Cele 17 vaci lăsate nesupravegheate în Vatra Dornei, confiscate

miercuri, 03 noiembrie 2021, 21:42
2 MIN
 Cele 17 vaci lăsate nesupravegheate în Vatra Dornei, confiscate

O familie de fermieri a rămas fără 17 vaci după ce polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor Suceava au emis 17 ordine de plasare pentru animalele identificate nesupravegheate pe străzi de pe raza municipiului Vatra Dornei. Localnicii spun că animalele sunt abandonate practic pe străzi pentru că proprietarii nu au ce să le dea de mâncare, aşa că le lasă libere.

Primarul oraşului Vatra Dornei, Ilie Boancheş, susţine că soţii Viorel şi Octavia Milici, care deţin 17 vaci, au fost sancţionaţi în ultimii 15 ani cu circa 170 de amenzi, care însumate ar depăși 50.000 de euro,  şi de cel puţin 800 ori oamenii legii au intervenit ca să alunge animalele de pe domeniul public. Edilul oraşului a mai povestit că au fost zile în care vacile au blocat traficul rutier, au smuls oglinzile retrovizoare ale maşinilor parcate sau au băgat în sperieţi zeci de copii în locurile de joacă. Primarul a încercat să-i convingă pe fermieri să-şi lase animalele să pască pe pajişti amenajate din zona oraşului, dar fără succes.

”Poliţiştii din cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor IPJ Suceava au emis 17 ordine de plasare pentru 17 bovine identificate nesupravegheate pe străzi de pe raza municipiului Vatra Dornei. Întrucât femeia (n.r. proprietara) a fost recalcitrantă şi a refuzat să-i însoţească pe poliţişti la sediul poliţiei a fost necesară folosirea forţei prin imobilizare şi s-a aplicat şi o sancţiune contravenţională la Legea 61/1991 modificată, în valoare de 1000 lei. De asemenea, poliţiştii din cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor vor aplica o sancţiune în valoare de 3.000 lei la Legea 205/2004”, a mai spus, potrivit sursei citate, Epureanu.

Cele 17 bovine (dintre care doar 3 crotaliate) pot fi revendicate de proprietari în 2 luni dacă își plătesc amenzile cumulate. În caz contrar acestea vor fi donate unor gospodari mai responsabili.

Văcuţele nu au putut fi încărcate în siguranţă, într-un mijloc de transport. Aşa că cireada a fost mânată pe jos, prin trafic, până la o fermă din afara oraşului.

”Ne-am gândit că vom identifica mai multe familii de gospodari, unde le vom da în adopţie aceste animale”, a spus Roxana Ciornei, președinte Asociaţia Casa lui Patrocle din Suceava.

Aflați amănunte de pe agrointel.ro.

Comentarii