Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cine ridică ceaţa în Consiliul Local?

GALERIE
@@@Chirica si ziaristii
  • @@@Chirica si ziaristii
- +

Mâine se va discuta despre finanţarea sportului local

 

 

 

Muribund după ce oficialităţile locale au stopat finanţarea tuturor cluburilor, sportul ieşean aşteaptă în continuare o gură de oxigen. Mâine, în Consiliul Local Iaşi se va discuta despre modul în care pot fi sprijinite echipele locale în viitor, propunerea primarului Mihai Chirica fiind de aprobare a unui regulament în sensul amintit. La fel ca în ultimele luni, poziţiile persoanelor implicate sunt divergente, astfel încât reprezentanţii cluburilor sunt rezervaţi în privinţa soluţionării rapide a problemei.

La ora actuală, Primăria a aprobat un tort de 5 milioane de lei pentru sport în acest an, de mai bine de două ori mai puţin faţă de 2017, când au fost cheltuiţi 11,43 milioane lei. Intenţia conducerii Palatului Roznovanu este ca 75% din bani să fie direcţionaţi către CSM Politehnica, 8% către echipa de baschet masculin CS Politehnica, restul urmând a fi împărţiţi pentru alte echipe locale şi organizarea unor acţiuni.

Problema este legată de modul de alocare a banilor, mai ales în cazul echipei de fotbal. Preşedintele Fundaţiei Sportului Ieşean, Lucian Popescu, susţine în continuare că gruparea pregătită de Flavius Stoican poate primi imediat bani, numai prin intermediul FSI. Varianta este neagreată de primarul Mihai Chirica.

Conform unor surse, edilul consideră că singura posibilitate de sprijinire a echipei de fotbal este printr-un proiect care trebuie depus de CSM Poli şi care, dacă va fi aprobat, va putea asigura, din sezonul viitor, asigurarea calendarului competiţional al formaţei care joacă în play-off-ul Ligii I. Practic, Primăria va achita cheltuielile CSM Politehnica legate de cantonamente, cazare, masă, echipament, adică ceea ce face CS Politehnica, din fondurile primite de la Ministerul Educaţiei, pentru echipele sale. În rest, toate cheltuielile de salarizare ale clubului de fotbal vor trebui achitate din resurse proprii: drepturi de televizare, sponsorizări, bilete, jucători vânduţi etc.

Problema care se pune este modul în care CSM Poli va rezista până în vară, în condiţiile în care clubul a anunţat că are nevoie de 7 milioane lei în intervalul amintit.

În ceaţă este şi situaţia echipei de baschet masculin. Asta pentru că, teoretic, nu se pot face plăţi retroactive, drept urmare, jucătorii neavând posibilitatea de a-şi încasa salariile restante. Alte voci susţin însă că achitarea restanţelor este posibilă.

Şi pentru viitor există divergenţe de opinii. Un curent susţine că echipa coordonată de Marcel Ţenter poate primi bani imediat, altul că e nevoie de o perioadă de câteva săptămâni, poate chiar luni, pentru aprobarea regulamentului care va fi dezbătut vineri, depunerea proiectelor de finanţare şi aprobarea lor. Ce se va alege de sportul ieşean vom afla, teoretic, mâine.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri