Ce trebuie să faceţi ca să primiţi Lumină acasă? Toate detaliile aici!

vineri, 17 aprilie 2020, 01:50
3 MIN
 Ce trebuie să faceţi ca să primiţi Lumină acasă? Toate detaliile aici!

Sărbătorile Pascale de anul acesta vor rămâne în istoria creştinilor ortodocşi din România pentru faptul că aceştia nu vor putea să asiste în biserici sau în curtea acestora la slujba de Înviere. În urma discuţiilor dintre Patriarhie şi Ministerul Afacerilor Interne, conform anunţului ministrului Marcel Vela, s-a elaborat un protocol în urma căruia Lumina adusă de la Ierusalim va putea fi livrată totuşi către cetăţeni. „Ziarul de Iaşi“ a discutat cu mai mulţi preoţi, şi vine cu o serie de recomandări suplimentare, pentru a vă putea proteja cât mai bine în contextul epidemiei cu coronavirus, iar în acelaşi timp să vă bucuraţi de primirea luminii în case. 

Ministerul Afacerilor Interne a decis, într-un protocol semnat cu Patriarhia Română, felul în care se vor desfăşura sărbătorile anul acesta. Două momente importante Practic, sunt două momente importante la care ieşenii trebuie să se organizeze cât mai bine pentru a fi protejaţi: primirea pâinii binecuvântate, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti, şi primirea luminii. Primul moment, al livrării Paştilor, presupune ca voluntari din cadrul parohiei de care aparţin ieşenii să meargă să distribuie pâinea binecuvântată în Joia Mare, adică ieri, în cursul zilelor de astăzi, vineri, şi de sâmbătă, în intervalul 08.00 – 17.00, dar şi duminică, în perioada 06.00 – 12.00.

Cum distribuţia se va face sub coordonarea parohiilor, la solicitarea credincioşilor, cei care doresc să primească acasă aceste prescuri trebuie să ia legătura cu preotul paroh şi să vadă care este programul de distribuţie în funcţie de distanţa faţă de biserică. Ordonanţa interzice deplasarea personală la biserică, sub orice motive, iar cei care vor fi găsiţi făcând astfel de drumuri riscă să fie amendaţi conform ordonanţelor militare aflate în vigoare. În momentul în care echipa de voluntari ajunge la uşă pentru livrarea prescurilor, aceştia vor fi echipaţi cu echipamente de protecţie, şi recomandarea autorităţilor este ca ambalajul în care au fost primite acestea să fie aruncat sau dezinfectat (dacă nu se poate dezinfecta, ţinut pe balcon, spre exemplu, minimum două zile), iar ulterior să vă spălaţi foarte bine pe mâini, cel puţin 20 de secunde. Voluntarii vor avea asupra lor cartea de identitate şi o banderolă albă la braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare ce va trebui să fie ştampilat de parohie. Maximum cinci voluntari sunt acceptaţi, împreună cu preoţii, la fiecare parohie să facă această distribuţie.

Cum vine Sfânta Lumină Al doilea moment important este cel al distribuirii Sfintei Lumini, aduse de la Ierusalim, „Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în zona locuinţelor multifamiliale (blocuri, n.r.) acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi)“, se precizează în acordul semnat între MAI şi Patriarhie. Practic, pentru cei de la bloc, asociaţia de proprietari trebuie să desemneze o singură persoană reprezentată pentru toată scara, care trebui să ia legătura cu preotul şi să vadă când vor pleca voluntarii cu lumina spre blocurile credincioşilor. Apoi, respectiva persoană trebuie să meargă în tot blocul şi să ofere lumină celor care doresc să primească în casă, cu respectarea distanţării sociale şi, obligatoriu, cu purtarea de măşti şi mănuşi de către cel care distribuie. Recomandarea specialiştilor este şi ca cei care primesc în casă Lumina să fie îmbrăcaţi în echipamente de protecţie, care înseamnă mănuşi şi mască. Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari în ziua de sâmbătă, 18 aprilie, începând cu ora 20.00.

Comentarii