Cele mai bogate ţări ale lumii sunt pline de oameni anxioşi sau alienaţi

marți, 19 martie 2019, 18:22
2 MIN
 Cele mai bogate ţări ale lumii sunt pline de oameni anxioşi sau alienaţi

Oamenii din cele mai bogate economii ale lumii sunt îngrijoraţi de o gamă foarte largă de aspecte, de la bani şi impozite până la serviciile medicale şi pensii. Totuşi, aceştia nu cred că guvernele lor vor face ceva în această privinţă, scrie Bloomberg, preluat de hotnews.ro.

Potrivit unui sondaj ce a cuprins 22.000 de persoane din 21 de ţări ale OCDE, există o “senzaţie clară de nemulţumire şi nedreptate” în economiile avansate. Mai puţin de 20% spun că primesc o cotă echitabilă ţinând cont de impozitele pe care le plătesc şi în multe ţări majoritatea oamenilor cred că guvernele ignoră opiniile lor.

Care sunt principalele riscuri identificate de studiu: boală sau incapacitate de muncă, pierderea locului de muncă, locuinţa şi acoperirea cheltuielilor.

Pentru guverne, studiul scoate în evidenţă un paradox provocator: oamenii sunt nemulţumiţi de politicile sociale, chiar dacă dovezile arată că aceştia trăiesc vieţi mai sigure, mai sănătoase şi mai lungi tocmai datorită acestor politici. Iar mulţi dintre ei cheltuie deja foarte mult: în medie, peste 20% din veniturile economice sunt alocate cheltuielilor sociale, respectiv aproximativ 8.800 dolari pe persoană anual.

Chiar şi cei mai sănătoşi şi cei mai bogaţi, cu cele mai multe oportunităţi, sunt încă nemulţumiţi.

“Tinerii, cei cu un nivel ridicat de educaţie şi cei cu venituri mari exprimă totodată sentimente puternice de nedreptate şi incorectitudine”, a declarat Stefano Scarpetta, director în cadrul OCDE.

Raportul arată, de asemenea, că oamenii nu doresc să reducă rolul statului sau să diminueze cheltuielile sociale. Dimpotrivă, doresc mai multe cheltuieli pe această zonă şi, în medie, aproape 40% spun că sunt dispuşi să plătească mai multe impozite pentru îmbunătăţirea serviciilor de sănătate publică şi a pensiilor.

Comentarii