Ce poate să facă Biserica în vreme de război. Diplomație religioasă a IPS Teofan la Slujba sărbătorii Sf Parascheva FOTO

sâmbătă, 15 octombrie 2022, 01:50
7 MIN
 Ce poate să facă Biserica în vreme de război. Diplomație religioasă a IPS Teofan la Slujba sărbătorii Sf Parascheva FOTO

Slujba de hramul Sfintei Parascheva din Iași a marcat un record anul acesta, cu estimările autorităților care au arătat că circa 35.000 de oameni au asistat la Liturghia săvârșită de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de 25 alți înalți ierarhi. Atmosfera de la slujbă a semănat mult cu cea dinaintea pandemiei: foarte mulți oameni încercau să ajungă cât mai aproape de scenă, în timp ce grupuri de câteva sute de pelerini s-au poziționat aproape de ecranele unde se transmiteau în direct toate etapele slujirii.

 

Nici în rândul oficialităților nu au fost mari surprize: dintre autoritățile centrale a fost prezent doar ministrul investițiilor și proiectelor europene, Ioan Marcel Boloș, flancat de politicieni locali, cât și un consilier al premierului Nicolaie Ciucă – Iulian Chifu. S-au observat și două prezențe interesante: Eugen Tomac, președinte al PMP, care a stat în majoritatea timpului înconjurat de liberalii ieșeni, și Relu Fenechiu, fostul lider PNL Iași și cel care este creditat ca fiind sfătuitorul din umbră în cazul mai multor decizii importante din viața partidului liberal pe plan local.

Legătura de sfințenie între Ucraina și România

Și în acest an Înaltpreasfințitul Teofan a legat momentul slujbei de vineri, 14 octombrie, cu cel mai puternic eveniment al acestui an: războiul din Ucraina. În predica sa, fără să condamne direct Rusia și fără a încerca să polemizeze, IPS Teofan a vorbit despre dificultățile prin care trece poporul ucrainean, despre viața pe care o duc aceștia înconjurați de distrugeri și despre cum trebuie să ne arătăm solidaritatea față de vecinii noștri.

În ciuda încercărilor Rusiei de la începutul conflictului de a induce ideea că Ucraina nu era nici măcar o țară, ci un amalgam de teritorii, IPS Teofan a vorbit despre importanța de legătură creștină pe care o au românii cu ucrainenii dintotdeauna. El a exemplificat asta prin viața sfinților: Sfântul Paisie de la Neamț, unul dintre cei mai apreciați sfinți români, provine din Ucraina, în timp ce unul dintre cei mai apreciați sfinți în Ucraina este Sfântul Petru Movilă, un sfânt român.

Iar în același spirit, anul acesta, după exemplul pe care-l urmează în fiecare an, a premiat patru preoți pentru ajutorul oferit ucrainenilor. Au primit „Crucea Sfântul Iosif cel Milostiv”. Trei dintre ei au coordonat activitățile din trei puncte vamale de pe teritoriul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, iar al patrulea este un etnic român din Odessa, care a ajutat 16.000 de ucraineni să treacă granița și să se stabilească în România. Alături de ei a fost premiată și o pensionară din Iași, Valentina Haidău, care a petrecut ore în șir în vamă ca voluntar, ajutând pelerinii.

„Dorim să prezentăm în fața dumneavoastră câteva chipuri de creștini și de creștine care anul acesta s-au implicat alături de mulți alți preoți și mireni pentru ajutorarea fraților ucraineni alungați de dezlănțuirea sângeroasă din țara vecină. Ucraina e foarte importantă pentru noi din multe puncte de vedere, dar amintesc unul: unul din cei mai mari sfinți cinstit de poporul român, Sf. Paisie, de la Neamț, s-a născut nu departe de frontul sângeros care se desfășoară nemilos de multe luni de zile. Și unul dintre cei mai mari sfinți ai Ucrainei este Sf. Petru Movilă, mitropolitul Kievului. Sfinți care au unit cele două popoare de-a lungul vremii pentru că Dumnezeu ne-a așezat aici. Românii au înțeles durerea fraților ucraineni si i-au primit cu brațele deschise”, a spus IPS Teofan în discursul său.

