Ce au spus oficialităţile Iaşului lângă bustul poetului Eminescu din parcul Copou

joi, 16 ianuarie 2020, 02:53
3 MIN
 Ce au spus oficialităţile Iaşului lângă bustul poetului Eminescu din parcul Copou

Reprezentanţii autorităţilor locale şi ai instituţiilor de cultură, dar şi reprezentaţi ai unor licee şi colegii din Iaşi, au depus în cursul zilei de ieri, la aniversarea a 170 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, jerbe de flori la bustul poetului din Parcul Copou

Evenimentul a fost organizat de către Casa de Cultură „Mihai Ursachi“ a Muncipiului Iaşi, alături de oficialităţi participând şi câteva sute de ieşeni, elevi şi profesori de la colegii şi şcoli precum Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, Şcoala Gimnazială „Ion Creangă“ sau Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu“ Iaşi. După momentul solem de depunere a jerbelor de flori, Marian Tudoran, subprefect al judeţului Iaşi, Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean, şi Mihai Chirica, primarul Iaşului, s-au „întrecut“ în discursuri presărate de citate, metafore sau analize literare demne de un examen de bacalaureat. Primul care a fost invitat să ia cuvântul a fost Marian Tudoran, care a ţinut să facă o analiză a operei poetului. „Mihai Eminescu este în literatura românească poetul nepereche a cărui operă învinge timpul, după cum afirma George Călinescu. El este cel mai mare poet naţional, care exprimă cel mai bine şi cel mai complex spriritualitatea românească. Opera sa poartă pecetea eternităţii prin strălucirea imaginilor artistice şi profunzimea cugetării. Mesajul său liric se materializează în esenţe umane de încântare şi înfiorare în faţa frumuseţii, a sensibilităţii armoniei poeziei sale. Căci adâncurile sufleteşti ale poetului uimesc mereu prin acel inefabil şi mister ce învăluie fiinţa ce a creat o operă nemuritoare“, a afirmat Marian Tudoran.
 
Preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, a amintit în discursul său despre titlurile date în literatura română poetului Mihai Eminescu, dar şi despre ceea ce spunea Nichita Stănescu despre poetul naţional. „Aşa cum spuneau şi ceilalţi scriitori care ani de zile au studiat şi cred şi eu, după mine, că încă nu s-a spus tot despre Eminescu. Fără îndoială, Eminescu este cel mai român dintre poeţii noştri şi cel în care ne regăsim, aşa după cum spunea marele poet Nichita Stănescu. Eminescu poate fi comparat cu iarba. Când este, nimic mai firesc că este. Când nu este, nimic mai dureros. De Eminescu se poate face dor şi foame, iar după vorba aceluiaşi Nichita, limba română este mireasa poetului“, a afirmat Maricel Popa.
 
Dacă subprefectul Marian Tudoran a vorbit despre opera lui Eminescu, iar Maricel Popa a amintit de titlurile poetului naţional şi de ceea ce au spus oamenii de cultură despre „poetul nepereche“, primarul Mihai Chirica a amintit despre momentele în care ne-a ajutat opera scriitorului. „De fiecare dată ne amintim cu bucurie de Eminescu, dar mai ales atunci când Naţiunea română ajunge în momentele ei grele. Dar despre Eminescu trebuie să vorbim în fiecare zi, nu numai pe 15 ianuarie, ziua în care el s-a născut, sau 15 iunie, ziua în care el a intrat în eternitate. În fiecare zi trebuie să-l amintim pe Eminescu, sub toate formele acestuia: om de cultură, poet, scriitor, publicist, jurnalist sau om politic. Ne-a lăsat o operă care a devenit capodoperă de patrimoniu naţional şi asta a făcut-o în momente în care naţiunea o ducea la fel de greu ca acum. Putem cita din multele sale opere literare sau politice, dar cred că una rămâne pentru noi definitorie: Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie, poezia care ne-a făcut să cântăm, să râdem sau să plângem de-a lungul istoriei“, a precizat Mihai Chirica.
 
După momentul depunerii jerbelor de flori şi al alocuţiunilor, Casa de Cultură „Mihai Ursachi“ a fost gazda unui spectacol de muzică şi poezie susţinut de poeţi, actori şi cantautori din România, Republica Moldova şi Ucraina, dar şi de elevi de la mai multe colegii ieşene.

Comentarii