Ce şanse sunt să ajungă Chirica liberal? Furtună în PNL Iaşi. Vezi care e motivul!

miercuri, 04 aprilie 2018, 02:00
5 MIN
 Ce şanse sunt să ajungă Chirica liberal? Furtună în PNL Iaşi. Vezi care e motivul!

Vestea că un consilier local ar fi tatonat lideri influenţi din partid în perspectiva unei eventuale înscrieri a primarului în PNL a inflamat spiritele. Atât liderii liberali contactaţi de ziarul nostru, cât şi primarul Mihai Chirica au negat această posibilitate, dar şi existenţa vreunui demers în acest sens.

Filiala locală a Partidului Naţional Liberal trece printr-o perioadă de agitaţie. Pe lângă unele neînţelegeri dintre liderii filialei, mai mult sau mai puţin afişate public, au apărut nedumeriri legate de comportamentul unor consilieri locali. Surse din partid ne-au transmis că, la ultima şedinţă de Consiliu Local, unde, la presiunile liberalilor, a fost amânată hotărârea care viza un schimb de terenuri între Primărie şi un dezvoltator imobiliar, comportamentul reprezentaţilor liberali nu ar fi fost cel stabilit la partid.

Responsabil de uşurinţa cu care a trecut peste acest incident primarul Mihai Chirica ar fi, spun surse li­berale, chiar liderul de grup al consilierilor PNL, Eduard Boz, care ar fi facilitat o „înţelegere“ pe acest subiect cu edilul oraşului, ferindu-l de o confruntare deschisă. Subiectul a reaprins în partid discuţiile şi speculaţiile legate de tatonările pe care, se presupune, Mihai Chirica le face pentru a schimba tabăra, adică pentru a obţine spriji­nul PNL pe viitor.

În rândul liberalilor se discută în ultimele zile că Mihai Chirica ar fi avut discuţii chiar pentru trecerea la PNL după ce a fost exclus din PSD. O asemenea posibilitate – despre care s-a mai vorbit în treacăt şi anul trecut – este văzută cu ochi răi de mulţi liberali, care consideră că filiala locală trebuie să aibă li­deri liberali verificaţi, şi nu de import. Mai mult, ei susţin că liberalii trebuie să aibă propriul candidat la primărie, iar acesta trebuie să provină dintre membrii şi simpatizanţii cu susţinere largă în partid.

Aceleaşi surse ne-au precizat că există însă persoane care consideră că edilul Mihai Chirica ar fi o „achiziţie“ bună pentru partid, ţinând cont de notorietatea de care se bucură şi de faptul că în ultimul an el ar fi avut mesaje apropiate mai mult de electoratul PNL decât de cel al PSD. Deşi nu au dorit să le fie publicate numele, persoanele care ne-au oferit informaţiile ne-au transmis că în favoarea lui Chirica s-ar fi făcut demersuri pe lângă liderul PNL Gheorghe Flutur, de la Suceava, considerat a fi un liberal cu influenţă la Bucureşti, acolo unde o asemenea decizie ar putea fi tranşată.

Pe această temă, pe parcursul ultimelor două zile, am solicitat opiniile mai multor persoane vizate, începând luni cu liderul Judeţenei PNL Iaşi, Costel Alexe, şi încheind aseară târziu cu Marius Bodea, preşedintele pe Municipiul Iaşi.

Eduard Boz, liderul grupului de consilieri locali liberali, prim-vicepreşedintele Organizaţiei Municipale a PNL: „Nu există absolut nicio discuţie în privinţa domnului Chirica. Mihai Chirica nu vine la PNL Iaşi, candidatul PNL pentru Primărie (la viitoarele alegeri locale, din 2020, n.r.) este Marius Bodea. Cred că sunt şi de la noi, din interiorul partidului, care lansează tot felul de fumigene. În războiul ăsta intern al lor (din PSD Iaşi, n.r.) dintre două găşti, la un moment dat ajungem să votăm cu unul sau cu altul. De la buget, de la amendamentele discutate transparent şi clar şi pe care toţi colegii mei le cunosc că le-am negociat şi le-am trecut în buget, eu cu Mihai Chirica nu am mai avut absolut nicio discuţie, nu ne-am întâlnit personal, şi cu nimeni altcineva din PNL, din afara PNL, din Iaşi sau din afara Iaşului. Eu cred că trebuie să ne abţinem de la orice vot care ni-l cere atât PSD, cât şi Mihai Chirica. PSD nu ne-a băgat în seamă doi ani de zile. Avem 25 de proiecte depuse la Consiliul Local pe care nu vor să le pună pe ordinea de zi. Iar eu acum să sar repede în scandalul lor intern şi să votez de o parte sau de alta? Nu, mulţumesc! Mă abţin“.

Marius Bodea, preşedintele Organizaţiei Municipale PNL Iaşi: „Sunt surprins, ca să nu spun blocat, de o asemenea ipoteză. Dacă această ipoteză devine o certitudine, atunci este o problemă care trebuie prezentată, analizată, dezbătută şi rezolvată urgent în interiorul PNL Iaşi. Iar domnului  Mihai Chirica îi transmit să-şi vadă de gospodărirea oraşului şi să nu se mai comporte ca o coţofană iute de picior şi aripă care se gândeşte că sare repede în cuibul PNL, pentru că o să cadă în cap. PNL nu e centrul de refugiu al pesediştilor care rămân orfani politici“.

Costel Alexe, preşedintele Organizaţiei Judeţene PNL Iaşi: „Nici direct, nici indirect nu au fost purtate discuţii nici cu Mihai Chirica, nici cu vreun apropiat de-al lui, ca acesta să vină spre PNL. Noi suntem în opoziţie şi faţă de Mihai Chirica, şi faţă de PSD“.

Gheorghe Flutur, preşedintele PNL Suceava: „Nu cunosc şi nu comentez“.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi: „Nu m-a contactat nici domnul Flutur, nici altă persoană pentru o astfel de discuţie. Este doar o încercare a unui domn deputat PNL să introducă teama – din punctul meu de vedere nu face decât rău partidului – să crezi că atunci când vrei să racolezi un om… bun, hai să nu mă laud singur, ar fi un pericol pentru partid. Este un pericol pentru mintea celor care fug doar după scaune. Nici PNL şi nici alt partid nu a încercat să mă atragă în curtea lui din motive, să spunem, electorale, de viitor. Eu sunt primarul ieşenilor, nu sunt primarul unui partid politic“.

Comentarii