Ce spun specialiştii ieşeni despre vinul Busuioacă de Bohotin: cu ce putem să-l asociem de sărbători

marți, 20 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Ce spun specialiştii ieşeni despre vinul Busuioacă de Bohotin: cu ce putem să-l asociem de sărbători

Masteranzii de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV), alături de profesorii lor, realizează o serie de experimente cu unul dintre cele mai îndrăgite soiuri de vinuri din România: Busuioaca de Bohotin. Folosind diferite tehnologii de producţie şi struguri din soiul Busuioacă de Bohotin, aceştia experimentează cum se comportă licoarea în diferite circumstanţe, dorinţa fiind de a transmite rezultatele ulterior către producători şi marile crame din România.

„Experimentăm şi producem vinuri din diferite soiuri, în faţa mea am mai multe probe obţinute din soiul busuioacă, foarte iubit de români, care au fost obţinute prin aplicarea unor tehnologii de maturare pe drojdie. Vinul roze poate fi apreciat prin mai multe nuanţe şi culori, de la roz aproape intens, aproape roşu, până la un roz foarte slab intens, aşa numitul vin foiţă de ceapă. Masteranzii care au pregătit aceste probe sunt pe cale să îşi scrie lucrarea de disertaţie şi vom afla cu siguranţă rezultate foarte interesante care vor fi apoi transmise către marii producători, către marele crame din România care lucrează cu soiul Busuioacă de Bohotin”, a explicat şef lucrări dr. ing. Cintia Colibaba, care lucrează alături de studenţi în acest proiect.

Aceasta a precizat că, în perioada sărbătorilor de iarnă care urmează, fiindcă ieşenii vor consuma cu siguranţă produse gastronomice tradiţionale, sugerează asocierea unui vin românesc obţinut din soiuri vechi româneşti, tradiţionale, chiar busuioaca sau un vin spumant. Cadrul didactic a explicat că asocierile clasice între vin şi un preparat gastronomic ţin de culoare vinului, dar şi de gradul lui de dulceaţă şi de aroma adusă în cavitatea bucală. Cintia Colibaba a explicat însă că este important şi gustul personal, iar decizia trebuia să ţină cont şi de acest, nu doar de reguli.

„De regulă asociem carnea roşie cu vinuri roşii, putem bineînţeles să ne jucăm cu aceste asocieri şi să încercăm un vin alb, un spumant, de ce nu, cu o friptură în sos sau inclusiv un vin de desert pentru aceste preparate mai complexe, cu un profilul senzorial cere un vin cu aciditate mare sau chiar un vin cu o concentraţie alcoolică uşor ridicată. În cadrul Laboratorului de Oenologie testăm, creăm şi sperăm că şi obţinem produse de calitate, inclusiv spumante, inclusiv aşa numitele vinuri «orange wine», cu maceraţie lungă pe pieliţă sau pe boştină. Vinurile spumante obţinute de noi sunt din punct de vedere tehnologic clasificate drept metodă tradiţională, lucru care le aduce foarte aproape de faimoasele şampanii”, a completat Cintia Colibaba. 

Comentarii