Certificatul COVID obligatoriu, între „subiect de bun simț” pentru medici și amenințările sindicatelor că vor împiedica adoptarea legii cu orice preț

miercuri, 29 septembrie 2021, 09:39
4 MIN
 Certificatul COVID obligatoriu, între „subiect de bun simț” pentru medici și amenințările sindicatelor că vor împiedica adoptarea legii cu orice preț

Sunt sau nu medicii de acord cu introducerea obligativității certificatului verde COVID-19 pentru întreg personalul medical, atât de la stat, cât și de la privat? Ce șanse are proiectul de lege proaspăt lansat de Ministerul Sănătății, ce prevede că personalul medical trebuie fie să se vaccineze, fie să își plătească săptămânal testarea cu bani din buzunar, să devină realitate în România? HotNews.ro a stat de vorbă atât cu medici din spitale publice, cât și cu reprezentanți ai spitalelor private despre proiectul de lege așteptat cu sufletul la gură de o parte din personalul medical, dar contestat puternic de o altă parte, scrie într-o analiză hotnews.ro.

Prevederile-cheie ale proiectului de lege privind obligativitatea certificatului COVID:

Personalul medical nevaccinat împotriva COVID-19 din spitale, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului de Aviație (avioanele și elicopterele SMURD), Ministerului de Interne, inclusiv din instituțiile subordonate, ar urma să fie obligat să se testeze pe cheltuiala proprie, prevede un proiect de lege lansat luni seară în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.
Practic, toți acești angajați trebuie să prezinte la locul de muncă certificatul verde COVID-19 – care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea. Cei care nu s-au vaccinat și nici nu au trecut recent prin boală au alternativa testării pe banii lor. Cine nu s-a vaccinat, nu a trecut prin boală și nici nu se testează riscă suspendarea contractului de muncă pentru 30 de zile.
În spitalele unde aceste prevederi nu sunt respectate, conducerea va fi amendată, mai prevede proiectul de lege.
Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a vorbit despre testarea cu bani din buzunar a medicilor nevaccinați încă din luna iunie, iar Ministerul Sănătății a lucrat inițial la un proiect de Ordin de ministru prin care să introducă această măsură, însă această variantă a fost abandonată. Ulterior, s-a optat pentru un proiect de lege care să treacă prin Parlament.

"Un proiect foarte necesar într-o perioadă gravă. Noi, medicii, trebuie să dăm un exemplu"

Simin Aysel Florescu este medic de boli infecțioase și managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Capitală, spital COVID. Medicul Simin Aysel Florescu vede acest proiect ca fiind "foarte potrivit și necesar în această perioadă gravă" și consideră că personalul medical trebuie să dea un exemplu în acest moment: "Acest proiect, aflat acum în transparență decizională, este foarte potrivit și necesar în această perioadă gravă pe care o traversăm – suntem în valul 4 al pandemiei, lucrurile degenerează de pe o zi pe alta, apar din ce în ce mai mulți pacienți, și din păcate apar din nou focare de personal medical infectat, în diverse spitale. Din acest motiv consider că este absolut necesar ca măcar tot personalul medical să fie vaccinat, atât pentru protecția lor personală, cât și pentru protecția pacienților pe care îi îngrijesc – pentru că vorbim despre personal medical și din spitalele COVID, și din spitalele non-COVID."

Managerul Spitalului Victor Babeș subliniază că nu are niciun fel de emoție în legătură cu siguranța și eficacitatea vaccinului: "Siguranța și eficacitatea vaccinului sunt evidente la acest moment. Chiar dacă există un procent de 1-2% dintre vaccinați care vor face forme ușoare de boală, restul sunt portejați și nu au niciun fel de probleme de sănătate după vaccin. Așa că nu avem niciun fel de motive de îngrijorare ca să refuzăm vaccinul."În plus, spune medicul, "noi suntem cei care ar trebui să fim cei mai conștienți și cei mai responsabili în privința acestei boli și a faptului că este o problemă de sănătate publică în acest moment. Nu mai primează aici părerile personale, pentru că vorbim despre o problemă de sănătate publică. Și atâta vreme cât trăim într-o comunitate, trebuie să ne gîndim la binele colectiv. Așa că trebuie să ne vaccinăm cu toții."

Discuții similare au fost și în alte țări, amintește managerul Spitalului Victor Babeș: "În țările europene vecine există deja un precedent privind obligativitatea vaccinării personalului medical. Probabil că și acolo au existat aceleași dubii și temeri legate de vaccinare, dar repet: tocmai pentru că suntem personal medical, noi trebuie să fim cei mai conștienți și cei mai responsabili, și până la urmă noi știm cel mai bine cât de eficient este acest vaccin și cât de lipsit de riscuri este. Așa că, dincolo de protecția noastră și a celor din jur, trebuie să dăm un exemplu celorlalți."

Medicul Simin Aysel Florescu mai spune că nu își explică reacțiile de tip sindicalist, iar îndemnul său este ca sindicatele să conștientizeze că ne aflăm în fața unei probleme majore de sănătate publică: "Nu înțeleg această reacție de tip sindicalist într-o problemă de sănătate publică. Aici nu vorbim despre drepturile și libertățile cuiva punctual, ci vorbim despre dreptul comun la sănătate. Și cred că inclusiv sindicatele ar trebui să conștientizeze acest lucru. Este o boală cu transmisibilitate foarte mare în colectivitățile umane."

Mai mult, pe hotnews.ro.

Comentarii