Cod portocaliu de vijelii, grindină şi averse torenţiale în judeţul Iaşi

joi, 13 iulie 2023, 09:39
1 MIN
 Cod portocaliu de vijelii, grindină şi averse torenţiale în judeţul Iaşi

Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de vijelii, grindină şi averse torenţiale pentru jumătatea de nord a ţării. O avertizare cod galben de instabilitate atmosferică vizează, de asemenea, mai multe judeţe din zona de est şi de sud a ţării. “Şanse mari pentru furtuni severe în Moldova începând din această după amiază până spre seara târziu. Un context sinoptic ce poate fi definit drept clasic pentru vijeliile de vară de la noi. Suntem astăzi în sectorul cald al unui ciclon mobil cu deplasare rapidă spre est la nord de ţara noastră. În faţa frontului rece sau asociat acestuia, pot să apară dezvoltări convective de tip multicelular sau supercelular caracterizate prin averse consistente de precipitaţii, vânt cu intensificări extreme şi grindină”, se arată pe pagina de Facebook-MeteoMoldova

Avertizarea cod galben este valabilă pentru intervalul 13 iulie, ora 10:00 – 14 iulie, ora 10:00, când este anunţată instabilitate atmosferică temporar accentuată ”În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a teritoriului, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice şi averse torenţiale (în intervale foarte scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat peste 30…40 l/mp)”, precizează meteorologii.

 Avertizarea cod portocaliu vizează perioada 13 iulie, ora 15:00 – 14 iulie, ora 08:00 ”În intervalul menţionat în Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea nordică a Moldovei şi local în Banat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h şi izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice şi averse torenţiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantităţile de apă vor fi de 30…40 l/mp şi izolat peste 50…60 l/mp)”, transmite ANM.

Comentarii