mentenanţă).

Adrenalină pe râu

La finalul lunii martie, Master Adventure, cel mai mare operator de sporturi outdoor din judeţ, a lansat noul sezon de rafting în apele Crişului Repede. Cel mai căutat şi spectaculos traseu se întinde pe circa 10 kilometri, de la Peştera Unguru Mare (Şuncuiuş) până în Vadu Crişului, iar parcurgându-l temerarii au parte de adrenalină, dar se pot bucura şi de frumuseţea Defileului Crişului Repede, inclusiv de o cascadă superbă 

Mai mult, pe ebihoreanul.ro

Comentarii