Refugiați primiți cu mesaje de încurajare de către copiii români

Între cei patru premiați este părintele Marcel Bobârcă, care slujește la Parohia Sculeni. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei povestesc că acesta are o soție, Mihaela, care este cadru didactic, iar împreună cu elevii de la școala unde predă au scris mesaje și au desenat pentru copiii refugiați. „Aceste desene și mesaje, scrise în limba română, engleză și ucraineană, au împodobit pereții punctului de primire refugiați, aducând zâmbete și descrețind frunțile celor întristați. Motivația părintelui de a sta în vamă a fost durerea celor pe care-i vedea fugind din calea războiului cu o mașină în care au pus doar ce au apucat”, au explicat reprezentanții MMB.

O parte dintre descrierile acestor preoți au fost citite și de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pe scena amplasată pe Bulevardul Ștefan cel Mare. Despre preotul Costel Rumega, hirotonit în anul 2003, care slujește în Rădăuți Prut, IPS Teofan a amintit că are trei copii: gemenii Tudor Constantin și Eduard Mihai, în vârstă de 14 ani, și Luca Alexandru, în vârstă de 7 ani. Cu toții, în clipele cele mai grele, au venit în sprijinul refugiaților din vamă. „Motivația părintelui și a familiei sale vine din preocuparea pe care o are față de cei năpăstuiți. Anul acesta, în vamă, părintele Costel a trecut prin stări sufletești de nedescris: a văzut oameni bolnavi de cancer, persoane cu deficiențe fizice, mașini ciuruite de gloanțe, bunici și femei cu copii care au plâns împreună, trăind alături de ei momente de grea încercare, ajutându-i pe fiecare în parte”, au spus cei de la MMB.

Un preot român a ajutat 16.000 de ucraineni să treacă granița

Un alt preot premiat a fost Mihai Haraga, care slujește în Ștefănești, și a cărui soție lucrează la Poliția de Frontieră. „Nu putem noi, oameni simpli, să luptăm cu tot răul din lume. Dar putem, acolo unde am fost lăsați de Dumnezeu, să întindem mâinile pentru a ajuta. Și, dacă toți vom face asta, întreaga lume va fi un lanț de mâini care ajută, un lanț de bunătate și iubire”, a spus preotul, citat de Arhiepiscopia Iașilor.

Dar unul dintre cei mai vizibili dintre cei prezenți pe scenă a fost Oleg Petrov, preot în suburbiile Odessei, orașul bombardat de câteva luni de zile. Acesta a refuzat să fugă din calea războiului și îi ajută pe cei 300.000 de cetățeni din zonă care sunt etnici români. A ajutat însă aproape 16.000 de refugiați să ia drumul României și le-a promis că vor găsi aici oameni care să îi ajute.

Mai multe imagini în GALERIE FOTO

„Sunt în vamă din primele zile, lumea avea o frică și mă întreba: «părinte, ce facem, plecăm în România sau mergem mai departe?». Le-am spus la toți «mergeți în România că sunt toți ortodocși, toți cu inimă mare, o să vă primească» și până în momentul de față s-au arătat toate lucrările pe care le-au făcut oamenii din România. Vă mulțumim foarte mult”, a spus preotul.

În momentul de față acesta are 700 de refugiați din toată Ucraina la parohia sa, care primesc hrană și sprijin medical, tot acolo gătindu-se și pentru alți cetățeni, chiar și pentru armată. „În România mi s-a spus mereu că suntem oaspeți, nu refugiați. Dar ce am văzut la refugiați… Mi se pare că într-o mare întreagă nu sunt atâtea lacrimi”, a mai declarat Oleg Petrov.

O altă invitată a IPS Teofan pe scena amenajată în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași a fost doamna Valentina Haidău din Iași. Deși pensionară, după ce a lucrat 18 ani în Italia, aceasta a lăsat copiii și nepoții în plan secund și a mers și a stat chiar mai mult de 80 de ore în vamă, când a fost nevoie de ea. A stabilit și un record: 80 de ore non-stop în ajutorarea refugiaților. „Când s-a trecut pe program dimineață-seară, a asigurat deseori zilnic prezența şi câte o săptămână. Atunci când un voluntar a avut o problemă, a preferat să renunțe de fiecare dată la confortul ei. A fost impresionată de mamele refugiate care, în frigul din vamă, se chinuiau, pe mese improvizate sau pe capotele mașinilor, să schimbe sau să își hrănească copilașii”, a spus IPS Teofan. 

Mai multe imagini în GALERIE FOTO

SURSE FOTO – doxologia.ro si Silviu Cluci

Comentarii