Clădire nouă de spital la Iaşi, pentru copiii cu autism sau ADHD. Va costa 80 milioane euro. Unde va fi ridicată?

marți, 07 februarie 2023, 02:50
2 MIN

La Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi, lucrările de reabilitare şi modernizare se apropie de final, gradul de realizare fiind de 96,4%, conform reprezentanţilor Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi. 

Ieri, 6 februarie, la sediul spitalului a avut loc o vizită de evaluare a lucrărilor. „În urma unei investiţii de 129,8 milioane de lei, vom reda comunităţii un spital modern, complet reabilitat şi adus la standarde europene. Am făcut până acum recepţia lucrărilor la mai multe tronsoane, iar anul acesta vom reda integral spitalul cadrelor medicale”, a declarat Costel Alexe, preşedintele CJ Iaşi.

Tot până la finalul acestui an, ar urma să fie dat în folosinţă şi noul Bloc Operator situat la etajul III al spitalului. Pentru dotarea acestuia, conducerea spitalului a solicitat finanţare din partea Ministerului Sănătăţii, fiind vorba despre un necesar de 18,2 milioane de lei.

„Dotarea blocului operator se va face la standarde europene, conform listei de investiţii transmise de anul trecut către Ministerul Sănătăţii. Am început deja o procedură din decembrie pentru aceste echipamente cu clauze suspensive, pentru a lăsa loc de finanţare prin filă de buget, care sperăm că va veni anul acesta de la Ministerul Sănătăţii. Am făcut această procedură pentru că ni s-a comunicat de la minister că este o facilitate că ai o procedură în derulare, poţi demonstra în faţa ministerului că eşti capabil să cheltui banii şi nu îi blochezi un an de zile fără a avea finalitate”, a precizat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii.

Conducerea spitalului intenţionează să îşi extindă spaţiile medicale şi prin construirea unui nou corp de clădire, în valoare de 80 milioane de euro. Aici ar urma să funcţioneze un Compartiment de diagnostic şi tratament în patologia din spectrul autist şi ADHD.

„Din nefericire, această patologie este tot mai frecventă şi, pentru ca terapia să aibă succes, copiii trebuie diagnosticaţi între vârsta de un an şi doi ani, ceea ce nu se întâmplă în acest moment la nivelul Moldovei. Noi vrem să facem acest centru pentru a putea recupera pacienţii până în vârsta de cinci ani”, a completat managerul Spitalului de Copii.

În acelaşi timp, se lucrează şi la extinderea şi dotarea Unităţii de Primire a Urgenţelor, fiind vorba despre un proiect de 34,6 milioane lei. Va fi o clădire nou construită, de peste 2.300 de metri pătraţi, cu demisol, parter şi etaj, pe terasa căreia va fi amenajat şi un heliport.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii