Cel mai bogat om din lume vrea să mai angajeze la Iaşi încă 500 de persoane

Gigantul Amazon intenţionează să mai închirieze la Iaşi un spaţiu de birouri în suprafaţă de 5.000 mp pe lângă cel actual de 13.000 mp.

miercuri, 16 ianuarie 2019, 02:50
2 MIN
 Cel mai bogat om din lume vrea să mai angajeze la Iaşi încă 500 de persoane

Informaţiile de pe piaţa imobiliară arată că gigantul american Amazon intenţionează să se extindă la Iaşi peste un an de zile şi să ajungă la 18.000 de metri pătraţi de birouri şi un număr de cel puţin 1.800 de angajaţi, adică cu 500 în plus faţă de câţi sunt acum. „Ziarul Financiar” vehiculează ideea că se va muta într-o clădire aflată în construcţie, clădire cuprinsă într-un proiect ce aparţine lui omului de afaceri Iulian Dascălu. Dacă va fi o clădire aflată tot în ansamblul Palas ori în altă parte nu putem spune cu certitudine deoarece oficialii de la Palas nu au transmis un punct de vedere.

Şi reprezentanţii Amazon sunt sceptici cu privire la divulgarea unor informaţii concrete. „Încă nu avem un comunicat oficial, deci nu putem oferi informaţii şi nici nu cred că o să fie un comunicat. De regulă anunţăm oficial în proximitatea evenimentului sau nici măcar atunci”, a transmis pe scurt Lucian Vornicu, şeful operaţiunilor Amazon în România. În prezent, multinaţionala a închiriat 3.000 de metri pătraţi în clădirea Unique Building, tot din centrul Iaşiului, aflată în apropierea Palas-ului.

Centrul de dez­vol­tare din Iaşi al Amazon are patru departamente: Tech­nology Development, Com­pliance Operations, Retail Services şi Digital Imaging, şi un total de aproape 1.300 de angajaţi.

La Palas, Amazon are închiriaţi în prezent 13.000 metri pătraţi iar anul trecut în luna aprilie şi-a inaugurat birourile din Bucureşti, unde a închiriat 13.000 mp în clădirea A a proiectului Globalworth Campus. Voci din zona IT&C din Iaşi spun că oraşul nostru a devenit ultima redută a IT-ului. „Până acum toată lumea s-a îndreptat spre Timişoara şi Cluj, iar acum nu mai au unde să se ducă în România, decât dacă se duc în oraşele terţiare care vin pentru investitori cu avantajul salariilor mai mici”, este de părere Dan Zaharia de la Fab Lab Iaşi.

Afacerile Amazon Development Center România au crescut în 2017 cu 45%, la 155,6 milioane lei, conform ultimelor date disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe, iar profitul net a înregistrat o creştere şi mai mare, de aproape 90%, ajungând astfel la 9,2 milioane lei. Gigantul american Amazon este cel mai puternic retailer online, prezent pe piaţa din România de 13 ani, sediul de la Iaşi ocupându-se cu prelucrarea datelor şi administrarea paginilor web. Compania aparţine miliardarului Jeff Bezos, devenit, la cei 54 de ani ai săi, cel mai bogat om al planetei. Acesta a devenit şi mai mediatizat pe internet şi la televiziuni în ultimele zile din cauza divorţului său. Pe lângă Amazon, printre marii angajatori din IT în Iaşi se mai numără Xerox şi Continental cu peste 2.000 de angajaţi şi SCC Services cu peste 1.000 de angajaţi.

Comentarii