Ce sunt armele nucleare tactice, cu care ne ameninţă Rusia?

miercuri, 05 octombrie 2022, 12:39
1 MIN
 Ce sunt armele nucleare tactice, cu care ne ameninţă Rusia?

Rachetele nucleare tactice au apărut pe scena internaţională, după ce preşedintele rus Vladimir Putin, care se confruntă cu pierderi pe câmpul de luptă în estul Ucrainei, a ameninţat că Rusia „va folosi toate sistemele de arme disponibile” dacă integritatea teritorială a Rusiei este ameninţată.

Putin a caracterizat războiul din Ucraina drept o bătălie existenţială împotriva Occidentului, pe care îl acuză că vrea să slăbească, să dezbine şi să distrugă Rusia.

Preşedintele american Joe Biden a criticat ameninţările nucleare deschise ale lui Putin împotriva Europei. Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a minimizat ameninţarea, spunând că Putin „ştie foarte bine că un război nuclear nu trebuie purtat niciodată şi nu poate fi câştigat”.

Nu este prima dată când Putin invocă arme nucleare în încercarea de a descuraja NATO.

Publicaţia The Conversation a publicat o analiză realizată de Nina Srinivasan Rathbun, profesor de Relaţii Internaţionale la Colegiul de Litere, Arte şi Ştiinţe USC Dornsife din California.

Nina Srinivasan Rathbun este expert în domeniul securităţii internaţionale şi, timp de două decenii, a făcut studii cu privire la reducerea armamentului nuclear, a neproliferării acestora şi despre teoria semnalizării costisitoare aplicată relaţiilor internaţionale.

„Arsenalul mare de arme nucleare tactice al Rusiei, care nu sunt guvernate de tratate internaţionale, şi doctrina lui Putin de a ameninţa cu folosirea lor au ridicat tensiuni, dar armele nucleare tactice nu sunt pur şi simplu un alt tip de armă pe câmpul de luptă”, arată Nina Srinivasan Rathbun.

Mai multe detalii pe presshub.ro

 

 

Comentarii