Ce a făcut Ateneul Iaşi cu cele 8 milioane de lei primite de la Guvern?

sâmbătă, 11 martie 2023, 02:50
2 MIN
 Ce a făcut Ateneul Iaşi cu cele 8 milioane de lei primite de la Guvern?

Ateneul a încasat anul trecut, pe lângă alocările de la bugetul local, aproape 8 milioane de lei şi de la bugetul de stat. Este vorba despre sumele incluse anual de guvern în bugetul de stat pentru finanţarea instituţiilor publice de spectacole din subordinea autorităţilor locale, respectiv teatre, opere şi filarmonici.

Cea mai mare parte a fondurilor a fost cheltuită de către instituţie, excedentul fiind de circa 2 milioane lei. Potrivit raportului anual publicat recent pe site-ul Primăriei Iaşi, unul dintre obiectivele care au beneficiat de această finanţare a fost cinematograful Victoria. „Transformarea uneia dintre cele mai mari săli de cinema din ţară într-o sală multifuncţională a devenit o prioritate, iar această transformare a ridicat numeroase provocări, mai ales în ceea ce priveşte dotarea cu echipamente de scenă performante, competitive, chiar, pentru industria din ce în ce mai selectivă a spectacolelor”, se precizează în raport.

Astfel, conform sursei citate, au fost achiziţionate echipamente de sunet şi lumini de ultimă generaţie. O altă achiziţie a vizat echipamente de protecţie („pentru asigurarea flexibilităţii vizuale a spaţiului scenic”), alături de laptop-uri performante pentru operatorii de lumini şi sunet. „Pentru desfăşurarea în condiţii optime a evenimentelor din sfera muzicii simfonice sau de operă, au fost achiziţionate microfoane şi stative profesionale, precum şi cutii de transport pentru echipamentele de sceno-tehnică, în vederea protejării acestora şi a fructificării lor pentru o perioadă cât mai lungă”, se mai arată în raport.

Alte investiţii au presupus întrunirea condiţiilor de securitate la incendiu, iar în spaţiul destinat publicului au fost făcute diverse amenajări, inclusiv în ceea ce priveşte căile şi fluxurile de acces. „Investiţii importante au mai fost făcute şi în zona de funcţionare. Astfel, au fost achiziţionate echipamente şi scule pentru departamentul tehnic şi de producţie, necesare desfăşurării activităţilor curente ale instituţiei. De asemenea, au fost modernizate sau reparate elemente de recuzită şi decor pentru spectacolele de teatru ale Ateneului, uzate sau deteriorate pe parcursul numeroaselor reprezentaţii pe care instituţia le-a prezentat publicului la sediu, sau în diverse locuri, în turneele întreprinse”, se precizează în raport.

Ateneul Naţional din Iaşi a preluat în administrare de la Primăria Iaşi mai multe obiective precum Cinema Victoria, Cinema Dacia, Cinema Trianon, Casa „Buicliu” şi Casa „Feldman”. În cazul tuturor acestor bunuri, există în derulare proiecte de investiţii, aflate la nivel de documentaţie tehnică sau licitaţie (Dacia). 

Comentarii