Cod roşu de ler!

luni, 04 decembrie 2017, 02:50
3 MIN

* Aburii fasolei de 1 Decembrie s-au risipit; acum românii îl aşteaptă pe Moş Nicolae cu daruri în ghete cum aşteaptă teleormănenii alocaţiile. Deşi pică în toiul săptămânii, ocazia nu poate fi irosită, fiindcă deja nu mai există zile de muncă, ci doar pretexte, mulţi salariaţi poartă pe cap, la serviciu, căciuliţe de Moş sau coarne de ren, de peste tot se aude Hruşcă şi, când se închid sertarele cu acte, se aud clinchete vesele de sticle. Aşteptarea lui Moş Nicolae şi a lui Moş Crăciun a devenit o Moş-mondeală generală.

* De obicei, poartă căciuliţe de Moş / coarne de ren vânzătoarele, fetele de la baruri şi cele care pândesc clienţii la chioşcurile de ziare, le recită poezia despre noul soi de ţigări şi îi conving să cumpere două pachete, ca să primească încă unul gratis; rar am văzut bărbaţi cu căciuliţe de Moş ori coarne de ren, iar respectivii păreau beţi. De ce nu poartă aşa ceva toţi, prin lege, să nu fie discriminare? Să-i vedem pe politicieni, la televizor, cu coarne de ren: oricum, cei mai mulţi n-au cum să pară mai ridicoli decât sunt! Unii, gen Codrin Ştefănescu, ar trebui obligaţi, totuşi, să-şi tragă scufia de Moş Crăciun până la gât, că poate îl mai văd şi copiii.

* După Moş Nicolae vine o perioadă de refacere pe bază de ler, promoţii şi colinde, iar luminiţele atârnate prin oraşe vor face concurenţă pe Facebook pozelor cu copii, mâncare şi pisici. De Ignat, patria va mirosi a porc pârlit: 1 Decembrie este Ziua Naţională, deci ziua de 20 Decembrie ar putea fi Ziua Cârnaţională, zi liberă, de dat prin maşină şi umplut maţe. Urmează Crăciunul, cu ştiri gen "Abuzul de sarmale i-a adus pe patul de spital!", apoi mahmureala, apoi pregătirile pentru Revelion, apoi Revelionul (cu noi ştiri de acelaşi tip) şi Sfântul Vasile, deci 2018 va începe tot pe fond de voie bună, care va ţine până după Sfântul Ioan. Aşadar, s-a rezolvat cu cheful de muncă pe anul ăsta…

* Chiar, cum de românii de-abia scăpaţi de sub jugul cumpărăturilor de Black Friday mai au bani pentru "Luna Cadourilor"? Mai ales că Black Friday este "ziua cea mai lungă", care ţine şi câteva săptămâni! Dacă oamenii au luat deja de Black Friday cadourile pentru Crăciun, de ce supermagazinele sunt pline de cumpărători cu coşuri şi mai pline? Vine războiul nuclear şi o fi nevoie de provizii în adăpostul antiatomic? Ar fi o explicaţie: se ştie că produsele de primă necesitate în caz de aşa ceva sunt cele ambalate în staniol roşu cu auriu şi imprimat cu globuri şi lumânări: se pare că nu trec radiaţiile prin el!

Comentarii