Ciucă decide prețuri derizorii la închiriat plaje nababilor de la mare: 12 bani pe metru pătrat lunar

vineri, 29 aprilie 2022, 14:25
2 MIN
 Ciucă decide prețuri derizorii la închiriat plaje nababilor de la mare: 12 bani pe metru pătrat lunar

Ciucă, plaje aproape gratis nababilor litorali. Premierul Nicolae Ciucă urmează să semneze o Ordonanță de Urgență prin care noile suprafețe de plajă de la Marea Neagră urmează să fie închiriate direct de „stăpânii plajelor” la prețuri derizorii. 

Pentru fiecare metru pătrat de plajă, statul se percepe o chirie lunară de maxim 0,24 lei pe metru pătrat, în timp ce turiștii plătesc zilnic pentru închirierea unui șezlong o sumă de 200 de ori mai mare. Practic, cu banii plătiți pentru închirierea unui șezlong se poate plăti chiria lunar pentru o suprafață de 200 de metri pătrați de plajă.

Guvernul României, sub conducerea generalului liberal Nicolae Ciucă, urmează să adopte o Ordonanță de Urgență „privind unele măsuri de eficientizare a activității turistice aferente sezonului estival 2022 pe litorul românesc al Mării Negre”.

Sub acest pretext, noile plaje rezultate în urma proiectului „Reducerea eroziunii costiere”, adică în jur de 33 hectare, urmează să fie închiriate direct de agenții economici care au deja plaje închiriate de la stat în vecinătatea vestică a acestora.

Conform articolul 1 din proiectul legislativ, „suprafețe ce nu sunt închiriate, pot fi atribuite direct operatorilor economici care au încheiate contracte de închiriere a plajelor aflate în vecinătatea vestică a acestor suprafețe, cu respectarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 274/2006, cu modificările și completările ulterioare”.

La articolul 2 se menționează că, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență, agenții economici pot solicita printr-o adresă transmisă Administrației Naționale „Apele Române” încheierea unui act adițional, în vederea utilizării suprafeței de plajă nou creată.

În anexa proiectului de Ordonanță de Urgență au fost publicate datele de identificare ale celor 138 noi sectoare de plajă, dar și valoarea chiriei pentru suprafețe la care se pot încheia actele adiționale.

De exemplu, noile plaje din Constanța pot fi închiriate cu un preț de referință cuprins între 0,1225 lei și 0,1825 lei/ metrul pătrat pe lună.

Sectoarele de plajă din Mamaia pot fi închiriate la un preț de 0,2425 lei/metru pătrat pe lună. În timp ce agenții economici închiriază un șezlong minim 50 de lei pe zi. Adică, încasează de 200 de ori mai mult zilnic față de chiria plătită lunar. Noile sectoare de plajă din stațiunea Năvodari se pot închiria cu 0,1825 lei/metru pătrat pe lună. (defapt.ro)

 

Comentarii