Cine ridică ceaţa în Consiliul Local?

joi, 29 martie 2018, 01:43
3 MIN
 Cine ridică ceaţa în Consiliul Local?

Mâine se va discuta despre finanţarea sportului local

 

 

 

Muribund după ce oficialităţile locale au stopat finanţarea tuturor cluburilor, sportul ieşean aşteaptă în continuare o gură de oxigen. Mâine, în Consiliul Local Iaşi se va discuta despre modul în care pot fi sprijinite echipele locale în viitor, propunerea primarului Mihai Chirica fiind de aprobare a unui regulament în sensul amintit. La fel ca în ultimele luni, poziţiile persoanelor implicate sunt divergente, astfel încât reprezentanţii cluburilor sunt rezervaţi în privinţa soluţionării rapide a problemei.

La ora actuală, Primăria a aprobat un tort de 5 milioane de lei pentru sport în acest an, de mai bine de două ori mai puţin faţă de 2017, când au fost cheltuiţi 11,43 milioane lei. Intenţia conducerii Palatului Roznovanu este ca 75% din bani să fie direcţionaţi către CSM Politehnica, 8% către echipa de baschet masculin CS Politehnica, restul urmând a fi împărţiţi pentru alte echipe locale şi organizarea unor acţiuni.

Problema este legată de modul de alocare a banilor, mai ales în cazul echipei de fotbal. Preşedintele Fundaţiei Sportului Ieşean, Lucian Popescu, susţine în continuare că gruparea pregătită de Flavius Stoican poate primi imediat bani, numai prin intermediul FSI. Varianta este neagreată de primarul Mihai Chirica.

Conform unor surse, edilul consideră că singura posibilitate de sprijinire a echipei de fotbal este printr-un proiect care trebuie depus de CSM Poli şi care, dacă va fi aprobat, va putea asigura, din sezonul viitor, asigurarea calendarului competiţional al formaţei care joacă în play-off-ul Ligii I. Practic, Primăria va achita cheltuielile CSM Politehnica legate de cantonamente, cazare, masă, echipament, adică ceea ce face CS Politehnica, din fondurile primite de la Ministerul Educaţiei, pentru echipele sale. În rest, toate cheltuielile de salarizare ale clubului de fotbal vor trebui achitate din resurse proprii: drepturi de televizare, sponsorizări, bilete, jucători vânduţi etc.

Problema care se pune este modul în care CSM Poli va rezista până în vară, în condiţiile în care clubul a anunţat că are nevoie de 7 milioane lei în intervalul amintit.

În ceaţă este şi situaţia echipei de baschet masculin. Asta pentru că, teoretic, nu se pot face plăţi retroactive, drept urmare, jucătorii neavând posibilitatea de a-şi încasa salariile restante. Alte voci susţin însă că achitarea restanţelor este posibilă.

Şi pentru viitor există divergenţe de opinii. Un curent susţine că echipa coordonată de Marcel Ţenter poate primi bani imediat, altul că e nevoie de o perioadă de câteva săptămâni, poate chiar luni, pentru aprobarea regulamentului care va fi dezbătut vineri, depunerea proiectelor de finanţare şi aprobarea lor. Ce se va alege de sportul ieşean vom afla, teoretic, mâine.

Comentarii