Clădire publică imensă, blocată 5 ani ca muzeu pentru câteva milioane de lei

vineri, 13 iulie 2018, 01:50
3 MIN
 Clădire publică imensă, blocată 5 ani ca muzeu pentru câteva milioane de lei

Discuţii aprinse în şedinţa de CJ pe subiectul propunerii de amânare a mutării administraţiei judeţene în clădirea din spatele Stării Civile. Schimbarea funcţionalităţii clădirii în schimbul rambursării banilor de reparaţii a fost aspru criticată, dar proiectul a fost votat în unanimitate.

Posibilitatea recuperării sumelor investite de Consiliul Judeţean pentru reabilitarea clădirii monument istoric din strada Vasile Alecsandri nr. 6 a stârnit discuţii aprinse în şedinţa extraordinară de ieri a CJ, convocată tocmai pentru aprobarea devizului general (aprox. 16,5 milioane de lei). Banii ar putea să vină prin aşa-numitele axe de finanţare disponibile în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. Amintim că şantierul de consolidare, refuncţionalizare şi mansardare a clădirii se va închide luna aceasta, fiind urmat de reamenajarea şi dotarea interiorului. Clădirea va găzdui Muzeul Junimii, unde va fi reconstituită atmosfera anilor 1863-1885 şi vor fi expuse obiecte de epocă ce au aparţinut junimiştilor. Totodată, vor fi amenajate încăperi dedicate perioadei paşoptiste, literaturii române din Basarabia, literaturii evreieşti din România şi, aşa cum era prevăzut iniţial, o zonă specială dedicată Pogromului din iunie 1941, din curtea acestei clădiri.

Iniţial, renovarea construcţiei a fost gândită pentru mutarea aici a administraţiei judeţene. Ideea datează din vremea mandatului Constantin Simirad (2008-2012), refacerea clădirii începând de atunci. După mai multe sincope, ea ar urma să se încheie în luna noiembrie a acestui an, după cum a precizat Marieta Afilipoaie, directorul executiv al Direcţiei Proiecte din cadrul CJ. Rambursarea investiţiei este aşteptată anul viitor, dacă va fi aprobată.

Recuperarea banilor investiţi a căpătat contur odată cu deschiderea unor axe de finanţare. „Preţul“ care urmează să fie plătit este transformarea clădirii într-un imens muzeu pentru următorii cinci ani. Mircea Manolache (UNPR) a fost primul care a contestat această „deturnare“ a utilităţii clădirii. După un schimb dur de replici cu preşedintele CJ, acesta din urmă a explicat că se pot recupera peste 40 de milioane de euro investiţi în spitalele din subordine, începând cu anul 2014 şi până în prezent, precum şi în proiectele pentru drumurile judeţene. Vor putea fi decontate acele contracte care sunt încă în derulare pentru infrastructura UPU, ambulatorii, terapie intensivă, echipamente dotare UPU, blocuri operatorii şi ATI, precum şi pentru elementele conexe care deservesc activitatea din ambulatoriu, cum ar fi radiologia imagistică, precum şi pentru drumurile judeţene, a detaliat Marieta Afilipoaie.

Proiectul a fost aprobat în cele din urmă, dar consilierul liberal Vasile Cotiugă ne-a declarat ulterior că „noi am votat o măgărie totală“. „Dacă e pe-aşa, atunci hai să facem muzee în toate casele, şcolile să ni le reparăm transformându-le în muzee“, a spus consilierul. El a remarcat însă că nu se pot transforma atât de repede în muzee clădirile proaspăt renovate şi, cu atât mai mult, cele care nu au fost construite pentru a adăposti asemenea instituţii. Clădirea de pe strada Alecsandri are săli care nu dau din una în alta, explică Vasile Cotiugă, şi, mai mult, nu dispune de instalaţiile de climatizare necesare unui muzeu. În plus, piesele cu valoare istorică, de patrimoniu, nu pot fi expuse într-un mediu abia zugrăvit, a adăugat el. Şefa Direcţiei Proiecte a menţionat că asemenea instalaţii urmează să fie amplasate, dar rămâne de văzut dacă nelipsitele proceduri de proiectare şi achiziţie se vor putea derula într-un timp atât de scurt, respectiv până în noiembrie.

Clădirea monument istoric din strada Vasile Alecsandri are o suprafaţă construită de 1.160 mp şi o suprafaţă totală desfăşurată de 3.988 mp. Ea a fost ridicată cu aproape un veac în urmă pentru a găzdui redacţia revistei „Viaţa Românească“, iar, ulterior, până după război, a fost se­diul Chesturii de Poliţie din Iaşi.

Comentarii