Ce spune noul ministrul al Mediului despre interzicerea centralelor de apartament

joi, 15 iunie 2023, 14:52
3 MIN
 Ce spune noul ministrul al Mediului despre interzicerea centralelor de apartament

Propunerea privind interzicerea centralelor de apartament pe gaz continuă să fie discutată în spaţiul public. Noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, promite să efectueze o "analiză serioasă" asupra acestui subiect, scrie hotnews.ro. 

Această dezbatere durează de câţiva ani, iar în vara anului trecut, fostul ministru Tanczos Barna a anunţat că o hotărâre de guvern în acest sens a intrat în procesul de avizare, noile reguli având ca scop interzicerea centralelor individuale pentru clădirile noi. Cu toate acestea, până în prezent nu s-a luat nicio decizie. "Încă nu am stabilit un termen pentru eliminarea acestor centrale, dar pe termen lung sunt convins că în România şi în marile aglomerări urbane vom avea tot mai puţine astfel de instalaţii.

Nu pot oferi acum o dată exactă, deoarece trebuie să efectuez o analiză detaliată în legătură cu acest subiect, dar vă asigur că într-un timp foarte scurt, voi prezenta opinia mea şi a ministerului cu privire la centralele de apartament", a declarat miercuri noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, citat de Agerpres. Uniunea Europeană şi-a propus să renunţe la centralele pe gaz în cel mai scurt timp posibil.

Propunerile REPowerEU încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili din clădiri, să impună cerinţe naţionale mai stricte pentru înlocuirea centralelor de apartament şi să restricţioneze introducerea pe piaţă a centralelor pe gaz după anul 2029. De asemenea, REPowerEU încurajează statele membre să impună interdicţii naţionale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente şi noi. Cu toate că există astfel de intenţii la nivelul Uniunii Europene, nu există încă o legislaţie a UE care să impună aceste interdicţii, conform unei analize realizate de preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă.

Potrivit acestuia, opt ţări europene au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri:

  • Danemarca – a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la reţeaua de gaze naturale. A stabilit ca până în anul 2028 jumătate din imobile să fie racordate la reţeaua de încălzire centrală
  • Norvegia – a interzis din 2017 racordarea de noi clădiri la reţeaua de gaze naturale
  • Olanda – a interzis din 2018 racordarea de noi clădiri la reţeaua de gaze naturale
  • Franţa – datorită introducerii limitelor de emisii de CO2 a instalaţiilor de încălzire a noilor imobile, de facto a interzis din anul 2022 montarea de centrale gaz şi produse petroliere
  • Austria – impune din anul 2024 interzicerea reparării vechilor centrale termice şi montarea de noi centrale termice
  • Germania – impune din anul 2024 obligaţia ca 64% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă, defacto interzice din anul 2022 montarea de centrale gaz şi produse petroliere
  • Marea Britanie – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe gaz şi produse petroliere în imobilele noi
  • Belgia – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi.

 

Comentarii