Cine sunt cei şase beneficiari ai rezidenţelor FILIT pentru proză şi dramaturgie

marți, 25 iunie 2019, 01:56
2 MIN
 Cine sunt cei şase beneficiari ai rezidenţelor FILIT pentru proză şi dramaturgie

Organizatorii Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi au selectat cei şase autori români, prozatori şi dramaturgi, care vor beneficia anul acesta de rezidenţele FILIT. Lista celor şase nume a fost făcută publică la finalul săptămânii trecute, fiind acordate trei rezidenţe pentru autorii de proză şi trei rezidenţe pentru autorii de dramaturgie.

Astfel, Iulian Bocai, câştigătorul Concursului de Debut al Edurii Polirom, Cătălin Pavel, scriitor şi doctor în arheologie, şi Bogdan Coşa, laureat cu Premiul „Tînărul prozator al anului 2013“ în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, ediţia a IV-a, sunt cei trei scriitori care au fost selectaţi pentru rezidenţele destinate prozatorilor.

Alături de aceştia, ziaristul şi scriitorul Andrei Crăciun, scriitorul şi artistul Bogdan Georgescu, dar şi regizorul şi scriitoarea Olga Macrinici, sunt cei trei care au fost selectaţi pentru rezidenţele destinate dramaturgilor.

Programul cuprinde şase rezidenţe acordate de către Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi în cadrul FILIT. Fiecare rezidenţă se derulează pe o perioadă de 30 de zile, între 1 iulie – 31 octombrie 2019, respectiv 1 iulie – 8 septembrie pentru autorii de texte pentru teatru, într-un interval ales de către beneficiar.

Beneficiarii rezidenţelor vor avea obligaţia de a preda un text despre Iaşi sau o piesă de teatru, texte ce trebuie să aibă minimum 10.000 de caractere, precum şi de a participa activ la unul dintre evenimentele culturale ale Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi pe perioada rezidenţei. De asemenea, în momentul publicării, autorul trebuie să menţioneze faptul că textul a fost scris cu sprijinul Rezidenţei FILIT pentru autori români.

Iniţial, aceste rezidenţe erau acordate doar prozatorilor români. Începând de anul trecut, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Iaşi a realizat un parteneriat cu Teatrul „Luceafărul“ din Iaşi, iar o parte dintre rezidenţe sunt destinate dramaturgilor români.

Textele scrise de aceştia în rezidenţă vor fi prezentate ca spectacole-lectură în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI) din toamna acestui an, festival care se va desfăşura în perioada 3-10 octombrie, textele urmând să fie şi publicate într-un volum colectiv.

Comentarii