Cetăţeanul de la bloc va plăti mai mult la Apavital decât cel de la casă

vineri, 08 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 Cetăţeanul de la bloc va plăti mai mult la Apavital decât cel de la casă

Acestora din urmă li se vor factura servicii de canalizare pentru un volum mai mic decât apa consumată. Cei de la ţară mai udă o grădină, mai adapă un animal – s-a spus la întrunirea de ieri a ARSACIS, unde s-a luat decizia. 

Reuniunea de ieri a membrilor Asociaţiei Regionale a Serviciilor de Apă Canal Iaşi s-a încheiat cu o veste bună pentru consumatorii individuali, respectiv pentru ieşenii care locuiesc la casă: factura la canalizare va fi tăiată doar pentru 80 la sută din consumul total de apă, faţă de 100 la sută acum. Membrii asociaţiilor de proprietari/locatari, adică cei care locuiesc la bloc, vor plăti în continuare serviciile de canalizare pentru o cantitate egală cu cea a apei furnizate. Altfel spus, la un consum lunar de 10 metri cubi de apă, titularul de contract individual va plăti canalizare pentru 8 metri cubi, în timp ce un locatar de la bloc va plăti acest serviciu pentru 10 metri cubi. Cei 106 membri ai asociaţiei – respectiv reprezentanţii celor 98 de primării din judeţ, plus cel al Consiliului Judeţean, plus ai şase primării din judeţul Neamţ şi al uneia din Vaslui – au drept de vot egal, indiferent câţi locuitori sunt în fiecare comunitate. Prin urmare, e de înţeles decizia luată ieri.

Pe parcursul dezbaterilor n-au lipsit remarci ciudate de genul celor care „acuză” cetăţeanul de la bloc că-şi aduce acasă o sticlă de apă îmbuteliată, un suc sau alte băuturi, pe când cel din curtea de la ţară, nu. Hotărârea se aplică doar persoanelor fizice, nu şi firmelor. Măsura a fost luată pentru încurajarea locuitorilor din mediul rural să-şi racordeze gospodăriile la reţelele de apă şi canalizare, ne-a explicat Ion Toma, directorul Apavital. Pe lângă câştigarea unor consumatori, directorul societăţii nu şi-a ascuns regretul că va trebui să renunţe la investiţii de aproximativ două milioane de lei. Pe de altă parte, el a dat dreptate şi oamenilor – care îşi udă grădinile (deşi, oficial, e interzis) sau îşi adapă animalele. Se poate plăti încă şi mai puţin dacă gospodăria este dotată cu un contor pasant: proprietarul va achita doar consumul de apă, iar pentru serviciile de canalizare va fi luată în calcul diferenţa până la consumul general.

Cum era de aşteptat, reprezentanţilor comunităţilor cu număr mare de locuinţe colective (blocuri) nu le-a picat tocmai bine această decizie. Iaşul a votat împotrivă, cei din Paşcani şi Târgu Frumos s-au abţinut. Viceprimarul Gabriel Harabagiu, reprezentantul municipalităţii ieşene în ARSACIS, spune că s-a făcut o discriminare între ieşenii care stau la casă şi cei care locuiesc în condominii. 

Comentarii