Advertorial

Cine a inventat roata și când? (P)

vineri, 23 decembrie 2022, 18:32
4 MIN

Invenția roții a suscitat tot timpul un interes ridicat din partea istoricilor. Mai multe dovezi au fost adunate în timp, iar în multe situri arheologice au fost găsite elemente care păreau a fi făcut parte cândva din roți.

Cea mai veche dovadă a roții datează din perioada 4200-4000 înainte de Hristos. Pe atunci, roțile erau folosite pentru ceramică. Având în vedere perioada atât de mare de timp ce a trecut de atunci, istoricii nu au reușit să descopere și cine a inventat roata.

În schimb, cele mai vechi vehicule cu roți au apărut undeva între 3500-3350 înainte de Hristos. Invenția a fost adoptată rapid în regiuni din Europa și Asia. Înainte de invenția roții, oamenii foloseau sănii adaptate pentru a muta obiecte mari și grele pe uscat. Ulterior, după domesticirea cailor și a infrastructurii rutiere, roata a început să fie folosită ca o formă de transport.

Într-un sat neolitic din Polonia a fost găsit un astfel de vehicul ce datează din perioada 3635-3370 înainte de Hristos. De asemenea, în Uruk – Irak au fost găsite câteva tăblițe de lot din jurul anilor 3300-3100 înainte de Hristos, care ilustrează vehicule cu 4 roți. Urme paralele au fost descoperite și lângă Kiel, Germania, care datează din jurul anilor 3240-3385 înainte de Hristos. Având în vedere că aceste urme sunt "clintite", arheologii susțin că sunt urme de la un vehicul cu roți și nu o sanie.

În schimb, vehiculele cu 2 roți au apărut ceva mai târziu. Prima reprezentare cunoscută datează din perioada 3402-2800 înainte de Hristos, fiind descoperită într-o galerie de morminte din Lohne-Engelshecke, Germania.

Roata cu spițe a apărut în jurul anului 2000 înainte de Hristos, în Anatolia (Turcia). În acel moment, roțile au devenit mai ușoare, iar Sintashta a avut un avantaj major în război. De asemenea, au mai fost găsite roți cu spițe în morminte ce datează din aceeași perioada. Egiptenii foloseau roțile cu spițe pentru carele lor de transport, dar primul brevet pentru o spiță de sârmă, asemănător cu cel din zilele noastre, a fost înregistrat abia în anul 1802 după Hristos, la câteva milenii distanță. Primele jante de fier au fost inventate pentru carele celtice în jurul anului 1000 înainte de Hristos.

Anvelopa pneumatică a fost brevetată în 1845

Mai în actualitate, anvelopa pneumatică a fost brevetată în premieră în anul 1845 de RW Thompson. Ideea sa a fost îmbunătățită considerabil câțiva ani mai târziu, în 1888, de John Dunlop, cel care a creat o companie care există și în zilele noastre. Mutarea lui Dunlop a fost revoluționară și a schimbat modul de transport din acea perioadă.

În schimb, în 1885, modelul Benz Patent Motorwagen, creat de Karl Benz, avea roți de sârmă similare cu cele ale unei biciclete, dar care conțineau și cauciuc dur în așa fel încât să facă față greutății. Apoi, după anul 1910, compania BF Goodrich, a inventat anvelopele care aveau o durată mai lungă de viață, prin adăugarea carbonului în compoziție.

La început, durata de viață a unei anvelope era de aproximativ 2.500 de kilometri. Acestea începeau însă să aibă nevoie de reparații după doar 50 de kilometri, deoarece anvelopa se desprindea ori camera era perforată.

Unele invenții au fost descoperite din greșeală

Dacă pentru invenția roților amintite mai sus au fost nevoie de studii și de idei inovative, nu același lucru este valabil și când vine vorba despre roata de ruletă. Aceasta a fost descoperită din greșeală de matematicianul Blaise Pascal în secolul al XVII-lea. El dorea să demonstreze mișcarea perpetuă, însă a reușit să inventeze o modalitate de distracție foarte populară și în zilele noastre. În secolele următoare, ruleta a fost îmbunătățită considerabil, iar dezvoltările tehnologice au făcut-o să fie o modalitate de distracție pentru mulți oameni, inclusiv în mediul online.

Iar aceasta nu este singura invenție făcută din greșeală. Un caz similar este cel al cuptorului cu microunde, creat de Percy Spencer în anul 1946. Având la bază tehnologia inventată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, el a făcut un experiment cu un tub gol, în care a adăugat boabe de porumb. Cu ajutorul razelor X, acestea s-au transformat în popcorn. Astfel s-au pus bazele pentru invenția cuptorului cu microunde.

Iar chipsurile au fost și ele inventate din greșeală în anul 1853, într-o perioadă în care cartofii prăjiți erau foarte populari în restaurantele din SUA. Episodul s-a petrecut la Moon Lake House din New York, unde un client a refuzat porția primită pentru că nu era suficient de crocantă. Bucătarul George Crum i-a făcut o altă porție, cu feliile tăiate foarte subțiri, și astfel au apărut chipsurile. El și-a deschis ulterior propriul restaurant cu chipsuri.

Comentarii