Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cauţi o aventură? A început sezonul activităţilor de aventură în Bihor, cu rafting, via ferrata, mountain bike şi speoturism

GALERIE
adrenalina, aventura, bihor
  • adrenalina, aventura, bihor
- +

Odată cu venirea primăverii, s-a deschis sezonul activităţilor de aventură în Bihor. Între atracţii se numără şi un nou traseu de via ferrata, la Roşia, care promite senzaţii tari...

Zonele pitoreşti ale judeţului Bihor nu oferă doar frumuseţi, ci şi oportunitatea practicării unor activităţi atractive în natură. Tocmai pentru că se desfăşoară în aer liber, acestea sunt permise şi în pandemie, bineînţeles cu respectarea unor reguli, cum ar fi limitarea participanţilor şi dezinfectarea echipamentelor.

Una dintre activităţile care a prins în ultimii ani în Bihor este via ferrata, adică parcurgerea unor trasee de diferite dificultăţi "sculptate" în stânci şi echipate cu cabluri metalice şi, pe alocuri, cu scăriţe.

La finalul lunii martie, în comuna Roşia, a fost inaugurat cel de-al şaselea traseu de via ferrata din Bihor (foto). Amenajată în Cheile Cuţilor, noua rută are o lungime de 270 de metri, iar cel mai spectaculos tronson este un pod indian (realizat doar din cabluri) suspendat la o înălţime de 35 de metri, deasupra Văii Cuţilor. O parte a traseului trece printr-o peşteră, aflată pe versantul drept al văii.

Cu grijă şi cu... ghizi

Parcurgerea traseelor de via ferrata se face obligatoriu cu echipament de siguranţă (cască, ham, lonjă dublă de asigurare), iar accesul minorilor până la 16 ani este permis doar dacă aceştia sunt însoţiţi de un adult.

Din aprilie, curioşii - care au şi ceva condiţie fizică - pot urca pe noul traseu de via ferrata din Pădurea Craiului, amenajat de Agenţia de Management a Destinaţiei Bihor, CAPDD Bihor, Primăria Roşia şi Serviciul Salvamont Salvaspeo. "Traseul are două versiuni, una mai dificilă, care cuprinde şi podul indian, şi una mai puţin scurtă şi mai puţin abruptă", spune Paul Iacobaş, directorul CAPDD.

Cei care vor să încerce traseul pot contacta unul dintre operatorii turistici de aventură din Bihor, pentru a pregăti o ieşire pe stâncă. Între aceştia se numără Aventura Trekking, care lucrează cu ghizi specializaţi, ca Dezideriu Szabo, şi poate pune la dispoziţie şi echipamentele necesare, costul experienţei urcând la 90 lei. Astfel de trasee sunt amenajate şi la Vadu Crişului (Peretele Zânelor şi Casa Zmeului), precum şi la Şuncuiuş (acestea din urmă sunt însă închise pentru mentenanţă).

Adrenalină pe râu

La finalul lunii martie, Master Adventure, cel mai mare operator de sporturi outdoor din judeţ, a lansat noul sezon de rafting în apele Crişului Repede. Cel mai căutat şi spectaculos traseu se întinde pe circa 10 kilometri, de la Peştera Unguru Mare (Şuncuiuş) până în Vadu Crişului, iar parcurgându-l temerarii au parte de adrenalină, dar se pot bucura şi de frumuseţea Defileului Crişului Repede, inclusiv de o cascadă superbă 

Mai mult, pe ebihoreanul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri